خوب شد که باختی آقای قلعهنویی!

امیر قلعهنویی اولین شکست خود در مرحله انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ را متحمل شد.
تیم ملی فوتبال ایران پنجشنبه شب در قطر به مصاف میزبان رفت تا یکی مانده به آخرین دیدارش در این مرحله از رقابتها را برگزار کند. ایران که پیش از این توانسته بود جواز صعودش به جام جهانی را قطعی کند، در این بازی، مثل سایر دیدارها، با هدف کسب 3 امتیاز پا به میدان گذاشت ولی در نهایت با یک گل مغلوب شد تا اولین شکست امیر قلعهنویی در این مرحله از رقابتها رقم بخورد. شکستی البته که اثری بر سرنوشت تیم ملی در مسیر جام جهانی نداشت؛ ولی پیام واضحی برای امیر قلعهنویی به همراه داشت.
عبور از جوانگرایی به بهانه سیدبندی
امیر قلعهنویی از مدتها، به طور خاص پس از جام ملتهای آسیا، تحت فشار است تا تیم ملی ایران را جوان کند. او بعد از شکست مقابل قطر در نیمهنهایی همان تورنمنت، وعده داد که به زودی جوانگرایی در تیم ملی را در دستور کار قرار میدهد. پس از آن ولی در چرخشی آشکار، قلعهنویی از این گفت که اگر به جوانان بازی دهد و شکست بخورد، منتقدان دست از سرش برنمیدارند. چنین شد که او دوباره با همان ترکیب مسن در مرحله انتخابی جام جهانی بازی کرد.
در شرایطی که اینبار فیفا تصمیم گرفته به جای 32 تیم، 48 کشور را به جام جهانی بفرستد، قلعهنویی اصرار داشت که همچنان از مهرههای اصلیاش بهره ببرد تا خیالش از بابت صعود به جام جهانی 48 تیمی راحت شود. البته که او در این میان فراموش نکرد دوباره وعده جوانگرایی دهد؛ با وجود این باز هم برایش قید زمان گذاشت و از این گفت که هر وقت صعود ایران به جام جهانی قطعی شد، به جوانان فرصت بیشتری برای بازی میدهد. انتظار میرفت که برای فیفادی جاری و با توجه به قطعی شدن صعود ایران، قلعهنویی جوانان را به اردو فرابخواند و از آنها در ترکیب تیم ملی استفاده کند ولی تعدادی جوان به اردو دعوت شدند و خط خوردند و تعدادی دیگر هم روی سکو فرستاده شدند.
قلعهنویی اینبار از این گفت که اگر در 2 دیدار باقیمانده مقابل قطر و کره شمالی شکست بخورد، حضور ایران در سید 2 قرعهکشی جام جهانی ممکن است به خطر بیفتد و نمیخواهد دوباره ریسک جوانگرایی را به جان بخرد. البته که با توجه به مصدومیت تعدادی از بازیکنان تیم ملی، او مجبور شد این بار یکی 2 جوان را در ترکیب بگذارد که آنهم با توجه به سن و سال این بازیکنان، چندان جوانگرایی خاصی محسوب نمیشود.
چه خوب که قلعهنویی باخت
شکست تیم ملی ایران مقابل قطر، موضوعی نیست که کسی را خوشحال کند، حتی اگر این بازی جنبه تشریفاتی داشته باشد. با این حال، بد هم نشد که قلعهنویی شکست بخورد. او حداقل الان میتواند درس بگیرد که اگر با بازیکنان جوان هم بازی میکرد و میباخت شرایط دقیقا مشابه الان بود. تفاوتش در این است که او نه تیم را جوان کرد و نه توانست قطر را ببرد. حالا شاید بتواند پشت بازی دادن به چند بازیکن جدید لیگ برتری پنهان شود ولی کیست که نداند او مجبور به استفاده از همین یکی 2 نفر شده وگرنه باز هم با همان بازیکنان سابق به میدان رفت.
از همه مهمتر ولی خنثی شدن توهم توطئه سرمربی تیم ملی فوتبال ایران است. او بارها از این گفته که بسیاری منتظرند تا تیمش شکست بخورد و به او حمله کنند. این شکست، حداقل نشان داد که تفکرات قلعهنویی بر پایه توهم بنا نهاده شده است. شکست تیم ملی مقابل قطر نه تنها دلیلی برای حمله به قلعهنویی نیست بلکه میتواند برایش هموارکننده مسیری باشد تا اینبار با شجاعت بیشتری از جوانان در ترکیب تیم ملی استفاده کند. واضح است که وقتی هدف اصلی، صعود به جام جهانی، حاصل شده، شکست خوردن در بازیهای تشریفاتی، به ویژه اینکه تیم در حال پوستاندازی هم باشد، امری عادی است؛ این جور مواقع حتی اگر بتوان بابت سبک و سیاق نمایش تیم قلعهنویی خردهای گرفت، بابت شکست خوردنش نمیشود گلایهای داشت.
این شکست بهترین فرصت برای قلعهنویی است تا دست از توهم توطئه برداشته و با خیال راحتتری از جوانان تیم استفاده کند. نقشهای که قلعهنویی برای تیم ملی در جام جهانی ترسیم کرده، بر پایه بازیکنانی است که بیشتر آنها سومین دهه عمر را هم سپری کردهاند؛ این بدان معنی است که ایران دوباره پیرترین تیم جام خواهد شد و بعید است دستاورد خاصی هم در پی داشته باشد. استفاده از جوانان و شکست خوردن آنها یا کسب تجربه بینالمللی بیشتر توسط آنها، راه نجات نهفتهای است که قلعهنویی باید به فکر انتخابش باشد؛ هرچند که همچنان واضح است که تعدادی از بازیکنان کنونی تیم ملی بدون جانشین هستند ولی نکته مهم اینکه تعداد این قبیل بازیکنان، زیاد نیست و جوانها میتوانند به همراه آنها، وارد ترکیب شوند.