bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۷۱۱۱۸۳

(ویدیو) خانواده جدید پلنگ ایرانی در پارک ملی تندوره

(ویدیو) خانواده جدید پلنگ ایرانی در پارک ملی تندوره

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت:با جای‌گذاری مناسب دوربین تله‌ای در محل پارک ملی تندوره در شهرستان درگز چهاردهمین مشاهده پلنگ در استان انجام شد و تصاویری از خانواده جدید پلنگ ایرانی شامل مادر و توله اش به ثبت رسید.

تاریخ انتشار: ۱۲:۲۸ - ۰۲ اسفند ۱۴۰۲

مهدی اله پور روز دوشنبه افزود:پارک ملی تندوره از جمله مناطقی است که به دلیل تنوع زیستگاهی از مجموع هشت گربه سان موجود در ایران پنج گربه سان را در خود جای داده است.

به گزارش ایرنا، وی ادامه داد: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته در سالیان اخیر، مشاهدات عینی محیط بانان و کارشناسان در زمان گشت و کنترل مناطق و با استفاده از ابزار‌های جدید از جمله دوربین‌های تله ای، گربه سانان موجود در پارک ملی تندوره شامل پلنگ، سیاه گوش (لینکس)، گربه پالاس، گربه وحشی، گربه جنگلی ثبت شده است.

مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی افزود:نظر به ضریب امنیت بالا، طعمه فراوان و دسترسی راحت به منابع آبی جمعیت قابل قبولی از این گربه سانان در پارک ملی تندوره زیست می‌کنند هر چند برای برآورد جمعیت نیاز به ارزیابی تخصصی دارد که برای گونه پلنگ طی سالیان گذشته این امر صورت گرفته به نحوی که در پایان مطالعات انجام شده در این پارک ملی بیش از ۴۰ قلاده پلنگ شناسنامه دار و ثبت شده است.

عوامل تهدید پلنگ

مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به برخی عوامل تهدید این گونه ارزشمند گفت: کمبود منابع آبی با توجه به خشکسالی ها، تخریب و آسیب به زیستگاه و گذرگاه حیات وحش، تعارضات دام در منطقه، توسعه فضای روستایی در حاشیه مناطق حفاظت شده و شکارچیان غیر مجاز از مهمترین این تهدیدات است.

اله پور افزود: براساس تحقیقات محققان و داشته‌های علمی و تحقیقات میدانی صورت پذیرفته، یک پلنگ می‌تواند تا بیش از ۶۰ هزار هکتار قلمرو داشته باشد، اما در پارک ملی تندوره که به عنوان بهشت پلنگ‌های ایرانی شناخته شده است محیط بانان با ایجاد شرایط ایده آلی همچون افزایش ضریب امنیت منطقه، وجود جمعیت مناسب طعمه و دسترسی به منابع آبی طبیعی و ایجاد شده توانسته اند تمام معادلات این گونه را تغییر دهند و قلمرو هر پلنگ در پارک ملی تندوره به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.

وی ادامه داد:این موضوع باعث شده محققان، مستندسازان، عکاسان و علاقه‌مندان به محیط زیست برای مشاهده، پلنگ جذب این منطقه شوند و در کوتاهترین زمان به صورت مستقیم این گونه حیوانی ارزشمند کشور را رؤیت کنند.

مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی گفت: جمعیت پلنگ ایرانی در پارک ملی تندوره بیشترین جمعیت این گونه در خاورمیانه محسوب می‌شود.

دستگیری ۲۷۰ شکارچی غیرمجاز شهرستان درگز

رییس پارک ملی تندوره نیز در همین ارتباط گفت: وجود پارک ملی تندوره و مناطق چهارگانه پشتیبان آن نظیر "الله اکبر" و "زرین کوه" و جذابیت‌های اکولوژیکی، باعث دست اندازی عده‌ای ناآگاه به این مناطق شده است، اما رصد و پایش مستمر این مناطق توسط محیط بانان همواره مانعی برای تخلفات بوده و هست.

مدثر تیموری افزود: با پشتکار این عزیزان طی یک سال گذشته حدود ۲۷۰ متخلف دستگیر شدند که باعث تشکیل حدود ۱۶۰ پرونده تخلف در دادسرا و دادگستری شهرستان شده است.

وی ادامه داد: در این بازه زمانی، محیط بانان موفق به کشف ۳۱ راس قوچ و میش وحشی، چهار راس کل و بز وحشی، ۲ راس گراز، ۲ سر تشی، حدود ۲۰۰ قطعه ماهی، ۴۰ قطعه انواع پرنده مانند قرقاول، کبک، سهره و مینا شده اند ضمن این که در ۱۶ مورد موفق به پیشگیری قبل از شکار متخلفان شده اند.

حفاظت از حیات وحش با امن سازی جاده‌ها

رییس پارک ملی تندوره گفت: با توجه به عبور حدود ۲۵ کیلومتر از مسیر جاده اصلی شهرستان درگز- قوچان از مرز پارک ملی و منطقه حفاظت شده تندوره و اهمیت قابل توجه این منطقه، مناطق آسیب پذیر و نقاط پر حادثه تلفات حیات وحش شناسایی شد.

تیموری افزود: بنابر این تعداد ۲۱ تابلو معرفی پارک ملی و تعداد ۱۴ تابلو هشدار عبور حیات وحش در مسیر این جاده نصب شده است.

آموزش جوامع، یکی از موثرترین راه‌های خروج پلنگ ایرانی از فهرست قرمز انقراض

رییس پارک ملی تندوره گفت: پارک ملی تندوره از جمله مناطقی است که فاقد سکونتگاه انسانی است و بیشتر روستا‌های حاشیه پارک نیز با فاصله از مرز پارک استقرار دارند و هم اکنون با عنایت به لزوم فرهنگ سازی و آموزش محیط زیستی، تمامی روستا‌ها و جوامع محلی حاشیه پارک تحت آموزش محیط بانان و کارشناسان محیط زیست قرار گرفته است و تمامی محیط بانان در گشت و کنترل حوزه تحت پوشش خود به طور پیوسته با جوامع محلی و اقشار مختلف اعم از دامدار و کشاورز در ارتباط و مواجهه بوده و از کوچکترین فرصت‌ها برای آموزش بهره می‌برند.

تیموری افزود:در همین راستا در ۱۲ روستای حاشیه پارک ملی تندوره ۹۵۱ نفر- ساعت آموزش محیط زیستی از قبیل آموزش تعارضات حیات وحش، قوانین پارک ملی و تخلفات شکار و صید، تخریب و تصرف غیر مجاز، خسارت‌های حیات وحش و میرشکاران، خشکسالی و تخلفات تعلیف غیر مجاز دام، آتش سوزی و سوزاندن پسماند‌های کشاورزی ارائه شده است.

وی اضافه کرد: جدا از آموزش جوامع محلی برنامه‌های یک ساعت با محیط بان ویژه دانش آموزان با همکاری مدیریت آموزش و پرورش شهرستان طی یک سال گذشته در حال برگزاری است به گونه‌ای که در این مدت بیش از هزار نفر - ساعت دانش آموزان مدارس حاشیه پارک ملی تندوره تحت آموزش‌های محیط زیستی قرار گرفته اند.

تهدید‌های خشکسالی و تلاش‌های خیرین و حفاظت محیط زیست

رییس پارک ملی تندوره گفت: شهرستان درگز در اقلیم سرد و خشک قرار گرفته و طی یک دهه گذشته متاسفانه هر سال فرایند خشکسالی نسبت به گذشته شدیدتر و این مهم باعث کاهش شدید منابع آبی پارک ملی تندوره شده است.

تیموری افزود: طی یک سال گذشته نیز کاهش شدید بارندگی و نزولات جوی در شهرستان درگز به ویژه در ماه‌های اخیر به نحوی است که میزان بارش‌ها حدود ۶۰ درصد نسبت به میانگین دراز مدت کاهش یافته است.

وی ادامه داد:در این راستا یک باب مخزن ۲۰۰ متر مکعبی ذخیره آب در منطقه "شکرآب" در داخل پارک ملی با اعتبار ۹ هزار و ۵۰۰ میلیون ریال و طرح پایگاه اطفای حریق در مرحله نخست با اعتبار ۱۲ هزار میلیون ریال احداث و در دهه فجر امسال توسط معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست به بهره برداری رسید که این پروژه‌ها از جمله مهمترین اقدامات مقابله با خشکسالی است.

او اظهار کرد: طی یک سال گذشته خیرین محیط زیست به یاری حیات وحش شتافتند و برای مقابله با خشکسالی با خرید علوفه و تانکر، تامین آب حیات وحش و لایروبی و بازسازی و ساخت آبشخور با محیط بانان پارک همکاری کردند.

پلنگ ایرانی هم اکنون در فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (red list) طبقه‌بندی شده و در کنار اردک سرسفید جزء گونه‌های در معرض خطر یا (ENDANGERED) به شمار می‌رود.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین