پاسخهای مستقیم و غیرمستقیم صالحی به تیم جلیلی

صالحی در ارائه بعضی بحثها محتاط است اما با توجه به فضاسازیهای مجدد جریان تندرو با محوریت سعید جلیلی، صحبتهای نسبتاً صریحتری به خصوص درباره کارشکنیها مطرح کرده که به مرور توسط یک کانال تلگرامی منتشر میشود.
فرارو- بخشهای کوتاهی از مصاحبههای وزیر پیشین امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی در رابطه با موضوع مذاکرات هستهای، این روزها در فضای مجازی پربازدید و واکنشبرانگیز شده است. ویدیوهایی که برخی نام افشاگری بر آنها گذاشتهاند.
به گزارش فرارو، علی اکبر صالحی به خاطر مسئولیتهای پیشینش، یک درگیری طولانی با موضوع هستهای ایران داشته است. او در دولت احمدینژاد وزیر امور خارجه شد و مذاکرات محرمانه عمان را با مجوز مقام معظم رهبری آغاز کرد. او که از سال ۸۸ تا ۸۹ رئیس سازمان انرژی اتمی بود، در دولت حسن روحانی جایگزین فریدون عباسی شد و به همان سازمان بازگشت. سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۲ هم نماینده دائم ایران در سازمان انرژی اتمی بود. صالحی در ارائه بعضی بحثها محتاط است اما با توجه به فضاسازیهای مجدد جریان تندرو با محوریت سعید جلیلی، صحبتهای نسبتاً صریحتری به خصوص درباره کارشکنیها مطرح کرده که به مرور توسط یک کانال تلگرامی منتشر میشود.
نامهنگاری مخالفان با رهبری
در تازهترین بریده این مصاحبه، صالحی درباره نامهنگاری مخالفان دیپلماسی با رهبر انقلاب صحبت میکند. او گفت: «در زمان مذاکرات، تعدادی از دوستان که افراد مهمی هستند و هیچ تخصصی در این زمینه ندارند، نگران شدند که من یه چیزی را واگذار کردم و برای دفتر آقا نامه نوشتند. خوشبختانه دفتر آقا نامه را به ما داد و من در پاسخ خواستم که فعلاً صبر کنند. پس از اینکه برجام عملیاتی شد و ما رو سفید شدیم، کسانی که منتقد بودند و نامه نوشتند، دیدند که نه تنها چیزی از دست ندادیم بلکه در بسیاری از موارد پیشرفت داشتیم.»
صالحی عنوان کرد: «امروز برخی از آقایان می گویند، در مذاکرات همه چیز را بگیرید و هیچ چیزی ندهید! خب اگر می توانستید در ۵ تا ۶ سالی که مذاکره می کردید این کار را انجام می دادید! اما بالعکس دیدیم که در دوره همین آقایان به تحریم ها اضافه شد. امروز نباید به طرف مقابل اعتماد کنیم بلکه باید با درایت، حکمت و عزت مذاکره کنیم، چه کسی گفته بروید با پخمگی مذاکره کنید بلکه باید با هوشیاری و هوشمندی مذاکره کرد.»
رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی سپس به این موضوع اشاره میکند که اگر دستاوردهای فنی ایران در حوزه هستهای از بین رفته بود، چرا ایران پس از تصویب قانون راهبردی سال ۱۳۹۹ توانست بلافاصله برنامه خود را با سرعت آغاز کند. صالحی گفت: «امروز از برجام چه باقی مانده؟! در بخش فنی چه چیزی باقی مانده؟! همه زحماتی که کشیدیم، رفت، ولی زمانی که از بین نرفته بود، ما چه داده بودیم؟!»
دو فیلم قدیمیتر
دو فیلم دیگر از مصاحبه صالحی با انتخاب مربوط به ۱۳ تیر ۱۴۰۳ (نهمین سالگرد امضای برجام) نیز این روزها مورد توجه قرار گرفته است.
در یکی از ویدیوها صالحی درباره موضوع قطعنامههای صادر شده علیه ایران از سوی شورای امنیت صحبت میکند. او میگوید: «جلیلی پس از صدور قطعنامه ۱۹۲۹ علیه ایران در شورای امنیت، می گفت این قطعنامه خیلی مهم نیست. نظرش این بود که ما روی بند ۴۱ فصل هفت هستیم و مهم نیست اما به گفته دکتر ظریف، اینگونه نبود، چرا که در بند ۴۲ مجوز اقدام نظامی علیه ایران داده میشود. فصل هفت بخش مهمی است و کشور را مخل و تهدید صلح جهانی معرفی میکند.»
در قسمت دیگری از این مصاحبه، صالحی به تکرار دروغ بتنریزی در رآکتور اراک اشاره میکند که هنوز هم از سوی تیم جلیلی مطرح میشود. او با گلایه از جلیلی میگوید: «آقای جلیلی میدانست در چاله راکتور بتن نریخته ایم؛ حالا شما مذاکره کننده ایران را بی آبرو می کنید که چه شود؟ متهم به خیانت می کنید که چه شود؟» او در این مصاحبه همچنین میگوید که رآکتور آب سنگین اراک اصلاً تکمیل نشده بود و در حال حاضر (۱۴۰۳) در مراحل پایانی است. اگر چه این رآکتور در حال ساخت در جریان جنگ ۱۲ روزه مورد حمله اسرائیل قرار گرفت.
صالحی پیش از این در چند مصاحبه توضیح داده بود که موضوع بتنریزی در اراک چیست: «با تحقق برجام مقرر شده بود داخل لولههای کالاندریای رآکتورآب سنگین اراک مسدود شود؛ بنابراین ما بر اساس طراحی جدید میبایست از چاله رآکتور اراک کالاندریای قدیمی را که مخزن قرار گرفتن سوخت است، خارج کنیم تا کالاندریای جدید را قرار دهیم. من آن زمان لولههای مشابه را برای مخزن سوخت رآکتور اراک خریداری کردم و این درحالی بود که فقط یک نفر در کشور در قامت بالاترین مقام ارشد نظام درباره این اقدام اطلاع داشت ولی آن زمان این مطلب را اعلام نکردیم، چون میدانستیم که طرف مقابل بدعهدی میکند و حضرت آقا هم فرموده بودند مراقب بدعهدی آنها باشید. این کار را انجام دادیم که اگر قرار شد زمانی برگردیم، کار سریع انجام شود. ما لولههای مخزن سوخت رآکتور را که بیرون آورده بودیم با بتن پر کردیم ولی مشابه آن لولهها را الان داریم و براحتی قابل جایگزینی است.»
در بخش دیگری از مصاحبه جدید صالحی با کانال تلگرامی سینرژی که به نظر میرسد رسانه غیررسمی نزدیک به وزارت امور خارجه باشد، ابتدا موضوع تشکیل یک کمیته موازی دارای قدرت تعیین تکلیف برای سیاست خارجی مطرح شده بود. کمیتهای که پیش از این در فرارو به آن پرداخته بودیم.