فارن پالسی گزارش می دهد
دهها آمریکایی به شبکه تروریسی القاعده پیوستند


به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از فارن پالسی، 13 فوریه (24 بهمن) صدها تن از سومالیایی ها در حومه موگادیشو گردهم آمدند تا اتحاد القاعده با همتای سومالیایی خود، گروه تروریستی الشباب را جشن بگیرند. اما جریان اصلی رسانه که هفته گذشته از ادغام رسمی این دو گروه خبر داد، مفهموم دقیق این اتفاق را درک نکرد.
بسیاری از خبرنگاران عادت کرده اند که از آنها به عنوان گروه هایی مشابه یاد کنند. دیگران نیز همچنان به این اخبار پوچ دل خوش کرده اند که از زمان کشته شدن اسامه بن لادن طی ماه می گذشته، القاعده هر روز ضعیف تر می شود. اما تمام این خبرنگاران می توانستند اخبار مربوط به القاعده را با تیتر ساده پوشش دهند: «ده ها تن از آمریکایی ها به القاعده پیوستند.»
حقیقت ناراحت کننده این است که الشباب بیش از تمام شاخه های القاعده در جذب آمریکایی ها موفق بوده است. در میان جدیدترین نیروهای رسمی که به خانواده این شبکه تروریستی پیوسته اند 40 آمریکایی دیده می شوند، ضمن اینکه ده ها تن دیگر از آمریکایی ها در حمایت از فعالیت های این شبکه در خاک آمریکا دست دارند. این شبکه پشتیبانی همواره سعی داشته حضور آمریکایی ها در «القاعده مرکزی» که پس از حمله 11 سپتامبر به شدت کاهش یافته بود را کوچک جلوه دهد.
تعداد نیروهای القاعده و گستردگی شبکه پشتیبانی از این گروه بیانگر بهبود موقعیت و وضعیت امروز القاعده برای اجرایی کردن حملات به خاک آمریکا نسبت به هر زمانی طی 10 سال گذشته است. اکثریت نیروهای آمریکایی الشباب، مهاجران نسل اول و دوم سومالیایی های قومی هستند که هنوز رابطه ای نزدیک با سرزمین اجدادی شان دارند اما این گروه از پشتیبانی چشمگیر مسلمانان تندرو نیز بهره می برد.
سردرگمی رسانه ها در مورد روابط الشباب با القاعده چندان تعجب آور نیست. تعاریف مبهم و تیره در مورد القاعده و شاخه های آن باعث شده حتی کارشناسان نتوانند به درستی تشخیص دهند که عضویت در این گروه واقعاً به چه معنا است و این اعضا را چطور می توان از یک متحد محض تشخیص داد. حال اگر مشکل تعاریف حل شود، با مشکل اطلاعات روبرو می شوید. برآوردها در مورد اندازه و ترکیب گروه های جهادی که معمولاً منبع انتشارشان مقامات دولت های مختلف است، بسیار فراوان است.
با این حال داشتن اطلاعات ناقص بهتر از نداشتن اطلاعات است و دستکم آنچه می دانیم این است که ادغام الشباب با نفرت انگیزترین سازمان ترورسیتی تاریخ جای بسی نگرانی دارد. بر اساس بهترین برآوردهای ما، امروز تعداد آمریکایی هایی که خود را بخشی از القاعده می دانند از هر زمان دیگری بیشتر است.
برخی سوابق: تعداد آمریکایی هایی که در دام ایدئولوژی جهادی گرفتار شده اند، از حمله 11 سپتامبر به شدت افزایش یافته است. با وجود آنکه تعداد آمریکایی ها در صفوف القاعده رو به افزایش است، اکثر بحث های مربوط به این مشکل، در مورد تعداد آمریکایی هایی که در حال حاضر درگیر جهادیزم شده اند، اغراق می کنند، به طرز چشمگیری تعداد کسانی که پیش از 11 سپتامبر درگیر این مسئله شده بودند را اندک می دانند و تمام فعالیت های جهادی را با القاعده قاطی می کنند.
بر اساس مدارک دادگاه، گزارشات سرویس اطلاعات و اسناد داخلی و فیلم های تبلیغاتی القاعده، از 23 سال پیش که این شبکه راه اندازی شد، نزدیک به 25 شهروند آمریکایی به عنوان اعضا یا نیروهای تمام وقت القاعده مرکزی- سازمانی که در 11 سپتامبر 2001 به آمریکا حمله کرد- ثبت شده اند. اگر با دیدی بازتر نگاه کنیم، درمی یابیم که 25 آمریکایی دیگر نیز از حمایت های قابل ملاحظه مالی و تدارکاتی القاعده مرکزی در طول خدمت به عنوان عضوی از جهاد اسلامی مصر بهره برده اند.
امروزه القاعده دیگر یک نهاد تنها نیست بلکه مجموعه ای از شاخه ها است. با وجود آنکه هر شاخه بر مسائل محلی متفاوتی متمرکز شده، اما تمام این شاخه ها با هم همکاری دارند و دستورات خود را از بقایای القاعده مرکزی دریافت می کنند. آنها بخشی از یک کل هستند و با اضافه شدن الشباب، این کل بیش از پیش آمریکایی شده است.
هیچ یک از شاخه های القاعده به اندازه الشباب در جذب آمریکایی ها موفق نبوده است. تا جایی که ما می دانیم القاعده در عراق و القاعده در مغرب اسلامی که در منطقه ساحل در شمال آفریقا فعال است، تقریباً هیچ عضو آمریکایی ندارد یا اگر داشته باشد تعدادشان بسیار اندک هستند.
برآوردها در مورد تعداد آمریکایی ها در القاعده در شبه جزیره عربستان که به شکل برجسته ای در یمن امروز فعال است، بسیار متفاوت است. براساس گزارش کمیته روابط خارجه سنا، بیش از 30 شهروند آمریکایی با سابقه زندان به یمن سفر کرده اند تا تحت آموزش های القاعده شبه جزیره عربستان قرار بگیرند. البته تمام این افراد که به عضویت القاعده در آمده اند ضرورتاً در سازمان نمانده و برخی کشته یا دستگیر شده اند اما رقم منصفانه این است که القاعده شبه جزیره عربستان در حال حاضر دستکم 10 تا 20 آمریکایی را در صفوف خود جای داده است.
الشباب پیش از اعلام پیوستن به القاعده هم از بسیاری جهات در کنار این شبکه تروریستی بوده اما این ادغام اولویت های جدیدی را ایجاد خواهد کرد. بر اساس اظهارات لی فارال، کارشناس مبارزه با تروریسم، القاعده تلاش می کند الشباب را مجبور به اجرای عملیات های خارجی کند. ضمن اینکه الشباب امتیازات مالی چشمگیری را برای جبران خسارات احتمالی ناشی از این ادغام دریافت کرده است. با وجود آنکه این گروه سومالیایی نمایش بزرگی را برای تحسین بن لادن به راه انداخته و اظهاراتی نیز در مورد جاه طلبی های جهانی خود داشته، تاکنون هیچ یک از عملیات های خود را فراتر از همسایگان بلافصل خود نکشانده است.
حال سوال اینجا است که چه میزان پول برای غلبه بر موقعیت عملیاتی رو به وخامت الشباب کافی خواهد بود. شاید الشباب دارای شبکه آمریکایی برتر و تعداد بالایی از نیروهای آمریکایی باشد اما مشکلات خود را دارد- به خصوص با توجه به فشار نظامی بر جبهه داخلی این گروه از سوی نیروهای آفریقایی و هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی.
شاید الشباب بتواند موقعیت خود را با حمله به اهداف آمریکایی در خاک ایالات متحده ارتقاء دهد اما با چنین اقداماتی پایگاه های خود در سومالی را با سرکوبی های شدیدتری روبرو خواهد کرد.