سفرهای آقای عراقچی به منطقه با این هدف انجام شده است، که اعراب به عنوان لایهای میان ایالات متحده و ایران نقشی میانجی بازی کرده و آمریکا را تحت فشار قرار دهند که نتانیاهو به تاسیسات اتمی ایران یا سکوهای نفتی کشور حمله نکند. با این وجود، صحبتی از آفای عراقچی پربازدید شده که میگویند ارتباط ایران و آمریکا در حال حاضر قطع شده است. ما هم اکنون هم از سوی اروپاییها و هم از سوی امریکاییها تحت فشار هستیم و بنابراین ادامه سفرهای آقای عراقچی بدون ایجاد کانالهای ارتباطی مناسب، موثر نخواهد بود. با همه اینها ما هنوز از سناریوهای احتمالی نتانیاهو بی خبریم.
فرارو- جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که سامانههای پدافندی پیشرفته تاد را برای «دفاع از اسرائیل» به این کشور ارسال میکند. تاد یک سیستم دفاع موشکی پیشرفته و ارتفاع بالا با قابلیت رهگیری موشکهای بالستیک کوتاه و میانبرد است. این اظهارات بایدن با واکنشهایی همراه شده است.
به گزارش فرارو، پت رایدر، سخنگوی پنتاگون با تایید ارسال انتقال این سامانه پدافندی ضد بالستیک به اسرائیل گفت که این تجهیزات سیستم یکپارچه دفاع هوایی اسرائیل را تقویت میکند. نکته قابل توجه در سخنان پت راید جایی است که تصریح میکند: «این بخشی از تعدیلهای گستردهای است که ارتش آمریکا طی ماههای اخیر برای حمایت از توان دفاعی اسرائیل و محافظت از آمریکاییها در برابر حملات ایران و شبهنظامیان وابسته به این کشور انجام داده است.»
همزمان با این تحولات، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژِی اتمی صحبت از سفر به ایران در آینده نزدیک کرده است. با توجه به این شرایط پرسشهایی مطرح است از جمله این که استقرار سامانه موشکی تاد به معنای از کنترل خارج شدن شرایط و افزایش احتمال حمله به ایران است یا اقدامی نمادین برای هشدار دهی و پیشگیری از اتفاقات بعدی؟ فرارو در راستای پاسخ دهی به این پرسشها با علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل گفتگو کرده است:
علی بیگدلی به فرارو گفت: «چند سال پیش و در چنین روزهایی، آمریکا به اسرائیل پاتریوت داد. پاتریوت موشک ضد بالستیک نیروی زمینی ارتش آمریکاست که مأموریت اصلی آن دفاع در مقابل موشکهای بالستیک است. اما در آن زمان اساسا اتفاق خاصی رخ نداده بود و این اقدام آمریکا با دلیل ویژهای انجام نشد. اکنون نیز که سیستم تاد آمریکا در اسرائیل مستقر شده دلیل اصلی بازدارندگی است و نه لزوما اطمینان از حمله. اصلا وظیفه این سیستم، بازدارندگی است که موشکهای ایران را نه فقط با گنبد آهنین و کشورهای همسایه، بلکه با این سیستم، خنثی کند؛ بنابراین هدف اصلی بازدارندگی است. ما هنوز نمیدانیم قرار است اسرائیل چگونه حملهای را رقم بزند و در نتیجه نمیدانیم با توجه به کمیت و کیفیت این حمله، ایران چه واکنشی نشان خواهد داد یا سطح واکنش ایران در چه حد خواهد بود؛ بنابراین استفاده از همه سیستمها و ابزارهای موجود برای مقابله با اتفاقات احتمالی، در دستور کار طرفین قرار دارد.»
وی افزود: «نکته روشن این است که نتانیاهو، خود را محدود و معطل انتخابات آمریکا نمیداند و ترجیح میدهد، بدون در نظر گرفتن ملاحظات آمریکا، رفتار کند و این در حالیست که تداوم تنشهای منطقه، به زیان بایدن و کامالا هریس خواهد بود. با همه اینها بایدن همه تلاش خود را به کار بسته است تا اقدامات نتانیاهو را مورد کنترل یا کاهش شدت قرار دهد. شرایط بایدن بسیار واضح است؛ از یک سو کامالا هریس معاون بایدن و نامزد انتخاباتی حزب دموکرات، به لابیهای یهودی داخل ایالات متحده نیاز دارد (او حدود ۱ میلیارد دلار کمک گرفته که در تاریخ آمریکا کم سابقه است) و از سوی دیگر، نمیتواند ریسک رفتارهای نتانیاهو را تحمل کند.»
این تحلیلگر سیاست خارجی در ادامه گفت: «سفرهای آقای عراقچی به منطقه با این هدف انجام شده است، که اعراب به عنوان لایهای میان ایالات متحده و ایران نقشی میانجی بازی کرده و آمریکا را تحت فشار قرار دهند که نتانیاهو به تاسیسات اتمی ایران یا سکوهای نفتی کشور حمله نکند. با این وجود، صحبتی از آقای عراقچی پربازدید شده که میگویند ارتباط ایران و آمریکا در حال حاضر قطع شده است. ما هم اکنون هم از سوی اروپاییها و هم از سوی آمریکاییها تحت فشار هستیم و بنابراین ادامه سفرهای آقای عراقچی بدون ایجاد کانالهای ارتباطی مناسب، موثر نخواهد بود. با همه اینها ما هنوز از سناریوهای احتمالی نتانیاهو بی خبریم.»
وی افزود: «درباره احتمال سفر آقای گروسی به ایران نیز این نکته مهمی است که یک ماه قبل از تشکیل مجمع عمومی، آقای اسلامی به وین رفت و با آقای گروسی ملاقات کرد و تاکید کرد که کارشناسان بیایند و از سایتهای ما بازدید کنند. گروسی نیز در صحبتهای اخیر خود اشاره کرد که مقامات جدید ایران به حضور من در کشورشان روی خوش نشان داده اند و من به ایران سفر خواهم کرد. بنابراین، سفر مذکور، از پیش تعیین شده بود، ناگهانی نبوده و نمیتوانیم بگوییم که ناگهان اکنون تصمیم گرفته شده این سفر رخ دهد و در نتیجه بین سفر آقای گروسی و مسئله حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی نیز نمیتوانیم نسبتی ایجاد کنیم. این بسیار مهم است که سعی کنیم همه دربهای رسیدن به برجام جدید بسته نشود. میدانیم که برجام پیشین به طور کامل از بین رفته و ما نیز، آن کشور پیشین نیستیم و هم ما در حوزه غنی سازی پیشرفت بسیار زیادی کرده ایم و هم طرف مقابل، نسبت به دفعه پیش سختگیریهای جدیدتری دارد، بنابراین، مسئله ما با آژانس و اروپا، باید در چارچوب حل برجام مورد توجه قرار گیرد. ما نباید ارتباطمان با اروپا را دست کم بگیریم یا راههای ایجاد این ارتباط را مسدود کنیم. اروپا حتی میتواند واسطه خوبی بین ما و ایالات متحده باشد.»