ترنج موبایل
کد خبر: ۲۹۶۱۰۹

پيام اطمينان‌بخش اوباما در سفر به اروپا

از امريكای ترامپ نترسيد

باراك اوباما، رييس‌جمهور امريكا كه روزهاي پاياني حضور در كاخ سفيد را سپري مي‌كند روز دوشنبه به وقت ايالات متحده براي نخستين بار پس از انتخابات رياست‌جمهوري امريكا و ديدار با دونالد ترامپ، رييس‌جمهور منتخب امريكا در مقابل دوربين‌ها و خبرنگاران كاخ سفيد قرار گرفت و به سوالات آنها پاسخ داد.

تبلیغات
تبلیغات
باراك اوباما، رييس‌جمهور امريكا كه روزهاي پاياني حضور در كاخ سفيد را سپري مي‌كند روز دوشنبه به وقت ايالات متحده براي نخستين بار پس از انتخابات رياست‌جمهوري امريكا و ديدار با دونالد ترامپ، رييس‌جمهور منتخب امريكا در مقابل دوربين‌ها و خبرنگاران كاخ سفيد قرار گرفت و به سوالات آنها پاسخ داد.

او در اين كنفرانس خبري هشدار داد كه به زودي دونالد ترامپ تكاني به كارها مي‌دهد. اوباما در خصوص گفت‌وگوي هفته گذشته خود با دونالد ترامپ گفت: من فكر مي‌كنم كه او فردي ايدئولوژيك نيست. به نظرم او فردي عملگرا است كه مي‌تواند مدت طولاني به مردم خدمت كند. مردمان بسياري خوبي گرد او جمع شدند و او حس جهت‌شناسي خوبي دارد.

با اين وجود باراك اوباما در حالي برابر خبرنگاران قرار گرفت كه به عنوان رييس‌جمهور امريكا آخرين سفربرنامه‌ريزي شده خود را به يونان، آلمان و پرو آغاز كرد. اين سفر در حالي صورت مي‌گيرد كه بسياري از مردم و زيردستان اوباما به سختي باور مي‌كنند كه فردي مانند ترامپ كه رييس‌جمهور شده حتي شخصيت يك رييس‌جمهور را داشته باشد. با اين حال باراك اوباما معتقد است كه او توانست يك تلنگر به شور و شوق راي‌دهندگان امريكايي وارد كند كه بسيار قابل توجه بود. اوباما در ادامه افزود: من فكر مي‌كنم ترامپ با سياست‌هاي كمتر تنظيم شده نسبت به روساي جمهور گذشته وارد كاخ سفيد مي‌شود، آيا من بايد از اين موضوع نگران باشم؟ مسلما كه من نگران هستم. در كل ما دو نفر در بسياري از مسائل با يكديگر متفاوت هستيم.

اوباما اما در مورد سوالي در خصوص انتصاب استفان بنون به عنوان مشاور ارشد كاخ سفيد از پاسح طفره رفت و تلاش كرد تا در خصوص بنون اظهارنظر نكند. بنون از جمله اعضاي گروه‌هاي راست افراطي در امريكا به حساب مي‌آيد كه انتصاب او انتقادات فراواني را به همراه داشت. اوباما اما در اين خصوص گفت اين مناسب نيست كه من بخواهم در خصوص انتصاب‌ها سخني بگويم يا مداخله انجام دهم زيرا ممكن است اين موضوع با تمايل براي يك انتقال قدرت مسالمت‌آميز ناسازگار باشد. وي افزود: من فكر مي‌كنم براي ما مهم است كه او چگونه تصميم‌گيري مي‌كند. مردم امريكا در اين خصوص در طول چند سال آينده قضاوت مي‌كنند و بايد گفت آنچه مي‌بينند را دوست دارند يا خير.

وي افزود: اين دفتر (پست رياست‌جمهوري) راهي دارد كه تو را متوجه مي‌كند زمينه و شخصيتي كه يك فرد دارد با بسياري از واقعيت‌ها مطابقت ندارد. اوباما در مورد اين موضوع كه در طول مبارزات انتخاباتي عليه دونالد ترامپ صحبت كرده بود در اين كنفرانس خبري به‌شدت تحت فشار قرار گرفت. اما او در بخشي از صحبت‌هاي خود اشاره كرد كه من فكر مي‌كنم كه او متفاوت خواهد شد.

تعهد ايالات متحده به ناتو
باراك اوباما همچنين در اين نشست خبري عنوان كرد كه به صورت اجتناب ناپذير ايالات متحده به عنوان يك قدرت در جهان باقي مي‌ماند و آنگونه كه دونالد ترامپ به اوباما گفته به ناتو متعهد خواهد ماند. اوباما تاكيد كرد كه رييس‌جمهور منتخب علاقه بسيار زيادي به حفظ روابط استراتژيك امريكا دارد. اوباما افزود: در ديدار با تعدادي از رهبران جهان در هفته جاري، يكي از پيام‌هاي من تعهد امريكا به ناتو و اتحاد ميان دو اقيانوس است. اوباما تاكيد كرد بسياري از اهرم‌هاي ديپلماتيك، نظامي و بشردوستانه كه امريكا به ضرورت در جهان ايجاد كرده ادامه خواهد يافت. وي افزود: هيچ تضعيفي در عزم و اراده ما در حفظ يك رابطه قوي با ناتو وجود ندارد. گفتني است باراك اوباما در حالي روز گذشته وارد آتن شد كه برخي رسانه‌هاي امريكايي از جمله پوليتيكو، باراك اوباما را سفير دونالد ترامپ براي مذاكره با اروپا دانستند.

دوره انتقال
باراك اوباما در حالي خود را آماده تحويل قدرت به دونالد ترامپ مي‌كند كه او اميدوار بود اين انتقال قدرت با هيلاري كلينتون و حزب دموكرات صورت گيرد. اما اكنون مردي كه به نوعي دشمني شخصي و سياسي با او دارد و متعهد شده تا ميراث او را با بيشترين سرعت ممكن از بين ببرد، جانشين او شده است. اوباما كه با دونالد ترامپ روز پنجشنبه به مدت ٩٠ دقيقه در روز پنجشنبه ملاقات كرد، در جمع خبرنگاران بر اهميت يك فرآيند گذار شفاف شبيه اتفاقي كه در دوره او با رييس‌جمهور جورج دبليو بوش بود تاكيد كرد. او گفت: مهم‌ترين نكته‌اي كه بايد دونالد ترامپ رعايت كند اهميت راه‌اندازي يك ساختار نيروي انساني ماهر از جمله رييس ستاد، مشاور امنيت ملي و مشاور كاخ سفيد است. من اميدوارم كه اين موضوع مفيد باشد و اميدوارم كه او قدردان اين مشاوران باشد.

اوباما افزود: به دونالد ترامپ اين موضوع را گفتم كه اين حركات مهم است و حتي كار كردن با گروه‌هاي كه از او پشتيباني نمي‌كنند نيز مهم خواهد بود. وي تاكيد كرد كه من فكر مي‌كنم اين كه چه زمان هماهنگي با فضاي اتاق كار نيز مهم است. زيرا به نظر مي‌رسد كه دونالد ترامپ به‌شدت نياز به كمك از ديگر برندگان اخير انتخابات رياست‌جمهوري امريكا دارد چرا كه او هيچ تجربه در زمينه‌هاي سياسي ندارد زيرا شغلي كه در آن قرار مي‌گيرد شايد سخت‌ترين كار جهان باشد.

گزارش‌ها حاكي از آن است كه برخي كاركنان كاخ سفيد از انتخاب يك تاجر براي حضور در كاخ سفيد شوكه شدند اما مي‌گويند با سرعت هرچه تمام‌تر براي انتقال قدرت تا بيستم ژانويه كار خواهند كرد. برخي مقامات مي‌گويند ممكن است مشكلاتي با كاركنان جديد كاخ سفيد تا قبل از مراسم اداي سوگند پيدا كنند.

اوباما با اين وجود در اين كنفرانس خبري استدلال كرد كه برخي از مردم كشور عميقا از انتخاب دونالد ترامپ ناراضي هستند. با اين حال شرايطي كه اكنون دونالد ترامپ به كاخ سفيد مي‌رسد بسيار بهتر از سال ٢٠٠٩است كه كشور در ميان بدترين بحران مالي بين‌المللي بود. او گفت شاخص‌هاي اقتصادي از جمله بيكاري در طول ساليان بهبود يافته است و از طرفي در چالش‌هاي خاورميانه و در مبارزه با داعش امريكا در يك موقعيت قوي قرار دارد.

انتقاد از كنگره
رييس‌جمهوري امريكا همچنين درباره تعطيلي زندان گوآنتانامو گفت كه تعطيل نشدن آن تقصير محدوديت‌هاي كنگره بوده است. او گفت هنوز هم ترجيح مي‌دهد كه زندانيان گوآنتانامو به زندان‌هاي ديگري تحت نظارت امريكا منتقل شوند. او تاكيد كرد: كنگره با من مخالف است؛ همين‌طور رييس‌جمهوري منتخب. اوباما در بخش ديگري از سخنانش به مساله مهاجران اشاره كرد و از ترامپ خواست به مهاجران كودكي كه وارد امريكا شدند، اجازه ماندن بدهد. او گفت: طبق قانون سال ٢٠١٢ به كودكان مهاجر وضعيت حقوقي مشخصي مي‌دهد. اكثر مردم امريكا نمي‌خواهند شاهد اين باشند كه اين افراد دوباره خود را پنهان كنند.

او بار ديگر كنگره را مقصر تعطيل نشدن گوآنتانامو دانست و از اينكه دولت او در حالي كنار مي‌رود كه رسوايي مهمي به بار نياورده، تقدير كرد. رييس‌جمهوري امريكا همچنين با اشاره به سوريه گفت كه هر روز به يافتن راهي براي كاستن از درد و رنج سوري‌ها فكر مي‌كند. او شرايط سوريه را «درهم و برهم و آشفته» توصيف كرد. او گفت: دولت من تلاش بسياري كرد تا يك راه‌حل سياسي يافت شود. اين تلاش‌ها را مي‌توان با تلاش‌ها براي حل درگيري در ليبي مقايسه كرد. در سوريه شرايط بسيار پيچيده‌تر است و از هر طرفي شاهد جنگ نيابتي هستيم. دولت من به تلاش‌هايش براي يافتن فرمولي براي پايان اين درد و رنج ادامه مي‌دهد.

آخرين سفر اوباما
اوباما در حالي پا به آخرين سفر ديپلماتيك خود در مقام رياست‌جمهوري امريكا مي‌گذارد كه بيش از هرزمان ديگري به دنبال جلب حمايت متحدان امريكا پس از خود است. رييس‌جمهور باراك اوباما صبح روز گذشته در آغاز يك سفر يك هفته‌اي وارد آتن پايتخت يونان شد. متحدان اروپايي بسيار مشتاق هستند تا از زبان اوباما بر تعهد امريكا به ناتو اطمينان حداقلي پيدا كنند. به نظر مي‌رسد رهبران يونان نيز اطميناني كه اوباما به آنها داده است را نيز قبول كرده‌اند. رييس‌جمهوري يونان كه در پاي پلكان هواپيما به استقبال از باراك اوباما رفت از حمايت‌هاي اوباما و دولت امريكا در طول بحران بدهي‌هاي اين كشور تشكر كرد و ما مطمئن هستيم كه جانشين اوباما نيز در همان مسير قدم برمي‌دارد.

اوباما پس از استقبال رسمي به يك جلسه كاري با الكسيس سيپراس، نخست‌وزير اين كشور رفت و گفت رابطه ما با ايالات متحده در هر دوره‌اي تزلزل‌ناپذير است. طبق برنامه‌ريزي‌هاي انجام شده تور خداحافظي باراك اوباما در روز چهارشنبه در آلمان ادامه پيدا مي‌كند و در آنجا با آنگلا مركل صدراعظم آلمان و سران انگلستان، فرانسه، ايتاليا و اسپانيا ديدار خواهد كرد. پس از اين ديدار او به حاشيه اقيانوس آرام و به منطقه آسيا مي‌رود تا در اجلاس اقتصادي همكاري‌هاي آسيا و اقيانوسيه در پرو شركت كند.

گفت‌وگوي تلفني پوتين، ترامپ
رييس‌جمهوري منتخب امريكا و رييس‌جمهوري روسيه در نخستين گفت‌وگوي تلفني خود به بررسي اوضاع سوريه پرداخته و توافق كردند روابط دو جانبه بين دو كشور را عادي كنند و گسترش دهند. در اين گفت‌وگوي تلفني دونالد ترامپ، رييس‌جمهوري منتخب امريكا و ولاديمير پوتين، رييس‌جمهوري روسيه به تبادل نظر درباره اقدامات متحد براي مقابله با يك دشمن واحد كه همان تروريسم بين‌المللي و افراط‌گرايي جهاني است، پرداختند. كرملين در بيانيه‌اي اعلام كرد: پوتين و ترامپ همچنين به بررسي راه‌هايي براي سازش و از ميان برداشتن بحران در سوريه پرداختند.

ترامپ و پوتين توجه ويژه خود را بر اهميت ايجاد يك اقدام باثبات براي روابط دوجانبه به واسطه اقدامات اقتصادي و تجاري ميان دو كشور معطوف كرده و اعلام كردند كه به دنبال همكاري سازنده هستند. پوتين و ترامپ همچنين بر حفظ ارتباط ميان دو كشور توافق كرده و درباره ايده ديدار دو طرفه به گفت‌وگو پرداختند.

كرملين در ادامه بيانيه خود آورده است: سال آينده ميلادي دويست و دهمين سالگرد آغاز روابط ديپلماتيك ميان روسيه و امريكا است و گفت‌وگوي تلفني ميان ترامپ و پوتين باعث افزايش همكاري‌ها ميان دو كشور خواهد شد و دوطرف در اين گفت‌وگو درباره برقراري ثبات و امنيت در سراسر جهان صحبت كردند. تيم ترامپ در بيانيه‌اي اعلام كرد: پوتين پيروزي كانديداي جمهوريخواهان در انتخابات رياست‌جمهوري امريكا را تبريك گفته است. گفتني است كه كرملين روز گذشته اعلام كرد كه برنامه‌اي براي ديدار ميان پوتين و ترامپ پيش از ٢٠ ژانويه در نظر گرفته نشده است.
تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات