پيش بيني روند مناظره کروبی-احمدی نژاد
امروز دومين مناظره مهم بين نامزدان رياست جمهوري با روبه رو شدن کروبي و احمدي نژاد در ساعت ده و نيم شب صورت مي گيرد. مناظره يي که بسياري از گروه هاي مردم به ويژه اصلاح طلبان چشم به آن دوخته اند و مي خواهند بدانند احمدي نژاد از چه موضعي به بحث ورود مي کند و مواضع شيخ اصلاحات، مهدي کروبي چگونه اعلام مي شود.
همچون مناظره هاي گذشته به ويژه مناظره ميرحسين و احمدي نژاد قرعه کشي آغازکننده و پايان دهنده به مناظره را تعيين مي کند و اين امر در سرنوشت مناظره تاثير بسيار زيادي دارد.اگر شروع کننده مناظره احمدي نژاد باشد پيش بيني مي شود وي با حمله به مواضع اصلاح طلبان بيشترين آتش توپخانه خود را متوجه شيخ کند و شيخ را به موضعي دفاعي ببرد تا بتواند حرف هاي خود را به کرسي بنشاند.
نظير اين موضع را احمدي نژاد در مناظره با ميرحسين موسوي گرفت ولي از آنجا که ميرحسين حدود 20 سال بود که کار اجرايي برعهده نداشت، پيکان حمله را متوجه هاشمي رفسنجاني و محمد خاتمي کرد که به گفته احمدي نژاد حامي موسوي در تبليغات انتخاباتي هستند و عليه دولت او عمل کرده اند و سعي دارند او را از اريکه قدرت به زير بکشند.
اما اگر قرعه آغاز مناظره به مهدي کروبي بيفتد، پيش بيني جهت هاي ديگري به خود مي گيرد، گرچه کارشناسان معتقدند با عملکرد احمدي نژاد در چهار سال گذشته، کروبي با دست پر در مقابل او ظاهر خواهد شد و قاعدتاً بايد بر مسائلي که بي قانوني دولت ناميده مي شود تاکيد کند.
گفتني است در مناظره امشب کروبي وقت اندکي خواهد داشت بر برنامه هاي خود تاکيد کند، چرا که مباحث دولت احمدي نژاد به گونه يي است که بيشترين وقت مناظره را خواهد گرفت و از سوي ديگر اگر احمدي نژاد بنا را بر حمله بگذارد که پيش بيني آن مي شود، شيخ بايد در کنار دفاع به حمله مقابل بپردازد که به نوعي ضدحمله نام دارد و مهدي کروبي نشان داده است در آن استاد است.
دليل نخست اينکه او از آغاز طلبگي فراگرفته است که بحث ها را چگونه اداره کند و پيش ببرد. به هرحال اگر حمله احمدي نژاد در مناظره امشب شروع شود به گفته کارشناسان مهدي کروبي مي تواند به مسائلي نظير «هاله نور» که در حضور آيت الله جوادي آملي مطرح کرده بود و سي دي آن نيز موجود است، مباحث مربوط و منسوب به جمکران، دفاع از رحيم مشايي که چند بار مشکل آفرين شد و در اين اواخر بحث مردم اسرائيل آن تعجب همگان را برانگيخت، دفاع از آقاي رحيمي که گفته بود «بعد از حضرت محمد(ص) اگر قرار بود پيامبري مبعوث شود شخص احمدي نژاد مي شد»، مباحث متعدد مربوط به کردان و مقاومت در برابر عزل او که يک بار نيز مواضع آقاي رحيمي در ارتباط با کردان نقل محافل مجلس شد و اين اواخر اعلام نوشتن نامه رسمي بلر درباره ملوانان انگليسي، بحث هولوکاست، اهانت به معاون اول کروبي، جلوگيري از ورود وي به دانشگاه اميرکبير و ده ها مورد ديگر اشاره کند.
البته شيخ اصلاحات همچنين مي تواند ضمن انتقاد از عملکرد دولت احمدي نژاد در مباحث مختلف برنامه هاي دولت خود را نيز اعلام کند که مهم ترين آنها در زمينه حقوق شهروندي، مواضع دانشجويان، مشکلات شديد اقتصادي کشور، مخالفت با شوراها و در نهايت انحلال آنها و عدم متابعت از مجلس و مجمع تشخيص مصلحت است. همچنين مسائل مالي دولت که سازمان بازرسي کل کشور به آنها اشاره کرده است از جمله مسائلي است که مي تواند در اين مناظره جا داشته باشد.
گفتني است موج حمايت مردم از کانديداهاي اصلاح طلب و مخالفت با دولت احمدي نژاد به گونه يي است که اميد مخالفان دولت را متوجه مهدي کروبي کرده است تا او در مناظره امشب پرسش آنان را نيز در برابر احمدي نژاد مطرح کند. گرچه از مناظره ميرحسين و احمدي نژاد جو جامعه به سويي حرکت کرده است که طرفداران اصلاح طلبان و احمدي نژاد نيز روبه روي هم قرار گرفته اند، ولي پيش بيني مي شود کانديداهاي اصلاح طلب به ويژه مهدي کروبي با توجه به مواضع جديداً اعلام شده رهبري از طرفداران خود بخواهند آرامش را به طور کامل حفظ کنند تا خداي ناکرده اصطکاک و اغتشاش پيش نيايد.
در همين حال کارشناسان با پيش کشيدن برخي رفتارهاي انتخاباتي که از جنبه تبليغات ايجابي خارج شده و به جنبه هاي سلبي درباره کانديداهاي رقيب کشيده شده است، به نتايج محتملي اشاره مي کنند که مهم ترين آنها تقسيم جامعه به دو قطب سياسي است؛ قطب هايي که معمولاً روياروي هم قرار مي گيرند و خطرات جدي براي وحدت و منافع ملي کشور ايجاد مي کنند.
گر چه هر انتخاباتي در دنيا جوامع را به دو يا چند قطب تقسيم مي کند و از آنجا که هر کانديدا معمولاً نماينده يکي از تفکرات سياسي جامعه يا يکي از گفتمان ها است، از نظر راي دهندگان در راس يکي از قطب ها قرار مي گيرد. ولي اگر در يک انتخابات قطب ها درصدد تبليغ گفتمان خود برآيند و در اين راه قطب مقابل را زير حملات شديد خود نگيرند، نتايج تقسيم جامعه به دو قطب مسابقه يي مثبت براي توسعه کشور ايجاد مي کند و در شرايطي که قطب ها وجوب خود را در سلب ديگري جست وجو کنند، مسابقه ممکن است نتيجه منفي به خود گيرد که مثال آن رويارويي هواداران دو کانديدا در برخي معابر شهر طي شب هاي گذشته بود که خود کانديداها بايد آنان را دعوت به رفتار مدني و غيرخشن کنند.
به نظر مي رسد بعد از مناظره چهارشنبه شب ميرحسين - احمدي نژاد گام هاي تازه تري در ميل به خشونت و تقسيم جامعه به قطب هاي مقابل يکديگر برداشته شده است. به ويژه آنجا که محمود احمدي نژاد بدون هيچ ملاحظه يي دولت هاي پيش از خود را به باد شديدترين انتقادها گرفت تا خود پيروز از ميدان به در آيد، ولي ضدحمله هاي ميرحسين موسوي از حملات احمدي نژاد موقعيتي به وجود آورد که داوري هاي مردم آن را برنمي تابد.
با توجه به اتفاق مناظره ميرحسين و احمدي نژاد و اينکه در اين مناظره روش احمدي نژاد پاسخي نگرفته است، کارشناسان بعيد مي دانند که او بار ديگر از همين منظر وارد مناظره شده و در برابر مهدي کروبي قرار گيرد، ولي از سوي ديگر با توجه به چهار سال رفتار دولت احمدي نژاد، اعتقاد بر اين است که او استراتژي ديگري جز حمله به رقيب ندارد، چرا که با حجم وسيع انتقادات به دولت خود روبه رو است.
بيشترين راهکار او در حملات به رقيب شکل نهايي به خود مي گيرد. از آنجا که مناظره امشب يکي از تعيين کننده ترين مناظرات در سرنوشت دولت نهم است قطعاً برنامه ريزان تبليغاتي هر دو کانديدا برنامه هاي مدوني براي آن ريخته اند که بسياري از آنها قابل پيش بيني نيست.
بايد منتظر بمانيم تا مناظره هيجان انگيز کروبي - احمدي نژاد را از نزديک ببينيم، تا متوجه ظرائف آن بشويم. فعلاً آنچه مي توان گفت حکايت از آن دارد که مهدي کروبي با دست هاي پر در مناظره شرکت خواهد کرد و رفتارهاي احمدي نژاد نيز نشان مي دهد که او جز حمله چاره ديگري ندارد؛ حتي اگر اين حمله به ضد حمله وسيع عليه خود او منجر شود. در پايان گفتني است که اين مناظره در جلب و جذب آراي مردم براي کانديداي پيروز ميدان موثرترين است.