به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران نشان میدهد که طی تیرماه سال ١٤٠٣، شاخص تولید شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۳.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ٨ درصدی مواجه شده است.
بنگاههای صنعتی در تیرماه ۱۴۰۳ نسبت به ماههای قبل رکود عمیقتری را با توجه به شاخصهای تولید و فروش تجربه کردهاند.
به گزارش دنیای اقتصاد، پایش بخش حقیقی اقتصاد نشان میدهد که در اولین ماه تابستان شاخص فروش به میزان بیشتری در مقایسه با شاخص تولید کاهش یافته که بیانگر حادتر شدن بحران تقاضای موثر در اقتصاد است. تداوم وضعیت موجود باعث خواهد شد که بنگاههای بیشتری با نیمی از ظرفیت تولیدی کار کنند و این ظرفیت به مرور کاهش یابد و در نهایت آنها را با خطر تعطیلی مواجه کند.
تولید و فروش بنگاههای صنعتی بورسی همچنان در محدوده منفی قرار دارد. بنگاهها در تیرماه ۱۴۰۳ نسبت به ماههای قبل رکود عمیق تری را تجربه کرده اند. پایش بخش حقیقی اقتصاد در اولین ماه تابستان حاکی از این است که شاخص فروش به میزان بیشتری در مقایسه با شاخص تولید کاهش یافته است؛ موضوعی که بیانگر حادتر شدن بحران تقاضا در بنگاههای صنعتی است. بر این اساس طی سه ماه منتهی به تیرماه سال ١٤٠٣، رشد میانگین متحرک سه ماهه شاخص تولید کاهش ۰.۴ درصدی و شاخص فروش آن کاهش ۱.۷ درصدی را نشان میدهد.
در تیرماه سال ١٤٠٣، شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۳.۵ و ۵.۴ درصدی را تجربه کرده است؛ همچنین شاخصهای تولید و فروش نسبت به ماه قبل کاهش ٨ و ۹.۸ درصدی داشته اند. نکته قابلتوجه در این گزارش این است که در تیرماه امسال از بین ١٥رشته فعالیت صنعتی بورسی، تنها ٤ رشته فعالیت افزایش در شاخص فروش و ١١ رشته فعالیت کاهش در شاخص فروش را تجربه کردهاند. همچنین از بین ١٥ رشته فعالیت صنعتی بورسی، ٦ رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ٩ رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید را ثبت کردهاند.
به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران نشان میدهد که طی تیرماه سال ١٤٠٣، شاخص تولید شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۳.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ٨ درصدی مواجه شده است. همچنین شاخص فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۵.۴ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۹.۸ درصدی مواجه شده است. شاخص قیمت فعالیت های صنعت بورسی نیز نسبت به ماه مشابه سال قبل ٢٦ درصد و نسبت به ماه قبل ۱.۴ درصد افزایش یافته است.
برآوردها نشان میدهند که در تیرماه سال ١٤٠٣ نسبت به ماه مشابه سال قبل، از بین ١٥ رشته فعالیت صنعتی بورسی، ٦رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ٩ رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید داشتهاند. رشته فعالیت های تجهیزات برقی، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و لاستیک و پلاستیک بیشترین افزایش در شاخص تولید و رشته فعالیت های چوب و کاغذ، خودرو و قطعات و دارو بیشترین کاهش در شاخص تولید را ثبت کردهاند.
همچنین در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، از ١٥ رشته فعالیت صنعتی بورسی، ٤ رشته فعالیت افزایش در شاخص فروش و ١١ رشته فعالیت کاهش در شاخص فروش را تجربه کردهاند. رشته فعالیتهای تجهیزات برقی، شیمیایی (به جز دارو) و لاستیک و پلاستیک بیشترین افزایش در شاخص فروش و رشته فعالیتهای چوب و کاغذ، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و خودرو و قطعات، بیشترین کاهش را در شاخص فروش تجربه کردهاند.
طی تیرماه سال ١٤٠٣ نسبت به ماه قبل، تنها رشته فعالیت های چوب و کاغذ، تجهیزات برقی و شیمیایی (به جز دارو) افزایش در شاخص تولید داشته اند و رشته فعالیت های خودرو و قطعات، دارو و کاشی و سرامیک بیشترین کاهش را در شاخص تولید ثبت کردهاند. همچنین، تنها رشته فعالیت شیمیایی (به جز دارو) افزایش اندکی در شاخص فروش داشته است و سایر رشته فعالیتها کاهش در شاخص فروش را ثبت کردهاند که بیشترین کاهش مربوط به رشته فعالیت های محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات، کاشی و سرامیک و سیمان بوده است.
طی تیرماه سال ١٤٠٣ نسبت به ماه مشابه سال قبل، رشته فعالیت های تجهیزات برقی، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و لاستیک و پلاستیک بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیتهای خودرو و قطعات، دارو و کاشی و سرامیک، بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته اند.
همچنین رشته فعالیتهای تجهیزات برقی، شیمیایی (به جز دارو) و لاستیک و پلاستیک بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشته فعالیتهای محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات، کاشی و سرامیک و خودرو و قطعات، بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش به خود اختصاص دادهاند. همچنین، طی تیرماه سال ١٤٠٣ نسبت به ماه قبل، رشته فعالیت های تجهیزات برقی، چوب و کاغذ و شیمیایی (به جز دارو) بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیت های کاشی و سرامیک، خودرو و قطعات و دارو بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشتهاند. همچنین رشته فعالیت های کاشی و سرامیک، تجهیزات برقی و محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش به خود اختصاص دادهاند و تنها رشته فعالیت شیمیایی (به جز دارو) افزایش در شاخص فروش داشته است.
در تیرماه سال ١٤٠٣ شاخص تولید رشته فعالیت شیمیایی به جز دارو، برمبنای شرکتهای بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۱.۷ درصدی و نسبت به ماه قبل افزایش ۴.۱ درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش آن نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ٤درصدی و نسبت به ماه قبل افزایش ۱.۸ درصدی داشته است. نسبت به ماه قبل، شاخص تولید زیربخش های متانول و خوراک پالایشگاهها افزایش یافته است. همچنین، نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش شاخص تولید تحت تاثیر افزایش تولید زیربخش متانول و کودها و ترکیبات نیتروژندار رشد مثبتی داشته است.
در تیرماه سال ١٤٠٣، شاخص تولید رشته فعالیت فلزات پایه برمبنای شرکتهای بورسی، نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۷.۶ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۱۵.۲ درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش آن نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱۱.۱ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۱۷.۶ درصدی داشته است. نسبت به ماه قبل، شاخص تولید و فروش تمام زیربخشها کاهش یافته است. همچنین نسبت به ماه مشابه سال قبل، شاخص تولید و فروش تمام زیربخشها به جز شاخص تولید ورق کاهش یافته است.
در تیرماه سال ١٤٠٣، شاخص تولید رشته فعالیت غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر برمبنای شرکتهای بورسی، نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۷.۸ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۱۱.۲ درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش آن نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۷.۳ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۷.۶ درصدی داشته است. نسبت به ماه قبل شاخص تولید تمام زیربخشها به جز روغنیها کاهش یافته، همچنین نسبت به ماه مشابه سال قبل شاخص تولید و فروش تمام زیربخشها کاهش یافته است.
در تیرماه سال ١٤٠٣ شاخص تولید رشته فعالیت دارو برمبنای شرکتهای بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱۶.۸ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۲۰.۱ درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش آن نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۸.۹ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۱۰.۹ درصدی داشته است. نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش تمام زیربخشها کاهش یافته و از طرفی نسبت به ماه مشابه سال قبل شاخص تولید و فروش تمام زیربخشها کاهش یافته است.
در تیرماه سال ١٤٠٣ نرخ رشد ماهانه قیمت فعالیت های صنعتی بورسی افزایش ۱.۴ درصدی داشته، همچنین رشد نقطه به نقطه با کاهش ۵.۲ واحد درصدی نسبت به ماه قبل، به ٢٦درصد رسیده است. میانگین سالانه شاخص قیمت نیز در تیرماه سال ١٤٠٣ نسبت به ماه قبل ۲.۳ واحددرصد کاهش داشته است و میزان ۲۴.۱درصد افزایش را نشان میدهد. بررسی شاخص قیمت رشته فعالیت های بورسی نشان میدهد که در تیرماه سال ١٤٠٣، رشته فعالیت های سیمان و لاستیک و پلاستیک، بالاترین نرخ رشد ماهانه و رشته فعالیت های شیمیایی به جز دارو و کک و پالایش بالاترین نرخ رشد نقطه به نقطه را تجربه کردهاند.
در تیرماه سال ١٤٠٣، شاخص تولید شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۱۸.۴ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۱۷.۸ درصدی مواجه شده و همچنین، شاخص فروش شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۲۳.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۲۰.۲ درصدی مواجه شده است.
نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش تمام زیربخشها کاهش یافته و از طرفی نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش شاخص تولید زیربخش های گندله و سایر به کاهش شاخص تولید منجر شده و کاهش شاخص فروش زیربخش کنسانتره و سایر باعث کاهش شاخص فروش شده است.
شاخص تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی از اطلاعات ماهانه ٣٢٢ شرکت بورسی استخراج میشود و با توجه به اینکه این شاخص با شاخص تولید صنعتی بانک مرکزی و مرکز آمار هم حرکتی مناسب دارد، با دقت زیادی میتواند تحولات بخش صنعت و معدن کشور را به صورت ماهانه رصد کند.