چهار واکنش متضاد به گفتگوی پزشکیان و کارلسون

به دنبال سفر یک روزه پزشکیان به باکو، موج مجازی عدم کفایت سیاسی پزشکیان راه افتاد که در این گزارش به آن پرداختیم. پس از مصاحبه پزشکیان با کارلسون، بار دیگر این موضوع به طور انحصاری در فضای مجازی داغ شد. برخی اکانتهای مشخص مانند کابران منتسب به موسسه مصاف یا جریان حامی سعید جلیلی، سیاستمدار اصولگرا از جمله میدانداران این کارزار هستند.
فرارو- گفتگو نیم ساعته رئیسجمهور کشورمان با تاکر کارلسون، مجری و خبرنگار مشهور آمریکایی منتشر و واکنشبرانگیز شد.
به گزارش فرارو، این گفتگو به صورت تصویری و بر بستر اینترنت انجام شد. با توجه به این که کارلسون چهرهای تاثیرگذار بر افکار عمومی آمریکا به خصوص جریان جمهوریخواه حامی ترامپ محسوب میشود، گفتگوی مسعود پزشکیان با او در این برهه زمانی، اقدامی مهم است. چهار نوع واکنش به مصاحبه پزشکیان نشان داده شد. فعالان، رسانهها و کاربران مجازی تندرو واکنشی تند به این گفتگو نشان دادند و جریانی که از این اقدام حمایت کردند، مجموعی از جریانهای دیگر بودند. در این میان بخشی نیز معتقد بودند که با توجه به شرایط کشور و جایگاه رئیسجمهور، به رغم ضعفهایی که در مصاحبه وجود داشت نباید پزشکیان را تضعیف کرد. یک دسته واکنش نیز بر ضعفهای فنی این مصاحبه و تصویری که از پزشکیان انعکاس داد، متمرکز شده بود.
سه واکنش منفی در سه روزنامه
روزنامههای وطن امروز، کیهان و جوان سه روزنامهای بودند که واکنشهایی تند به این مصاحبه نشان دادند. حسین شریعتمداری در کنار موضوع مذاکره با آمریکا، صحبت پزشکیان درباره این که ایران قصدی برای ترور نداشته و ندارد را زیر ذرهبین برد. او در یادداشت روز کیهان نوشت: «در مصاحبه فرمودهاید: «تا جایی که من اطلاع دارم مراجع علیه هیچ فرد خاصی فتوا صادر نکردهاند. فتوایی که منتشر شده -که البته ارتباطی به دولت یا رهبری ندارد- فقط اعلام میکند که توهین به مذهب یا شخصیتهای مذهبی، از نظر اعتقادی، محکوم و غیرقابل قبول است. این مسئله مشخصاً مربوط به رئیسجمهور آمریکا یا اشخاص دیگر نیست. دانشمندان دینی نظرات علمی خود را بیان کردهاند، اما این فتوا هرگز معنای قتل یا تهدید ندارد»! در این خصوص باید گفت؛ «تا جایی که همگان اطلاع دارند»، اطلاع جنابعالی مخدوش و غیرواقعی است. مراجع عظام تاکید کردهاند کسی که به مرجعیت و رهبر انقلاب اسلامی تعرض کند، « محارب» است. افرادی نظیر ترامپ، نتانیاهو و برخی دیگر از مقامات آمریکا و سرکردگان رژیم منحوس و کثیف صهیونیستی مشمول این حکم هستند و مجازات آنها اعدام است.»
روزنامه جوان نوشت: «مجری درباره تهدید ترامپ به ترور و اینکه آیا دولت ایران از آن حمایت میکند یا نه، میپرسد. باید میگفتیم: ببخشید؟! منظور شما تهدید رهبران و رئیسجمهور ایران به ترور است؟! آیا اشتباه لفظی داشتید؟! چون این رئیسجمهور امریکا بود که پشت تریبون رسمی رهبران ایران را به ترور تهدید کرد، و اگر اکنون برخی افراد از میان مردم ایران تلاشهایی برای مقابله با این تهدید دارند، چرا وارونهنمایی میکنید؟! وقتی رئیسجمهور حتی از بمباران محل اقامت خود و قصد ترورش یاد میکند، نیاز نبود که با یک امریکایی از فرهنگ شهادت و آمادگی برای جانفشانی در راه میهن سخن گفته شود. فراموش نکنیم که ترامپ وقتی اجلاس «گروه هفت» را رها کرد، و آن کنایه را به ماکرون زد، تصورش این بود که سران سهقوه ایران را کشته است و برای ماجراجویی و تخیلات بعدی به امریکا بازگشت.»
وطن امروز نیز اینگونه واکنش نشان داد: «مصاحبه پزشکیان با تاکر کارلسون دیروز منتشر شد. ضعف مفرط رئیسجمهور در بیان و همینطور هزینههای سهو لسان او، این بار بیشتر از موارد گذشته میتواند برای کشور هزینهساز شود. از همان نخستین نشست خبری آقای پزشکیان با اصحاب رسانه، ضعف بیان و ادبیات او واضح و آشکار شد. همان زمان به اطرافیان، نزدیکان و دفتر پزشکیان توصیه شد فکری برای این موضوع کنند؛ یا نسبت به بهبود مواضع و ادبیات او اقدام و یا برنامههای مصاحبه و نشستهای خبری او را تا جای ممکن محدود کنند. به هر حال مصاحبه با کارلسون نشان داد نهتنها فکری برای این نقیصه نشده، بلکه ظاهرا مشورتهای اشتباه و مواضع اشتباه، به ادبیات نادرست نیز افزوده و ملغمهای پرهزینه برای کشور ایجاد شده است. مصاحبه با تاکر کارلسون میتوانست در میانه جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی با ایران، یک فرصت مهم برای اثرگذاری ایران بر افکار عمومی مردم آمریکا باشد. با توجه به مخاطبان میلیونی برنامه کارلسون، پزشکیان و مجموعه مشاورانش میتوانستند از فرصت دوربین او بیشترین استفاده را برای تشریح واقعیات این جنگ برای مردم آمریکا ببرند. با این حال اما آقای رئیسجمهور و مجموعه مشاوران او نهتنها قدر این فرصت را ندانستند، بلکه به طرز عجیبی نسبت به بدیهیات مربوط به جنگ اخیر نیز دچار خطای تحلیلی شدند.»
داغ شدن دوباره هشتگ عزل پزشکیان
به دنبال سفر یک روزه پزشکیان به باکو، موج مجازی عدم کفایت سیاسی پزشکیان راه افتاد که در این گزارش به آن پرداختیم. پس از مصاحبه پزشکیان با کارلسون، بار دیگر این موضوع به طور انحصاری در فضای مجازی داغ شد. برخی اکانتهای مشخص مانند کابران منتسب به موسسه مصاف یا جریان حامی سعید جلیلی، سیاستمدار اصولگرا از جمله میدانداران این کارزار هستند. این جریان از ۲۱ خرداد، کارزار استیضاح پزشکیان را در پلتفرم کارزار ایجاد کردند. دومین کارزار هم روز هفتم تیر ایجاد شد. با توجه به صحبت پزشکیان درباره معنی شعار مرگ بر آمریکا و اعلام اهتمام دولت جمهوری اسلامی به دیپلماسی، بخشی از حمله به این دو نکته صورت گرفت.
ایرادات فنی
بخشی از واکنشها به ضعف قاببندی و نورپردازی مصاحبه برمیگشت. در واقع این انتقادها را میتوان نقطه وصل حامیان و منتقدان پزشکیان دانست. یکی از روزنامهنگاران در توئیتر (ایکس) نوشت: «خیلی زشته که رییسجمهور مملکت برای این مصاحبه، تو چنین قاببندی و نورپردازی و چیدمان بدترکیب و مبتدیانهای جلوی دوربین نشسته، کیفیت تصویرش طوریه انگار با دوربینهای دهه هفتاد گرفته شده.» ضعف تیم رسانهای دولت مورد انتقادهای وسیعی قرار گرفت.
واکنشهای مثبت و تحلیلی
همان اندازه که واکنشهای منفی تند یا معتدل به مصاحبه کارلسون زیاد بود، حامیان این اقدام نیز کم نبودند. عطاالله مهاجرانی، وزیر پیشین فرهنگ در توئیتر نوشت: «دست مریزاد! مصاحبه رئیس جمهور مسعود پزشکیان را سه بار گوش کردم. همان دانش و دقت و حساسیت و هوشمندی که یک جراح قلب در عمل قلب باز مراعات می کند. در این مصاحبه که در زمان حساس منتشر شد. پزشکیان رعایت کرده است. مخاطب او مردم ٱمریکا و جهان است. و نه جماعت انقلابی داخل ایران. تفکیک منافع ٱمریکا از اهداف اسرائیل و تفکیک ترامپ از نتانیاهو عالی بود! این سخن در ٱمریکا شنونده دارد. موضوع بحث در یک نشست ٱکادمیک نیست. بحث در شرایط توقف عملیات جنگی و مخاطب مردم معمولی و البته نخبگان ٱمریکاست. بدیهی است برخی مصاحبه را نپسندیده باشند. مثل ٱب زلال در کام بیمار.»
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا اینگونه مصاحبه پزشکیان و کارلسون را تحلیل کرد: «مسعود پزشکیان در گفتوگو با تاکر کارلسون همانی را گفت که باید برای جامعه آمریکا می گفت، بویژه برای حامیان جنبش MAGA تلاش برای تغییر نگرش مردم آمریکا نسبت به ایران یک ضرورت است، ضرورتی که به آن کمتر اندیشیده شده و کمتر به آن عمل شده است.» او همچنین در پست دیگری نوشت: « قرار است نزد مردم آمریکا خودمان را صلح طلب معرفی کنیم یا جنگ طلب؟ صلح طلب معرفی کردن هم ربطی به این ندارد که برای دفاع آمادگی کامل نداشته باشیم و در وقت دفاع، تمام عیار دفاع نکنیم.»