ترنج موبایل
کد خبر: ۶۸۶۵۵

تازه‌ترين تصميمات ستاد هدفمندسازي اعلام شد

بازنگري‌هاي جديد يارانه‌اي

تبلیغات
تبلیغات


تازه ترین تصمیم‌گیری سیاست‌گذاران برنامه اصلاح قیمت حامل‌های انرژی نشان می‌دهد که مجریان برنامه هدفمندی یارانه‌ها با رصد مستمر رفتار، رویکرد واقع‌بینانه یا بازار محوری نسبت به تعیین قیمت حامل‌های انرژی یا تخصیص منابع جدید برای ترمیم توان واحد‌های صنعتی دارند.

در همين راستا ديروز اعلام شد كه قيمت مازوت صنايع 50 تومان كاهش يافته و 300 تومان يارانه براي مصرف هر كيلوگرم گاز طبيعي اختصاص خواهد يافت.

در همین هفته وزارت نیرو نیز از سه نرخی شدن قیمت برق واحد‌های صنعتی در سه زمان متفاوت در روز خبرداده بود. حذف آبونمان برق واحد‌های صنعتی، تعیین گازوئیل150 تومانی برای ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای، کاهش تعرفه برق واحد‌های تجاری و تعیین بنزین حمایتی از جمله گام‌های واقع‌بینانه تصمیم‌گیران برای مدیریت اصلاح قیمت‌ها بعد از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها بوده است.

بررسی و تحلیل رفتار تصمیم‌گیران نشان می‌دهد که آنها با بازشناسی اثر افزایش قیمت حامل‌های انرژی بر رفتار مصرف‌کنندگان خانگی، تجاری و صنعتی، در گام اول هیچ قیمتی را قطعی تلقی نکرده‌اند. این رویکرد به این معنی است که دولت صرفا نگاه درآمدی به موضوع اصلاح قیمت‌ها ندارد و واکنش‌ها را هم در نظر می‌گیرد.

بازخواني كارنامه گام اول هدفمندي يارانه‌ها
چند گام براي بازنگري قيمت حامل‌هاي انرژي

هر چه زمان از گام اول اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها مي‌گذرد، تصمیم‌گیران و سیاست‌گذاران برنامه اصلاح قیمت حامل‌های انرژی با تجدید نظر در تعیین قیمت‌های اولیه، رویکرد واقع بینانه یا توليد محوری را نسبت به تعیین قیمت حامل‌های انرژی اتخاذ مي‌کنند. به طوری که از روز 28 آذر یعنی از زمان افزایش قیمت حامل انرژی تاکنون، چند تصميم براي بازنگري قيمت حامل انرژی اتخاذ كرده است.

به گزارش خبرنگار ما، بررسی و تحلیل رفتار تصمیم‌گیران در حوزه قیمت انرژی نشان مي‌دهد که دولت با رصد تاثیر افزایش قیمت حامل‌های انرژی روی مصرف‌کنندگان خانگی، تجاری و صنعتی‌، در گام اول هیچ قیمتی را قطعی تلقی نکرده و پیش از هر چیز، به مدیریت بهینه اصلاح قیمت حامل‌های انرژی مي‌نگرد. این رویکرد به این معنی است که دولت صرفا نگاه درآمدی به موضوع اصلاح قیمت‌ها نداشته و واکنش‌ها را هم در نظر مي‌گیرد.

افزون بر این، به گواه تحلیل‌گران، اصلاح و تجدید نظر در قیمت‌های اولیه انرژی به معنی عقبگرد در اجرای طرح هدفمندی نیست. برخی از تحلیل‌گران بر این باورند که رویکرد دولت برای اصلاح قیمت‌های انرژی به معنی «آزمون و خطا» در اجرای یک برنامه کلان اقتصادی محسوب نمي‌شود؛ چرا که دولت پس‌فرست و بازخورد رفتار مصرف‌کنندگان را در تعیین قیمت حامل‌ها در نظر مي‌گیرد.

سهمیه حمایتی برای بنزین
به گزارش خبرنگار ما، در گام اول بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، دولت با اختصاص سهمیه حمایتی برای بنزین سعی کرد تا در ماه اول اجرای‌اين قانون، هزینه‌های حمل و نقل و افزایش احتمالی قیمت کرایه‌ها را به نوعی کنترل کند؛ به گونه‌اي که با تصمیم ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت، در دی ماه سهمیه‌اي 50 لیتری با قیمت 100 تومان (علاوه بر سهمیه 60 لیتر 400 تومانی) در کارت هوشمند سوخت شارژ شد.

گازوئیل 150 تومانی برای دی ماه
همچنین با گذشت دو هفته از اجرای‌اين قانون، دولت قیمت گازوئیل را برای برخی از مصرف‌کنندگان کاهش داد. در حالی در زمان اعلام قیمت‌های جدید برای حامل‌های انرژی قرار بود گازوئیل با دو قیمت 150 و 350 تومان به ازای هر لیتر عرضه شود، به دلیل‌ايجاد برخی مشکلات در سیستم حمل و نقل، سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی اعلام کرد که سهمیه جدید گازوئیل با قیمت 150 تومان به اضافه یک ریال در دی ماه توزیع مي‌شود.

کاهش تعرفه برق تجاری
در ادامه بازنگری‌های دولت بر قیمت‌های جدید حامل‌های انرژی، تعرفه برق واحدهای تجاری و واحدهای تولیدی نیز دستخوش تغییر شد.به طوری که معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی اعلام کرد که با موافقت ريیس‌جمهوری، میانگین تعرفه برق بخش تجاری در بسته هدفمندی یارانه‌ها از 1200 ریال به 1000 ریال کاهش یافته است. «محمد بهزاد» گفت: «این اقدام با هدف حمایت از فعالان بخش تجاری انجام شده است.»

وی همچنین از موافقت ريیس‌جمهور برای تخفیف 500 ریالی هزینه هر کیلووات ساعت برق واحدهایی که کد تولیدی دارند، خبر داد.

منتفی شدن عرضه کوپنی گازمایع
از سوی دیگر، در ادامه تغییرات در مورد عرضه و قیمت حامل‌های انرژی، عرضه کوپنی گاز مایع منتفی شد. در حالی پیش از این قرار بود نفت سفید و گازمایع در مناطق فاقد گاز شهری و روستایی با کالابرگ توزیع شود، با تصمیم جدید دیگری، دولت اعلام کرد: «کالابرگ های توزیع شده فقط برای دریافت نفت سفید مورد استفاده قرار خواهد گرفت و عرضه کوپنی گاز مایع (ال.پی.جی) تا اطلاع ثانوی منتفی اعلام شده است.»

سه نرخی شدن برق صنعت
به گزارش خبرنگار ما، با توزیع قبوض جدید حامل‌های انرژی در دی ماه و نگرانی برخی از مصرف‌کنندگان در مورد افزایش هزینه‌های انرژی، بازنگری در قیمت حامل‌های انرژی به داستان دنباله‌داری تبدیل شد که بر قیمت برق صنایع نیز تاثیر گذاشت.

در‌ اين رابطه در حالی قیمت برق برای واحدهای صنعتی 43 تومان به ازای هر کیلووات ساعت در قانون هدفمندی یارانه‌ها تعیین شده بود که اخیرا معاون وزیر نیرو از تصمیم جدیدی برای قیمت‌ اين حامل در‌اين بخش خبر داد.معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با اشاره به در نظر گرفتن 3 نرخ برای برق صنعتی اعلام کرد: «بر اساس تصمیم جدید، نرخ برق در کم باری 5/21 تومان، میان باری 43 تومان و اوج بار 86 تومان تعیین شده است.»

«محمد بهزاد» در گفت‌وگو با «مهر» در خصوص در نظر گرفتن نرخ‌های ترجیحی برای بخش صنعت گفت: «در جلسه مشترک وزارت نیرو با معاون برنامه‌ریزی وزارت صنایع و معادن، بنا بر‌اين شد که هزینه دیماند از بخش صنعت گرفته نشود و در عوض، قیمت برق برای ‌اين بخش 43 تومان لحاظ شود.»

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی افزود: «گزینه جدیدی که به توافقات وزارت نیرو و صنایع اضافه شد،‌ اين بود که صنایع دارای دیماند بالا و مصرف انرژی کم نیز در صورت تمایل بتوانند از گزینه حذف دیماند و قیمت برق 43 تومانی بهره‌مند شوند.» به گفته بهزاد، ‌اين مصوبه به زودی از سوی وزیر نیرو ابلاغ مي‌شود.

حذف آبونمان قبوض برق
در همین رابطه وزیر صنایع نیز در پي صدور قبض برق واحدهاي صنعتي و نگراني برخي صنعتگران از هزينه برق مصرفي‌شان، به صنعتگران اطمينان داد که از ماه آينده هزينه آبونمان از قبض برق تمام صنايع حذف خواهد شد و واحدهايي كه در ماه جاري هزينه‌اي بابت آبونمان پرداخت كرده‌اند، از قبض ماه آينده آنها كسر خواهد شد.«علی‌اکبر محرابيان» در پاسخ به سوالي مبني براينكه شنيده شده قيمت برق واحدهاي صنعتي به صورت علي‌الحساب بوده و قيمت قطعي نيست نيز اعلام كرد: «قيمت برق تعيين شده براي واحدهاي صنعتي قطعي است. طي جلساتي كه با وزير نيرو و مسوولان وزارت نيرو داشته‌ايم، به گونه‌اي تصميم‌گيري شد تا هزينه برق مصرفي واحدهايي كه بتوانند مصرف خود را مديريت كنند، كمتر از 40 تومان به ازاي هر كيلو وات محاسبه خواهد شد.»

وي تاكيد كرد: «اگرچه تا به حال براي تعداد اندكي از واحدهاي صنعتي قبض برق صادر شده است، اما هزينه برق بخش قابل توجهي از اين واحدها كمتر از 40 تومان براي هر كيلووات بوده است.»

پرداخت یارانه برای مازوت و گازمایع
البته وزیر صنایع برای صنعتگران خبرهای خوش دیگری هم داشت. به طوری که مازوت و گازمایع به عنوان دو سوخت مورد استفاده در واحدهای صنعتی نیز دچار تغییرات قیمتی شده است.

بر اساس گزارش پايگاه اطلاع‌رساني وزارت صنايع و معادن؛ «محرابيان» در‌ اين رابطه مي‌گوید: «براساس تازه‌ترين تصميم ستاد عملياتي هدفمندي يارانه‌ها، از اين پس به ازاي هر ليتر مازوت مصرفي واحدهاي صنعتي نيز 500ريال يارانه‌ پرداخت خواهد شد.با اين حساب، مازوت مصرفي واحدهاي صنعتي كه پيش از اين 200تومان بود، از اين پس 50 تومان ارزان‌تر به دست صنعتگران خواهد رسيد. البته با توجه به اينكه براي رشته فعاليت‌هاي سيمان و آجر بسته حمايتي جداگانه‌اي تدوين شده است، كمك هزينه مازوت به اين صنايع اختصاص پيدا نمي‌كند.»

وزير صنايع و معادن در بخش ديگري از سخنانش، با اشاره به تصميم ديگر ستاد عملياتي هدفمندي يارانه‌ها براي واحدهاي صنعتي و معدني، اظهار کرد: «تمام واحدهاي مصرف‌كننده گاز مايع به ازاي هر كيلو 300 تومان يارانه دريافت خواهند كرد. در اين ميان ناگفته نماند كه اين يارانه‌ها تنها به واحدهايي تعلق خواهد گرفت كه دسترسي به گاز طبيعي نداشته باشند.»

كارشناسان بر اين باورند اصلاح قيمت حامل‌هاي انرژي همواره بر استحكام روند تصميم‌گيري براي واقعي شدن قيمت حامل‌هاي انرژي افزوده است و ناشي از نگاه منعطف تصميم‌گيران به واقعيت‌هاي بازار است.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات