آیا جنگ ایران و اسرائیل رسماً آغاز شده است؟

مبحث اعلان جنگ یا Declaration of war یکی از مباحث زیرمجموعه و مهم حقوق جنگ در حوزه حقوق بینالملل محسوب میشود. موضوعی که در کشورهای مختلف، اختیار اعلان آن با فرد یا نهادهایی متفاوت است.
فرارو – ایران و اسرائیل اگر چه از روز جمعه به صورت مستقیم با یکدیگر درگیرند اما جنگ به طور رسمی میان دو طرف آغاز نشده است.
به گزارش فرارو، مبحث اعلان جنگ یا Declaration of war یکی از مباحث زیرمجموعه و مهم حقوق جنگ در حوزه حقوق بینالملل محسوب میشود. موضوعی که در کشورهای مختلف، اختیار اعلان آن با فرد یا نهادهایی متفاوت است.
قانون ایران چه میگوید؟
اعلان جنگ به صورت رسمی از سوی رئیس یا دولت یک کشور انجام میشود و معنای آن، آغاز شرایط جنگی میان آن کشور با یک یا چند کشور دیگر است. البته وجود این اصل، به این معنی نیست که شرکت کردن کشورها در درگیریهای نظامی، الزاماً ارتباطی با اعلان رسمی جنگ دارد. در حال حاضر نیز ایران و اسرائیل اگر چه ۶ روز است که در درگیری نظامی مستقیم و سنگین قرار دارند، اما هیچ کدام به صورت رسمی علیه دیگر اعلان جنگ نکرده است. اعلان پایان جنگ و پذیرش آتشبس و صلح نیز به همین شکل است.
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعلان جنگ در حیطه وظایف و اختیارات مقام رهبری است. ۵ بند اصل ۱۱۰ قانون اساسی این موضوع را با عنوان «اعلان جنگ و صلح و بسیج نیروها» مشخص کرده است. با اعلام یا قرار گرفتن کشور در شرایط جنگی، اداره امور نیز شیوههای متفاوتی خواهد داشت. برای مثال، اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه روز ۲۷ خرداد در گفتگویی تلویزیونی با شبکه ۳ گفت: « با توجه به امنیت مردم هر کسی در این شرایط به عنوان فرد وطن فروش و جاسوس عمل کند و دشمن را در حملات جنایتکارانهاش حمایت کند دستگاه قضایی برخورد قاطع و دشمن شکنی خواهد داشت.»
او ادامه داد: «به دادستانهای سراسر کشور دستور داده شده است در آمادگی کامل باشند تا در تامین امنیت مردم و برخورد قاطع و قانونی با همه جاسوسان و مزدوران رژیم صهیونیستی به شدت برخورد عبرت آموزی داشته باشند. افرادی که در این روزها شناسایی شدند و در جریان جاسوسی قرار داشتند بلافاصله برای آنها پرونده تشکیل شده و در کمترین زمان ممکن به سزای اعمال پلید خود خواهند رسید.»
جهانگیر با اشاره به این که شرایط جنگی هنوز از سوی آیتالله خامنهای به عنوان رهبر انقلاب و فرمانده کل قوا اعلام نشده است، گفت: « در شرایط جنگی همه آیین دادرسیها کارهای فوق العاده پیدا میکنند. مزدوری رژیم بیگانه به خصوص رژیم صهونیستی اشد مجازات در کمترین زمان ممکن برای این افراد پیش بینی شده و برابر مقررات برخورد قانونی لازم صورت میگیرد.»