بزرگترین تکه سنگ مریخی جهان به حراج گذاشته میشود

استاد دیرینهشناسی در دانشگاه ادینبرا اسکاتلند، گفت: شرمآور خواهد بود اگر این سنگ در گاوصندوق یک سرمایهدار ناپدید شود. این سنگ باید در موزهای باشد تا قابل مطالعه برای دانشمندان و قابل بازدید برای کودکان و عموم مردم باشد.
یک شهابسنگ که بهعنوان بزرگترین قطعه مریخ موجود روی زمین شناخته میشود، قرار است در اواخر این ماه به حراج گذاشته شود و ممکن است تا ۴ میلیون دلار به فروش برسد.
به گزارش یورونیوز، این شهابسنگ به نام «NWA 16788» وزنی معادل ۲۴.۵ کیلوگرم دارد و نسبت به اغلب شهابسنگهای سیاره سرخ، که معمولا قطعاتی بسیار کوچک هستند، بسیار بزرگتر است.
شهابسنگها بقایای دنبالهدارها، سیارکها یا خردهسنگهای فضایی هستند که از جو زمین عبور کرده و به سطح آن برخورد میکنند.
این نمونه خاص، در نوامبر ۲۰۲۳ در منطقه دورافتاده آگادز در نیجر کشف شده و به گفته حراجی ساتبیز، یک نمونه «بزرگ و شگفتانگیز» است که حدود ۷۰٪ بزرگتر از دومین قطعه بزرگ مریخی کشفشده روی زمین است.
این شهابسنگ همچنین فوقالعاده نادر است. تا کنون تنها حدود ۴۰۰ شهابسنگ مریخی در سطح زمین شناسایی شدهاند.
کاساندرا هاتون، نایبرئیس بخش علوم و تاریخ طبیعی ساتبیز، گفت: «این تکه سنگ کشفی بینظیر است؛ بزرگترین شهابسنگ مریخی که تاکنون روی زمین پیدا شده و ارزشمندترین آن در تاریخ حراجها.»
وی افزود: «این سنگ، که توسط زمان و سفر در فضا دگرگون شده، با اندازه عظیم و رنگ سرخ مشخصاش کشفی محسوب میشود که هر نسل تنها یکبار چنین چیزی را به چشم میبیند. این شهابسنگ، پیوندی ملموس با سیاره سرخ دارد؛ همسایهای آسمانی که همواره تخیل بشر را برانگیخته است.»
تحلیل ساختار درونی این سنگ نشان داده که احتمالا بر اثر برخورد شدید یک سیارک از سطح مریخ جدا شده و به فضا پرتاب شده است؛ برخوردی آنقدر پرقدرت که بخشهایی از این شهابسنگ را به شیشه تبدیل کرده است.
بر روی سطح این سنگ، لایهای شیشهای نیز دیده میشود که در اثر عبور از جو زمین ایجاد شده است.
در سال ۲۰۱۱ یک شهابسنگ مریخی دیگر به نام «زیبای سیاه» روی زمین پیدا شد و طبق پژوهشهای جدید، سرنخهایی دربارهی احتمال وجود حیات در گذشته مریخ ارائه داد.
این شهابسنگ قرار است در تاریخ ۱۶ ژوئیه در ساتبیز نیویورک به حراج گذاشته شود.
این در حالی است که فروش این سنگ، بهجای اهدا به جامعه علمی، باعث نگرانی برخی دانشمندان شده است.
استیو بروستِت، استاد دیرینهشناسی در دانشگاه ادینبرا اسکاتلند، در این باره گفت: «شرمآور خواهد بود اگر این سنگ در گاوصندوق یک سرمایهدار ناپدید شود. این سنگ باید در موزهای باشد تا قابل مطالعه برای دانشمندان و قابل بازدید برای کودکان و عموم مردم باشد.»
با این حال عدهای دیگر از دانشمندان نظری خلاف آن را دارند. از دیدگاه جولیا کارترایت، پژوهشگر علوم سیارهای در دانشگاه لستر انگلستان، باید توازنی میان علم و بازار برقرار باشد.
او میگوید: «اگر بازاری برای کشف و جمعآوری و فروش شهابسنگها وجود نداشت، ما هیچوقت تا این اندازه نمونه در اختیار نداشتیم و همین نمونهها هستند که علم را پیش میبرند!»
او این رابطه را نوعی همزیستی میان کلکسیونرها و دانشمندان میداند.
کارترایت همچنین تأکید کرده که نمونه مرجع از این شهابسنگ در رصدخانه کوه بنفش چین نگهداری میشود و میگوید حتی اگر سنگ اصلی فروخته شود، ممکن است مالک جدید علاقهمند به مشارکت علمی باشد و اطلاعات ارزشمند زیادی همچنان از آن بهدست آید.
پیش از این در فوریه ۲۰۲۱ یک شهابسنگ مریخی دیگر که جو مریخ را درون خود محبوس حفظ کرده بود، در حراج کریستیز با رقم ۲۰۰ هزار دلار به فروش رسید. رقمی که بسیار بالاتر از برآورد اولیه ۳۰ تا ۵۰ هزار دلاری آن بود.