سخنرانی جنجالی احمدی نژاد در ژنو
هيات هاي نمايندگي چند کشور اروپايي حاضر در کنفرانس سازمان ملل در ژنو هنگام سخنراني محمود احمدي نژاد اين نشست را ترک کردند.
احمدي نژاد که به عنوان يکي از نخستين سخنرانان اجلاس ضدنژادپرستي موسوم به «دوربان 2» پشت تريبون قرار گرفته بود، پس از مقدمه يي کوتاه اسرائيل را «رژيمي نژادپرست» خواند که به «بهانه هولوکاست» خشن ترين نژادپرستي را در فلسطين حاکم کرده است.
طرح اين اظهارات واکنش بلافاصله هيات هاي اروپايي حاضر در اجلاس را به دنبال داشت به طوري که شماري از حاضران سالن را به نشانه اعتراض ترک کردند. به گزارش فارس نمايندگان کشورهاي انگليس، فرانسه، فنلاند، لهستان و کانادا همزمان با سخنراني احمدي نژاد از صندلي هاي خود برخاستند.در همين حين فردي با موهاي رنگ کرده قصد نزديک شدن به تريبون سخنراني را داشت که از سوي پليس حاضر به بيرون هدايت شد.
اگر چه برخي حضار با کف زدن به حمايت از اظهارات احمدي نژاد برخاستند اما ترک هيا ت هاي اروپايي حاضر در اجلاس بلافاصله در صدر اخبار رسانه هاي خارجي قرار گرفت چرا که برخي از کشورها پيش از برگزاري اجلاس اعلام کرده بودند در صورت طرح سخناني عليه اسرائيل بي درنگ جلسه را ترک خواهند کرد. اين موضوع از آن حيث قابل توجه بود که بندهايي از پيش نويس قطعنامه نهايي اجلاس به دليل آنچه «ضداسرائيلي» خوانده مي شد، مورد اعتراض امريکا و کشورهاي اتحاديه اروپا قرار گرفته بود و برخي از کشورها در اعتراض اعلام کرده بودند نماينده يي به اين نشست نخواهند فرستاد.
اندکي پيش از برگزاري اجلاس «دوربان 2» امريکا به همراه چند کشور اروپايي اعلام کرده بودند در اين نشست حاضر نخواهند شد. وزارت خارجه امريکا تاکيد کرد بيانيه پاياني اين کنفرانس داراي لحني است که امريکا قادر به حمايت از آن نيست. اسرائيل و کانادا نيز در اظهاراتي مشابه اعلام کرده بودند از غايبان مراسم خواهند بود. آلمان، هلند و ايتاليا نيز از کشورهايي بودند که در آخرين لحظات خبر دادند نماينده يي در اجلاس نخواهند داشت.فرانک والتر اشتاين ماير وزير خارجه آلمان پس از تماس هاي متعدد تلفني با همتايان فرانسوي، بريتانيايي، سوئدي، دانمارکي، اسپانيايي و هلندي خود اعلام کرد کشور متبوعش از حضور در کنفرانس ژنو خودداري خواهد ورزيد تا براي نخستين بار آلمان از شرکت در کنفرانسي که از سوي سازمان ملل برگزار مي شود، سر باز زند؛ اجلاسي که قرار است دستاوردهاي جهاني در زمينه مبارزه با نژادپرستي را از سال 2001 ارزيابي کند.
به اين ترتيب آلمان، فرانسه، سوئد، دانمارک، اسپانيا و هلند از کشورهايي بودند که امريکا را در اين اجلاس همراهي کردند. باراک اوباما رئيس جمهوري امريکا در دفاع از تصميم ايالات متحده براي تحريم اجلاس ژنو گفته بود با وجود برخي اصلاحات در مورد تدوين قطعنامه نهايي که در پايان اجلاس قرائت خواهد شد «زبان و لحن ضداسرائيلي موجود در پيش نويس مزورانه و غيرسازنده» است. استراليا، زلاندنو و رژيم صهيونيستي نيز به نشانه اعتراض در زمره غايبان قرار گرفتند. ژاپن نيز اعلام کرد در سطح سفير در اجلاس حضور خواهد يافت.در همين راستا سخنگوي واتيکان اعلام کرد کليساي کاتوليک از «هر نوع موضع گيري عليه برخي کشورهاي غربي» در جريان اين کنفرانس فاصله مي گيرد. اما بريتانيا و معدود کشورهاي اروپايي اعلام کردند به تصميم همتايان اروپايي خود تاسي نمي کنند و در اين اجلاس حضور مي يابند؛ حضوري که البته هنگام سخنراني احمدي نژاد به غيبت انجاميد. محمود احمدي نژاد از شامگاه يکشنبه با هياتي بلندپايه وارد ژنو شد تا در اين اجلاس غيردولتي از معدود مسوولان ارشد حاضر باشد.
غلامحسين الهام سخنگوي دولت، منوچهر متکي وزير امور خارجه و اسفنديار رحيم مشايي رئيس سازمان ميراث فرهنگي احمدي نژاد را در اين سفر همراهي کردند؛ سفري که با چند حاشيه همراه بود چرا که رئيس دولت نهم در راستاي اين سفر با همتاي سوئيسي خود در کسوت حافظ منافع امريکا به گفت وگوي چندساعته نشست. به گزارش ايلنا به نقل از رويترز محمود احمدي نژاد در گفت وگو با «هانس رودولف مرتز» موارد اختلافي با امريکا را با حافظ منافع اين کشور به بحث و گفت وگو گذاشت. بنا بر بيانيه يي که دولت سوئيس از اين ديدار منتشر کرد، محور مذاکرات طرفين همکاري در زمينه انرژي و همچنين پرونده محکوميت هشت ساله زندان براي رکسانا صابري خبرنگار ايراني - امريکايي بوده است.
اگر چه سخنگوي دولت سوئيس از ارائه هر گونه توضيحات بيشتر در اين باره خودداري کرد اما برخي منابع خبري از انتقاد احمدي نژاد از ادامه بازداشت ديپلمات هاي ايراني در اربيل خبر دادند. اما صبحانه کاري احمدي نژاد با برخي روساي بخش هاي سازمان ملل با خبر ارسال نامه رئيس دولت نهم به سران کشورهاي جهان همراه شد. به گزارش ايسنا احمدي نژاد در بخشي از صحبت هاي خود در ارتباط با بحران مالي جهان به تشريح ديدگاه هاي جمهوري اسلامي در اين زمينه پرداخت و اعلام کرد در حال تدوين نامه يي براي سران جهان در ارتباط با بحران اقتصادي حاکم بر جهان و راه حل هاي جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه است.
وي گفت؛ در اين نامه به صورت کامل راهکارهاي جمهوري اسلامي ايران را براي حل بحران اقتصادي تشريح کرده ايم و اين نامه به زودي براي سران کشورهاي جهان ارسال مي شود. وي همچنين با اشاره به وضعيت امروز جهان گفت؛ شما با وضعيت امروز، به جهان، مسائل و مشکلات آن آشنا و با آن دست به گريبان هستيد، مشکلات و بحران ها روز به روز پيچيده تر مي شود و گرچه تلاش هايي براي بهبود وضعيت صورت گرفته است اما مي بينيم که اين مشکلات روز به روز فزاينده تر مي شود و بحران هاي اقتصادي و سياسي در جهان حاکم است. در طول شصت سال گذشته شايد يک روز هم بر بشر نگذشته است که سايه جنگ يا تهديد يا دشمني و کينه ورزي در جهان سنگيني نکرده باشد و امروز وضعيت بسيار شکننده است.
وي گفت؛ به نظر من وقت آن رسيده که با يک تلاش جمعي و همفکري ريشه مشکلات امروز بشر را به درستي بشناسيم و با عزم همگاني نسبت به اصلاح وضعيت اقدام کنيم. وي خطاب به حضار گفت؛ من از همه شما که در بخش هاي گوناگون مشغول به کار هستيد تشکر مي کنم و اميدوارم تلاش شما و مجموعه حرکتي که امروز در دنيا در حال شکل گيري است به برپايي وضعيتي بهتر و انساني تر براي جامعه بشري منجر شود.رئيس جمهور پس از صحبت هاي مقدماتي خود به سوالات حضار در اين جلسه پاسخ داد.
وي در پاسخ به سوالي در مورد اجلاس دوربان 2 که قرار است در ژنو برگزار شود، گفت؛ در اين کنفرانس بايد راه هاي ريشه کني نژادپرستي را بررسي و پيدا کنيم، البته بايد در ابتدا اين موضوع به خوبي شناخته شود و ابعاد نژادپرستي تدوين شود.وي گفت؛ از ويژگي نژادپرستان اين است که آنها براي مشکلات بشري و حل آن آدرس هاي اشتباه داده و مي دهند و ما بايد اين پديده را به خوبي بشناسيم و اين اجتماع و اجلاس يک تلاش عمومي براي حل مشکلات نژاد پرستي است و اميدوارم در پي اين اجلاس بتوانيم گام هاي خوبي در اين زمينه برداريم و تغييراتي در رفتار نژادپرستان ايجاد شود.
وي همچنين در پاسخ به سوال يکي از حضار در ارتباط با حقوق بشر و وضعيت حقوق بشر در ايران گفت؛ من فکر مي کنم قبل از اينکه حقوق بشر را تعريف و راه هاي صيانت از حقوق بشر را بررسي کنيم، بايد خود انسان را تعريف کنيم چرا که بسته به نوع نگاه به انسان حقوق متفاوت براي آن قابل تعريف است. وي گفت؛ البته شما مي دانيد که ريشه بسياري از مشکلات از ناحيه حاکمان و قوانين حاکم بر کشورها و مناسبات بين المللي است و تا زماني که حاکمان صالح در دنيا حاکم نشوند و حاکماني که به دنبال منافع حزبي و جناحي نباشند؛ تا آن زمان ما همواره با مشکلات مواجه هستيم.
رئيس دولت نهم گفت؛ خوشبختانه امروز در ايران به لحاظ حاکميت فرهنگ انساني و ارزش هاي انساني آزادي در بالاترين حد ممکن جاري است و در ايران تمام افراد حتي رهبري که بالاترين مقام کشور است در برابر قانون يکسان است و در مسائل اصلي اجتماعي و سياسي از حقوق يکسان برخوردار هستند.
وي در پاسخ به سوال ديگري در ارتباط با بحث مهاجرت و حقوق مهاجران گفت؛ بسياري از مهاجرت ها به صورت غيرقانوني صورت مي گيرند و بسياري از مهاجران کساني هستند که بر اثر شرايط اقتصادي حاکم بر جهان و شرايطي که به آنها تحميل شده است و آنها نقشي در ايجاد اين شرايط نداشته اند و نظام يکسو و ظالمانه در جهان اين شرايط را ايجاد کرده است مهاجرت مي کنند و ما نيازمند قوانين محکم و دقيق تر در زمينه مهاجرت هستيم و کشورهاي مهاجر پذير حقوق مهاجران را به رسميت مي شناسند.
وي گفت؛ ايران يکي از بزرگ ترين کشورهاي مهاجرپذير است و از نظر ما تک تک مهاجرين انسان هستند و حق حيات، رشد و پيشرفت دارند و بايد بتوانند آينده خود را بسازند. وي در پاسخ به سوالي در ارتباط با راهکار ايران براي حل بحران اقتصاد جهاني و نقش کشورهاي در حال توسعه در اين زمينه گفت؛ بايد تعريف جديدي از اقتصاد طراحي شود و نظام جديدي ايجاد شود و برپايي اين نظام جديد مقداري زمان مي برد و کشورهايي که مبنا و ريشه مشکلات هستند در ارتباط با اين تغييرات مقاومت مي کنند و به سادگي تسليم اين مقاومت ها و تغييرات و عدالت نمي شوند.
احمدي نژاد همچنين به تاثيرگذاري بانک هاي منطقه يي بدون ارتباط با بانک جهاني در اين ارتباط اشاره کرد و گفت؛ من در حال تهيه يک نامه براي مديران جهان هستم که در آن به صورت کامل راهکارهاي جمهوري اسلامي ايران براي مقابله با اين بحران را تشريح کرده ام و اين نامه به زودي ارسال مي شود. وي همچنين در پاسخ به سوال يکي ديگر از حضار در ارتباط با امنيت در عرصه جهاني و همچنين در ايران گفت؛ امروز امنيت در ايران ممتاز است و شما مي دانيد غرب و شرق ايران در اشغال ارتش هاست و در اطراف ما ناامني موج مي زند و هر روز درگيري و بمباران است، البته ما مي دانيم يکي از اهداف اصلي اين ارتش ها که در اطراف ما قرار گرفته اند بر هم زدن امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران است اما به لطف خداوند ايران امروز جزء امن ترين کشورهاي جهان است. البته اين مرهون فرهنگ ملت ايران، مشارکت عمومي و همبستگي ملي در ايران است. وي گفت؛ ما نظام ناعادلانه در عرصه جهاني را نمي پذيريم و خواهان تغيير آن هستيم. رئيس جمهور تاکيد کرد؛ دنيا نيازمند اصلاحات اساسي است و ما منتظر تغييرات جدي در رفتار برخي از حاکمان هستيم و آمادگي داريم به آنها کمک کنيم که رفتار خود را در
انديشه و عمل اصلاح کنند.
پس از اين صبحانه کاري محمود احمدي نژاد با هيات همراه در سالن اجلاس حضور يافت تا به عنوان يکي از نخستين ميهمانان سخنراني کند. به گزارش فارس وي با اشاره به ظلم هاي دوران قرون وسطي گفت؛ در آن سال ها برده داري و برده فروشي و شکار انسان ها براي انتقال به امريکا و اروپا در مقياس ميليوني رواج داشت.
محمود احمدي نژاد آن دوران را دوران کشتار مردم بي پناه ناميد و افزود؛ پس از آن ملت ها به بهاي کشته شدن ميليون ها انسان، متجاوزها را بيرون کرده و حکومت هاي مستقل برپا کردند، اما قدرت طلبان دو جنگ بزرگ را تحميل کردند که حاصل آن حدود 100ميليون نفر قرباني و ويراني بسياري از سرزمين ها بود و سلطه گران که خود را پيروز اين جنگ ها مي ديدند با وضع قوانين ظالمانه حقوق ملت ها را پايمال کردند.
احمدي نژاد شوراي امنيت سازمان ملل را از مواريث جنگ هاي اول و دوم جهاني دانست و اظهار داشت؛ آنها بدون هيچ منطقي براي خود امتياز وتو قائل شدند که با هيچ دين و عدالت و قانون و کرامت انساني قابل توجيه نيست. رئيس جمهور ادامه داد؛ اين شورا بالاترين مرجع تصميم گيري در امنيت جهاني است، اما وقتي منشاء قانون به جاي عدالت و حق، زور باشد چگونه مي توان انتظار برقراري امنيت را داشت.
وي قدرت طلبي را منشاء نژادپرستي، ظلم و تبعيض دانست و گفت؛ گرچه امروز بسياري از نژادپرستان هم در ظاهر نژادپرستي را محکوم مي کنند اما وقتي چند کشور قدرتمند اجازه دارند بر مبناي منافع خود براي ديگران تصميم بگيرند، به راحتي همه قوانين و ارزش هاي جهاني را قرباني مي کنند.
احمدي نژاد با اشاره به اشغال فلسطين توسط رژيم صهيونيستي افزود؛ به بهانه هولوکاست با تجاوز، ملتي را آواره و عده يي را از امريکا و اروپا و ساير کشورها به آن سرزمين منتقل کرده و حکومت جعلي برپا کردند و در واقع به بهانه جبران صدمات نژادپرستي در اروپا، خشن ترين نژادپرستان را در نقطه يي ديگر يعني فلسطين حاکم کردند. وي تصريح کرد؛ غربي ها و امريکا نيز خود را متعهد به دفاع از نژادپرستان نسل کش دانسته و در طول 60 سال رژيم غاصب را تثبيت و با دفاع از آن، دست غاصبان را باز گذاشتند و در برابر همه رسوايي هاي اين رژيم، سکوت يا حمايت کردند.
احمدي نژاد با اشاره به لشگرکشي گسترده امريکا به عراق و افغانستان اظهار داشت؛ منشاء اين جنگ ها و لشگرکشي ها چه بوده است؟ آيا چيزي جز خودخواهي دولت وقت امريکا و فشار صاحبان قدرت و ثروت و تامين منافع توليدکنندگان سلاح و چپاول منافع کشورهاي منطقه و منابع انرژي بوده است؟ چرا ميليون ها کشته و چند ميليون آواره و صدها ميليارد دلار خسارت و هزينه بر مردم اين کشورها و بر مردم امريکا و متحدانش تحميل شد؟
احمدي نژاد سپس در يک کنفرانس مطبوعاتي شرکت کرد. وي در اين کنفرانس گفت؛ ما همواره خواهان داشتن رابطه بر اساس عدالت بوده ايم. دولت امريکا 29 سال قبل رابطه خود را با ايران قطع کرد به اميد اينکه از پيشرفت ايران جلوگيري کند. احمدي نژاد افزود؛ دولت امريکا اعلام کرده است مي خواهد تغييرات اساسي در سياست خود بدهد، ما استقبال مي کنيم. ما منتظر تغييرات عملي هستيم و از گفت وگو بر پايه احترام متقابل استقبال مي کنيم.وي ادامه داد؛ امروز شوراي امنيت ناکارآمد است. اين شورا نتوانست از حمله به غزه جلوگيري کند. نتوانست مشکل عراق و افغانستان را حل کند. حق وتو ناعادلانه است.