پهپاد چگونه شكار شد؟
سردار رمضان شريف چه شباهتي ميان پهپاد scaneagle كه امروز در تور پدافندي نيروي دريايي سپاه افتاده با پهپاد RQ170 كه آذرماه سال گذشته در اختيار ايران قرار گرفت، وجود دارد؟
اين پهپاد از نوع دريايي است و از روي ناو بلند ميشود و اطلاعات كسب شده را به يك ناو سرفرماندهي در خليج فارس منتقل كرده و سپس آنها اين اطلاعات را مورد تجزيه و تحليل قرار ميدهند. چگونگي به تور انداختن اين پهپاد بسيار حائز اهميت است و حتي ميتوان گفت گرفتار شدن اين پهپاد در تور امنيتي نيروي دريايي سپاه از پهپاد RQ170 اهميت بيشتري دارد.
گفته ميشود كه به زمين نشاندن اين پهپادها همواره با آسيبهاي جدي همراه است. چه آسيبهايي به پهپاد scaneagle وارد شده است؟
توانستهايم با كمترين آسيب به اين پهپاد دست پيدا كنيم.
يعني اطلاعات ذخيره شده اين پهپاد را در اختيار داريد؟
بله، اطلاعات اين پهپاد را تخليه كردهايم و يكي از مهمترين ويژگيهاي اين پهپاد تخليه همين اطلاعات است كه امريكاييها به دنبال كسب چه اطلاعاتي بودهاند.
سردار از طرف امريكاييها تماسي با نيروي دريايي ايران درباره اين پهپاد گرفته شده است؟
نه.
آقاي رمضان شريف ماموريت اين پهپاد چه بوده است؟
اين پهپاد علاوه بر جمعآوري اطلاعات نظامي جمعآوري اطلاعات در حوزه انرژي و بهويژه تردد نفت از پايانههاي نفتي ايران را دنبال ميكرده است. طبيعتا شكار اين پهپاد اين كمك را به ما ميكند كه مختصات جغرافياي ذهني امريكاييها را به دست آوريم كه به دنبال چه نوع اطلاعاتي هستند.
سردار پس از اينكه پهپاد RQ170 در اختيار ايران قرار گرفت اخباري مبني بر تلاش براي مهندسي معكوس اين پهپاد منتشر شد. برخي اخبار هم مبني بر تحويل دادن اين پهپاد به روسها براي مهندسي معكوس منتشر شد. آيا پهپاد قبلي را توانستيد مهندسي معكوس كنيد؟
اين حرفها بيشتر شايعاتي است كه امريكاييها درست ميكنند. اين هم كه ما با يك سرعت محيرالعقولي توانسته باشيم پهپاد امريكايي را مهندسي معكوس بكنيم حرف درستي نيست. استخراج اطلاعات اين پهپاد نكته مهمي است كه بايد مورد توجه قرار بگيرد. نكته دوم شروع مهندسي معكوس است كه در مرحله اول جزيي از اين پهپاد و در بلندمدت كل پهپادهاي امريكايي مهندسي معكوش ميشوند. به تور افتادن پهپاد امريكايي يك هديه الهي در حوزه تكنولوژي بود و براي ايران ارزش بسياري داشته و دارد، به نحوي كه شكار پهپاد قبلي كمك زيادي به ايران براي توليد و طراحي پهپاد كرده است. اگرچه ما خودمان داراي دانش ساخت و توليد پهپاد هستيم اما در اختيار داشتن اين نمونه كه محصول آخرين دستاوردهاي تكنولوژيك امريكا است ميتواند نقش قابل توجهي در پيشرفت ما در اين حوزه داشته باشد. برخي هم گفتهاند كه توليد انبوه اين پهپادها آغاز شده است، حرف درستي نيست چرا كه خود امريكاييها هم تعداد محدودي از اين پهپادها را در اختيار دارند.
سردار چند كشور در حال حاضر، پهپاد در اختيار دارند؟
كشورهاي زيادي پهپاد دارند اما اين پهپادهاي عملياتي امريكا را كشورهاي محدودي در اختيار دارند چرا كه تكنولوژي پيچيده و حساسي را دارد.
جايگاه اينگونه پهپادها در جنگهاي اطلاعاتي و نظامي كجاست؟
در دنياي امروز اينگونه پهپادها جايگاه ويژهيي پيدا كردهاند. اين پهپادها در نقطه زني و دقت عمل بسيار خوب عمل ميكنند و در اختيار داشتن اطلاعات دقيق در جنگهاي نظامي نكته حياتي بهشمار ميرود. شناسايي، رهگيري و دقيقزدن از مهمترين مشخصات اين پهپادهاست. در حالي كه در گذشته يك اطلاعات كلياي را كسب ميكردند و براي حمله كردن بايد يك مقياس بزرگي را در نظر ميگرفتند تا به هدف برسند اما در حال حاضر با توجه به پيشرفتي كه در حوزه اين پهپادها وجود دارد نيروهاي نظامياي كه اين پهپادها را در اختيار دارند يكراست سر همان هدفي كه مد نظر دارند ميروند كه ايران هم در حوزه پهپاد حرفهايي را براي گفتن دارد.
آقاي رمضان شريف يقينا اطلاعات اين پهپادها coding ميشود آيا ما توانمندي encoding اطلاعات اين پهپادها را داريم؟
مهم اين است كه شما به دانش اين موضوع مسلط باشيد. اين موضوعي كه شما به آن اشاره كرديد به دانش، اطلاعات باز ميگردد چه در استخراج و چه در بازيابي مجدد و هك اطلاعات كه همه اينها يك سيكل علمي دارد. وقتي اين پهپاد را با اطلاعات دقيق بر زمين مينشانيم نشاندهنده اين است كه ميتوانيم اطلاعات ذخيره شده را بازخواني كنيم.
اما سخنگوي ناوگان پنجم نيروي دريايي امريكا اعلام كرده كه هيچ پهپاد امريكايي را از دست ندادهاند؟
واكنشي كه امريكاييها در به دام افتادن پهپادهايشان دارند، نشاندهنده اهميت اين مساله براي آنهاست. اين چيزي نيست كه امريكاييها بتوانند به راحتي تكذيب كنند.
از دست دادن اين پهپاد چه تبعاتي را براي سر فرماندهي ناوهاي امريكايي در خليج فارس دارد؟
يقينا فرماندهان ارشد اعتمادشان را به آن سيستم از دست ميدهند. وقتي هم كه اعتماد نداشته باشند مشكل ديگري در جايگزيني دارند كه وقت و هزينه زيادي از آنها ميگيرد.
هزينه مالياي كه بر ارتش امريكا با از دست دادن اين پهپاد وارد ميشود را برآورد كردهايد؟
ما هنوز نميدانيم كه توليد اين پهپاد چقدر براي امريكاييها هزينه داشته است و چه تعدادي از اين پهپاد را توليد كردهاند. شايد پهپاد scaneagle ارزش دلاري بالايي نداشته باشد اما به لحاظ تكنولوژي بسيار مهم است. اما پهپاد RQ170 هزينه زيادي را براي امريكاييها داشت.
آقاي رمضان شريف آيا ماموريت اين پهپاد لو رفته بود و اطلاعات پرواز را نيروي دريايي سپاه در اختيار داشت كه توانست اين پهپاد را در تور پدافندي گرفتار كند يا اينكه اين پهپاد در رصد و ماموريت روزانه نيروي دريايي سپاه گرفتار شد؟
جزييات را كه نميتوانم بگويم و مجاز هم نيستم كه بگويم اما ايران در حوزه خليج فارس اشراف اطلاعاتي بالايي دارد. يعني ترددها، پروازها، رفت و آمدها در خليج فارس 24 ساعته از سوي ما كنترل ميشود و اين اطلاعات را در بانك اطلاعاتي در اختيار داريم.
همواره اخبار و اظهاراتي مبني بر حمله نظامي به ايران به گوش ميسرد. به نظر جنابعالي به تور انداختن اين پهپادها تا چه ميزان ميتواند جنبه بازدارندگي در حوزه جنگ نظامي داشته باشد؟
معمولا يكي از اهداف رزمايشهايي كه در دنيا برگزار ميشود بازدارندگي است. يكي از مهمترين بخشهاي اين رزمايشها هم اين است كه دشمن توان نظامي شما را بتواند حدس بزند. اين مساله بسيار مهمي است كه دشمن بداند كه شما در چه مرحلهيي از توانمندي نظامي هستيد و يقينا در بازدارندگي نقش موثري دارد.
با توجه به سند چشمانداز بيست ساله از لحاظ توانمندي نظامي در منطقه در چه جايگاهي قرار داريم؟ اين سوال را به اين جهت مطرح ميكنم كه عربستان سعودي سال گذشته 600 ميليارد دلار خريد تسليحات از امريكا و 3 ميليارد دلار قرارداد خريد هواپيما با انگلستان داشته است.
تجهيزات و امكانات نظامي يك بحث است و اراده و نيروي انساني بحثي مهمتر. اما نكته مهمتر اين است كه ايران در حوزه نظامي با هيچ يك از كشورهاي منطقه قابل مقايسه نيست. ايران تنها كشور در دنياست كه بيشترين فرمانده جنگ ديده را در حوزههاي مختلف دارد. اينها در تمرين رزمايش فرمانده نشدهاند كه در زير آتش گلولههاي وحشتناك انبوه تسليحات بخشي از اين كشورهاي مهم كه تسليحات نظامي در اختيار رژيم بعثي قرار ميدادند، فرمانده شدهاند. فرمانده فدوي از سال 59 تمام دغدغههايشان درباره مسائل دريايي بوده است. چنين فرماندهي در دنيا كمتر وجود دارد كه در وسط ميدان جنگ فرمانده شده باشد و فرماندهي كرده باشد. از بعد نيروي انساني، فرمانده و رزمنده، ايران منحصربهفرد است. اصلا خريد تسليحات نظامي كشورهاي منطقه مهم نيست. رژيم صدام به مراتب بيشتر از كشورهايي مانند عربستان تسليحات نظامي در اختيار داشت. مهم اراده و دانش و هوش نظامي و مصمم بودن براي جنگيدن است كه در اين موضوعات ايران بيهمتاست. در حوزه دانش نظامي، نيروي انساني و اراده ما جلوتر از برنامه چشمانداز بيست ساله هستيم و اين موضوع براي مردم و براي هر دولتي كه بر سر كار ميآيد اطمينان بخش است.