ترنج موبایل
کد خبر: ۱۹۸۵۲۶

دیروز "یکشنبه بزرگ" مذاکرات هسته ای نبود

از "وین" چه خبر؟

یکشنبه بزرگ آمد و رفت. اما این یکشنبه آن یکشنبه ای که خیلی ها انتظار داشتند نبود؛ آنقدر که بزرگ شده بود هم بزرگ نبود. برای مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ که حداقل یک یکشنبه معمولی بود؛ حتی با حضور وزرای خارجه کشورهای غربی در وین.

تبلیغات
تبلیغات
فرارو-

یکشنبه بزرگ آمد و رفت. اما این یکشنبه آن یکشنبه ای که خیلی ها انتظار داشتند نبود؛ آنقدر که بزرگ شده بود هم بزرگ نبود. برای مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 که حداقل یک یکشنبه معمولی بود؛ حتی با حضور وزرای خارجه کشورهای غربی در وین.

به گزارش فرارو، دیروز با حضور وزرای خارجی غربی عضو گروه 1+5 (آمریکا، فرانسه، آلمان و بریتانیا) در وین برای بررسی روند مذاکرات و دستیابی به راه حلی برای خروج از بن بست کنونی، مذاکرات هسته ای حال و هوای دیگری پیدا کرد.

از پنجشنبه گذشته که خبر حضور وزرای خارجه کشورهای عضو گروه 1+5 در وین به دعوت کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد هسته ای گروه 1+5 منتشر شد انتظارات درباره امکان دستیابی به توافق جامع به طور غیر طبیعی افزایش پیدا کرده بود.

این در حالی است که همزمان محمد جواد ظریف مذاکره کننده ارشد هسته ای و عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده اعلام کرده بودند که حضور وزرای خارجه کشورهای عضو گروه 1+5 در وین به معنای دستیابی به توافق نیست و این حضور صرفا به منظور تسهیل در روند مذاکرات خواهد بود.

با این وجود به دلیل افزایش سطح انتظارات نسبت به تاثیر حضور وزرای خارجه در مذاکرات وین، برخی رسانه دیروز را "یکشنبه بزرگ" نامیدند. اما پایان روز نشان داد که یکشنبه بزرگ این یکشنبه نیست. شاید یکشنبه آینده باشد؛ 20 جولای (30تیر) روزی که ضرب الاجل دستیابی ایران و 1+5 به توافق پایان می پذیرد.

هرچند موضع گیری های وزرای خارجی کشورهای عضو گروه 1+5 در پایان دیدار با هیات ایرانی نشان داد که قضاوت در این باره هم هنوز زود است.

دیروز هیات مذاکره کننده ایران در دو نوبت با وزرای خارجه کشورهای عضو گروه 1+5 دیدار و گفتگو کرد. دیدار نخست میان وزرای خارجه کشورهای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) به همراه کاترین اشتون با هیات ایرانی بود و دیدار دوم هم میان هیات ایرانی و آمریکایی برگزار شد.

در پایان دیدارها وزرای خارجه کشورهای غربی عضو گروه 1+5 متفق القول بر وجود شکاف میان دو طرف و باقی ماندن اختلاف ها سخن گفتند.

ویلیام هیگ ، وزیر خارجه بریتانیا در پایان دیدار خود با هیات ایران و جان کری وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه هیچ پیشرفتی در مذاکرات هسته‌ای ایران صورت نگرفته مدعی شد که برای رسیدن به توافق ایران باید واقعگرا باشد.

لوران فابیوس ، وزیر خارجه فرانسه با مفید خواندن دیدارها تاکید کرد که به توافق نرسیده‌اند. فرانک والتر اشتاین مایر ، وزیر خارجه آلمان، هم مدعی شد که توپ در زمین ایران است.

«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا پس از ملاقات با «محمد جواد ظریف»، همتای ایرانی خود گفت که مذاکرات فوق‌العاده‌ای داشته ولی این هنوز ابتدای راه است.

دیروز وزرای خارجه غربی کشورهای عضو گروه 1+5 به جز جان کری وین را ترک کردند.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان یکشنبه شب پس از مذاکره با «جان کری» همتای آمریکایی خود گفت که این مذاکره امروز نیز ادامه می‌یابد.

وزرای خارجه ایران و آمریکا ساعت ۱۴:۰۰ امروز به وقت تهران، به رایزنی با یکدیگر می‌پردازند.

«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران و «جان کری» همتای آمریکایی او ساعت 14:00 امروز به وقت تهران، 11:30 به وقت وین برای دومین بار با یکدیگر به رایزی می‌پردازند.

بازگشت دست خالی وزرای خارجه اروپایی از وین، تحلیل ها و گمانه زنی های متفاوتی را به دنبال داشت.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت وزرای خارجه سفر کرده به وین، شهر میزبان مذاکرات هسته‌ای نتوانستند قفل مذاکرات هسته‌ای را بشکنند.

گاردین هم در گزارشی نوشت که هنوز ۵ مساله اصلی در برنامه هسته ای ایران حل نشده باقی مانده است.

این روزنامه انگلیسی ضمن اشاره به نزدیک شدن 20 جولای یعنی مهلت نهایی برای دستیابی به توافق هسته‌ای بین ایران و 6 قدرت جهانی افزود: مساله غنی سازی، رآکتور آب سنگین اراک، "فعالیت‌های نظامی گذشته" ایران، نحوه نظارت آژانس بر فعالیت‌ها و تاسیسات هسته‌ای ایران و گسترش ابعاد نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای تهران، تحریم‌های اقتصادی و تجاری اعمال شده ضد ایران است.

اختلاف ایران و 1+5 حول محور تحریم های اعمال شده در حالی است که پیش از این جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود که در پایان توافق هسته ای باید تمامی تحریم ها علیه ایران لغو شود.

این در حالی است که یک مقام بلندپایه آمریکا روز یکشنبه پس از گفت‌وگوی وزیر خارجه آمریکا با وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با ان‌بی‌سی‌نیوز گفت : «اینکه ایران انتظار داشته باشد تمامی تحریم‌ها در جریان توافق هسته‌ای برداشته شود، غیرواقع‌بیانیه است. این تحریم‌ها مرتبط با تروریسم و حقوق بشر هستند که به طور خاص برای رفتارهای دیگر ایران (غیر از برنامه هسته‌ای) در نظر گرفته شده‌اند.»

این مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا درباره حضور کری در وین گفت: وزیر خارجه، برای امضای توافق به وین نرفته بلکه برای آزمون اراده ایران برای اتخاذ تصمیمات مهم است که به اتریش سفر کرده است.

حسین شریعتمداری، مدیر مسوول کیهان امروز در سرمقاله این روزنامه با تاکید بر اینکه «آمریکا در دوراهی باخت-باخت است» نوشت : تا چند روز قبل مقامات آمریکایی از جمله جان ‌کری و وندی ‌شرمن با تکبر و غرور این ترجیع‌بند را تکرار می‌کردند که ایران در مقابل یک تصمیم سخت قرار گرفته است! و اکنون اعتراف می‌کنند که باید برای اتخاذ یک تصمیم سخت آماده شوند.

به هر تقدیر با توجه به نزدیکی طرفین به دقیقه 90 مذاکرات و لاینحل بودن برخی از موارد اساسی اختلافات و عدم وجود چشم انداز آشکار نسبت به رویکرد وزرای خارجه، افزاش گمانی زنی در خصوص تمدید مذاکرات، امری منطقی به نظر می رسد تا شاید کمی از فشار روانی ناشی از عدم دستیابی به توافق تا 29 تیر را از پیش بکاهد.

البته با این وجود در فضای رسانه های داخلی وزن خوشبینی ها به نتیجه مذاکرات بیشتر است. در همین خصوص علی خرم در گفتگو با فرارو گفت : معتقدم هنوز فرصت رسیدن به توافق وجود دارد و ممکن است در دقایق پایانی دو طرف بتوانند به توافق برسند که این امر در بسیاری از مذاکرات بین المللی اتفاق افتاده است و طرفین توانسته اند در دقایق پایانی به راه حلی برای پایان دادن به اختلافات برسند.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۲۵ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات