ترنج موبایل
کد خبر: ۸۸۳۸۷۸

به بهانه روز فناوری اطلاعات و بزرگداشت محمد بن موسی خوارزمی؛

از خوارزمی تا فناوری اطلاعات؛ پیوند دانش و هویت ایرانی

از خوارزمی تا فناوری اطلاعات؛ پیوند دانش و هویت ایرانی

«هر چند از زندگانی خوارزمی اطلاعات دقیق و موثقی در دسترس نیست اما تالیفات علمی او حکایت از استعداد و پشتکار فراوانی دارد که فراتر از کشاکشهای سیاسی با تمرکز بر علم، آثاری از خویش بیادگار نهادند که پس از قرنها جهان علم را آراسته و جهان خرد را به تکریم‌بر انگیخته است.»

تبلیغات
تبلیغات

سعید نیاکوثری؛  در روزگاری که بحران هویت گریبان نسل جوان را گرفته و سطحی نگری ها ، کورسوی امید از نخبگان ربوده ،تاریخ ایران اما همچنان مزین به نام بزرگانی  که جهان اندیشه را به دانش آراستند و جان را در مینوی خرد پروراندند.

بیگانگی نسل امروز با گذشته پر افتخارش و نسیان بر آمده از مدیریتها و دولتمردان ناکارامد و  ضعیف و دریغا و وافسوس به  روزگاری که جهان علم با اتکا بر  شالوده دانش  دانشمندان ایرانی ،طی قرنها پایه گذاری کردند مرزهای امکان را در نوردیده و اسمان را به تسخیر خویش درآورده ، مغموم و مغبون از طوفان حوادث و گنجینه های به تاراج رفته این مرز و بوم یادگاران گذشته را به قلم شکسته می سپاریم تا اگر جوهری در قلم فرزانگی، اندیشه ای در خرد زخمی و عشقی شکست خورده در دلی مانده است تنش های نسل سرگشته در طغیان هویت را به تپش های  قلب عاشقانه ای بسپارد  که هوای وطن دارد.

در سده هایی که باختر رنجور از ظلمت حاکمیت اسقفهای اعظم بود و سایه‌گیوتن ها بر سر دانشمندان غرب، خاور اما روشن از خورشیدهای خرد و اندیشه که سپهر معرفت را می آراستند.

در همان سده هایی که مذهب و سیاست خسته از چکاچک شمشیرها بود و تیغ بران بیداد. حاکمان عباسی لکه ننگینی بر جبین تاریخ اجتماعی ،سپهر  عالم آرای علم آراسته با شرح و کشف علوم عقلی و جهان ریاضیات متحول از دانشی که قلم فرزانگی  دانشمندان ایرانی بر صفحه خرد  می نگاشت.

از آن چهره های پر آوازه محمد بن موسی خوارزمی فیلسوف و ریاضیدان و منجم بزرگ قرن سوم بود آثار علمی و تالیفات او در عرصه جبر و ریاضیات پس از هزاره ای گذار زمان همچنان خورشید طالع در جهان علم است. 

نفوذ ایران در دستگاه حاکمیت موجباتی تا خلفای عباسی متاثر از بینش و نگرش وزرا و کارگزاران ایرانی نسبت به علوم عقلی و فلسفی توجه ویژه نموده و دربار کم کم از فضایی صرفا سیاسی به مامنی امین برای دانشمندان ایرانی مبدل گردد تا به موازات جریان ترجمه، پژوهش های علمی ارزشمندی صورت پذبرد.

هر چند از زندگانی خوارزمی اطلاعات دقیق و موثقی در دسترس نیست اما تالیفات علمی او حکایت از استعداد و پشتکار فراوانی دارد که فراتر از کشاکشهای سیاسی با تمرکز بر علم، آثاری  از خویش بیادگار نهادند که پس از قرنها جهان علم را آراسته و جهان خرد را به تکریم‌بر انگیخته است.

خوارزمی نه تنها بر  معاصران خویش تفوق داشت که در سده های بعدتر نیز نام و آوازه ای جلیل داشت. کشفیات او به ویژه در علم جبر و ریاضی تا بدان حد از اعتبار که در اواخر قرن بیستم جهان علم را متحیر وسعت دانش خویش نمود و بر همین سیاق به پاس دستاوردهای علمی او به ویژه در ریاضیات، هیات و نجوم سال ۱۹۸۳ از سوی یونیسکو به نامش آراستند  و در ایران ۲۲ تیرماه روز ملی خوارزمی نامگذاری شد.

تبلیغات
نویسنده : سعید نیاکوثری
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات