bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۸۰۲۵۴۴
رئیس دفتر حسن روحانی در گفتگو با فرارو؛

حضور ظریف در کابینه پزشکیان در پیشبرد مذاکرات آتی تاثیر گذار است/ ذهنیت مثبتی از تیم مذاکره کننده فعلی وجود دارد

حضور ظریف در کابینه پزشکیان در پیشبرد مذاکرات آتی تاثیر گذار است/ ذهنیت مثبتی از تیم مذاکره کننده فعلی وجود دارد

محمود واعظی رئیس دفتر حسن روحانی در رابطه با تاثیر حضور ظریف در کابینه پزشکیان در جهت پیشبرد مذاکرات گفت: قطعا حضور ظریف در کابینه پزشکیان در جهت مثبت پیش رفتن مذاکرات موثر است، دولت‌ها و اشخاص در ذهن طرف مقابل پیشینه‌ای دارند اگر کشوری در مذاکرات اش توانسته توفیقاتی کسب کند، ذهنیتی مثبت نسبت به آن گروه وجود دارد و این ذهنیت مثبت در جریان مذاکرات آتی اثر گذار است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۳۴ - ۰۷ آذر ۱۴۰۳

فرارو- در حالی که پس از تغییرات مختلف سیاسی در ایران و جهان، مذاکرات هسته‌ای ایران همچنان یکی از محور‌های کلیدی دیپلماسی خارجی کشور محسوب می‌شود، قرار است روز جمعه مذاکرات جدیدی در ژنو برگزار شود.

زمینه مذاکرات برجام و موقعیت فعلی

به گزارش فرارو، مذاکرات هسته‌ای ایران که از سال ۲۰۰۶ به‌طور رسمی آغاز شد، همواره یکی از مسائلی بوده که تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی ایران را تحت تأثیر قرار داده است. توافق برجام، که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و گروه ۱+۵ (آلمان و پنج کشور دائمی شورای امنیت) به دست آمد، دستاورد بزرگی برای دیپلماسی ایران محسوب می‌شد. برجام نه‌تنها تحریم‌ها را کاهش داد، بلکه زمینه‌ای برای ارتقای روابط ایران با کشور‌های غربی ایجاد کرد و فرصت‌هایی برای احیای اقتصاد ایران فراهم نمود.

با این حال، پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام تحت ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و تحمیل مجدد تحریم‌ها، ایران با چالش‌های جدی مواجه شد. در این دوران، تیم مذاکره‌کننده ایران، در تلاش بوده‌اند تا از طریق مذاکرات، راهی برای بازگشت ایالات متحده به توافق برجام و رفع تحریم‌ها پیدا کنند.

دولت پزشکیان، با پیروی از رویکرد دیپلماسی فعال و نرم، در پی حل مسائل پیچیده هسته‌ای ایران از طریق گفتگو‌های بین‌المللی است. در این چارچوب، دولت تلاش دارد تا با استفاده از ابزار‌های دیپلماتیک، سد مذاکرات هسته‌ای را بشکند با این حال بسان گذشته صدای تندرو‌ها درآمده و کسانی که در ادوار قبلی هم با برجام سوزی در مجلس و تیتر‌های افراطی علیه مذاکرات سعی در برهم زدن فضای تعاملی با دنیا داشتند امروز هم از هیچ تلاشی برای بن بست رساندن مذاکرات دریغ نمی‌کنند.

محمود واعظی از اعضای کابینه دولت روحانی در رابطه با فشار‌هایی که در دولت روحانی به ظریف و تیم مذاکره کننده برای برهم زدن فضا، وارد می‌کردند به خبرنگار سیاسی فرارو گفت: «اصل مذاکره بسیار خوب است و این که مذاکرات روز جمعه انجام می‌شود به عقیده گام مثبتی است که دولت برداشته است، البته امید است کشور‌های اروپایی در این مذاکرات معقول‌تر  رفتار کنند و مطالبات منطقی تری را در نظر بگیرند،  قطعا اگر رویکرد آن‌ها سازنده باشد از طرف ایران هم رویکرد سازنده خواهد بود، اصولا داشتن «مذاکره» با کشورها در روابط خارجی امری سازنده و یکی از اصلی ترین اهرم دیپلماتیک در تاثیر گذاری برای رسیدن اهداف تعیین شده به شمار می رود.»

واعظی افزود: «مذاکرات تنظیم شده برای روز جمعه ۲۹ نوامبر با تروئیکای اروپایی گام مثبت رو به جلو از سوی دولت چهاردهم با هدف ترمیم رابطه با اتحادیه اروپا و شروع مذاکرات هسته‌ای با کشورهای پنج بعلاوه یک برای برداشتن تحریم‌ها و تنش زدایی می‌باشد. امیدواریم رویکرد کشورهای اروپایی در جریان مذاکرات پیش رو سازنده و برای حصول نتیجه باشد.

وی افزود: «با توجه به شرایط فعلی منطقه و جهان و استقرار دولت آقای پزشکیان در ایران،  با کاهش تنش‌های بی ثمر و غیر سازنده و همکاری در عرصه های مختلف از جمله همکاری برای صلح و ثبات در منطقه و همکاری‌های دوجانبه بهتر و بیش از گذشته باز خواهد بود.»

واعظی با تاکید بر اینکه قطعا حضور ظریف در کابینه پزشکیان در جهت مثبت پیش رفتن مذاکرات موثر است، افزود: «دولت‌ها و نمایندگانشان در اذهان کشورهای طرف مذاکره پیشینه و سبقه‌ای دارند؛ اگر کشوری با گروهی از دیپلمات‌هایش در دوره‌ای توانسته حسب مذاکره موفق توفیقاتی کسب کند، ذهنیت مثبت نسبت به آن گروه در اذهان طرف‌های مذاکره وجود دارد و این ذهنیت مثبتی که از تیم وزارت خارجه فعلی پابرجاست، قطعا مذاکرات آتی را به شکل مثبت تحت تاثیر قرار می دهد.»

رئیس دفتر حسن روحانی با بیان اینکه مساله روابط ایران با همسایگان ارتباطی به دولت‌ها ندارد، خاطرنشان کرد: «هر دولتی در ایران بر سر کار بیاید اولویت اول او این است که با همسایگان روابط خود را گسترش دهد و روابط خوبی داشته باشد، اما در مورد برجام برای دولت سخت بود که کارگزارانش علیه برجام اقداماتی چشمگیر داشتند و در آن زمان تیم حسن روحانی می‌خواست برجام را احیا کند چراکه در بعضی مناصب افرادی را بر سر کار گذاشته بودند که اعتقادی به احیای برجام نداشتند.»

وی در پایان گفت: «در ماه‌های پایانی دولت دوازدهم آقای دکتر عراقچی چندین ماه به صورت فشرده و تخصصی مذاکره کردندو به نتایج خوبی رسیدند و آماده امضاء بود اما گروه مذاکره کننده در دولت سیزدهم بنا داشت نتایج آن مذاکرات را کنار بگذارند و مذاکرات جدیدی انجام بدهند و فرصت احیای برجام از دست رفت. عملا مشی و روششان غلط بود و توسعه کشور و رفاه مردم ۳ سال در گرو این منطق غلط معطل شد.»

bato-adv
bato-adv
bato-adv