علی قنبری در گفتگو با فرارو:
افزایش قیمت مرجع دلار موجب افزایش تورم و فشار بیشتر بر مردم، به خصوص اقشار مستضعف، خواهد شد

اگر دولت محدودیت را بپذیرد و سعی کند سیاست های کلی را مقداری تغییر دهد که موجب افزایش دلار نشود بهتر است. چون افزایش دلار موجب افزایش تورم و فشار بیشتر بر مردم و به خصوص اقشار مستضعف خواهد شد.

دکتر علی قنبری استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی با بیان مطلب بالا در گفتگو با فرارو ارزیابی خود از طرح افزایش قیمت دلار دولتی را چنین بیان کرد.
• طبیعی است که افزایش پایه دلار در کشور باعث افزایش قیمت دلار در اقتصاد می شود و افزایش قیمت دلار موجب افزایش نرخ تورم و در نتیجه افزایش کل قیمت ها می شود.
• در یک اقتصاد بسته ای مانند اقتصاد ایران که نرخ ارز از سوی دولت تعیین می شود، نتیجه حتمی افزایش پایه نرخ دلار افزایش قیمت ها خواهد بود.
• اگر دولت این سیاست را اتخاذ کند باید افزایش نرخ تورم و افزایش قیمت ها را بپذیرد. طبیعی است که دولت ممکن است سیاست های مختلفی اتخاذ کند و هر سیاستی هم برای دولت هزینه ای به دنبال داشته باشد. در این حالت قطعا هزینه ای که دولت باید متحمل شود افزایش قیمت ها خواهد بود.
• البته وقتی دولت محدودیت ارزی داشته باشد باید بین حذف قیمت های چندگانه ارز (اولویت های ارزی برای واردات کالا) و یا افزایش قیمت پایه ارز یکی را بپذیرد. مسلما افزایش قیمت پایه ارز بهتر از انواع و اقسام قیمت های متعدد دلار خواهد بود که می تواند عوارضی مانند رانت، فساد و ... را به دنبال داشته باشد.
• به اعتقاد من جیره بندی یا کوپنی کردن اقتصاد مسائل و مشکلات دیگری را به دنبال خواهد داشت. دولت باید تا آنجا که می تواند از بستن و محدودیت کالاها (جیره بندی) پرهیز نماید. زیرا قطعا نرخ کالا با این سیاست چند نرخی شده و موجبات فساد، رانت و ایجاد بازار سیاه در کالاها فراهم می شود و موجبات عدم تخصیص بهینه کالاها و بروز گرفتاری های دیگری خواهد شد.
• من معتقدم در این شرایط نباید خیلی محدودیت ایجاد کنیم و تا جایی که مقدور است باید اجازه جیره بندی کالاها را ندهیم و تلاش کنیم سیاست های کلی را به نحوی تنظیم کنیم که موجب حرکت در زمینه رسیدن به چنین شرایطی نشود.
• ممکن است یکی از اهداف دولت از افزایش نرخ دلار دولتی تامین کسری بودجه ارزی و نیز تامین کسری ریالی باشد. چون وقتی نرخ ارز بالا می رود و دولت نیز تنها توزیع کننده منحصری عرضه ارز می باشد؛ قطعا نرخ ریال بالاتر می رود و درآمد بیشتری برای دولت حاصل می شود و لذا ممکن است یکی از اهداف دولت تامین ریال باشد.
• دولت باید سیاست های کلی خود را تغییر دهد. سیاست هایی که منجر به تامین درآمدهای دلار می شود. دولت باید بین این مسئله که افزایش قیمت ها خواهد بود و این مسئله که محدودیت برای دولت ایجاد خواهد شد یکی را بپذیرد.
• من با افزایش نرخ دلار مخالفم و معتقدم اگر دولت محدودیت را بپذیرد و سعی کند سیاست های کلی را مقداری تغییر دهد که موجب افزایش دلار نشود بهتر است. چون افزایش دلار موجب افزایش تورم و فشار بیشتر بر مردم و به خصوص اقشار مستضعف خواهد شد.
• خصوصا در شرایطی کنونی که اقتصاد ایران اقتصادی تورمی است این امر می تواند موجب مشکلات بیشتری شود.