اظهارات سفیر ایران در مورد روابط با روسیه
نه ایران، ایران دوره قاجار است و نه روسیه، روسیه دوره تزاری و شوروی. درست است که باید از تاریخ عبرت گرفت اما در عین حال نباید از تاریخ و خاطرات ناخوشایند تاریخی، احکامی قطعی برای تنظیم روابط با کشورها صادر کرد.
به گزارش فرارو، مهدی سنایی در گفت و گوی امروز سه شنبه با پایگاه انگلیسی زبان پرشیا دایجست(persiadigest.com) افزود: روابط جمهوری اسلامی ایران و روسیه اکنون در سطحی قرار گرفته که در طول روابط دو کشور بی سابقه می باشد. با آغاز دوران ریاست جمهوری جناب آقای روحانی روند همکاری های ایران و روسیه وارد مرحله تازهای شد.
سنایی افزود، اکنون سوریه به یکی از نمادهای همکاری دو کشور در مبارزه با تروریسم تبدیل شده است.
به گفته سفیر ایران، مقابله با یکجانبه گرایی، تعامل در حوزه انرژی که مصداق آن تشکیل اوپک گازی و همکاری برای تثبیت قیمت نفت، حوزه ترانزیت و تقویت کوریدور شمال- جنوب و همکاری در چهارچوب سازمان های منطقه ای و جهانی، از دیگر زمینه های همکاری دو کشور می باشند.
هنر دیپلماسی در آن است که از ظرفیت های موجود در روابط با کشورها برای حصول منافع دوجانبه استفاده نماید."
وی در بخش دیگری از گفت و گو با "پرشیا دایجست" در خصوص تاثیر بهبود روابط ایران با غرب و کشورهای منطقه بر روابط تهران و مسکو، گفت: روابط ایران و روسیه را در برخی ابعاد می توان «مشارکت استراتژیک» دانست در عین حال، روند رو به جلو در روابط ایران با کشورهای اروپایی و تنش زدایی در روابط با کشورهای غربی و منطقه ای، نه تنها مانع رشد روابط ایران با روسیه نخواهد شد بلکه می تواند به این روابط کمک کند.
سنایی در مورد حجم و کیفیت روابط غیر نظامی با روسیه افزود: حجم روابط تجاری دو کشور در سال 2016 به میزان 2 میلیارد و 23 میلیون دلار بوده است و در عین حالی که هفتاد درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته (بدون احتساب اقلام دفاعی) اما با ظرفیت های فراوان دو کشور همخوانی ندارد. این باور وجود دارد که با برنامه ریزی صورت گرفته ، این رقم در میان مدت تا 10 میلیارد دلار افزایش یابد.
سفیر ایران در مسکو افزود: در حال حاضر ساختارهای جدیدی هم برای گسترش همکاری های علمی، دانشگاهی و تکنولوژیک دو کشور شکل گرفته اند.
دور سوم این اجلاس نیز در سال جاری در مسکو برگزار خواهد شد.
افتتاح "بنیاد روسکی میر روسیه" به منظور گسترش همکاریهای علمی و آموزشی دانشگاههای ایران و روسیه در فروردین سال جاری در دانشگاه تهران نیز اقدامی مهم در جهت گسترش همکاریهای فرهنگی دو کشور به شمار می رود.
راه اندازی مجدد پرواز هما و برقراری پرواز منظم ماهان ایر به روسیه و افزایش برنامه پروازی به 16 پرواز در هفته و طرح افزایش 14 پرواز منظم دیگر شرکت هواپیمایی اس سون به تهران، مشهد و اصفهان هم از دیگر اقدامات انجام یافته ای است که سفیر ایران، به عنوان گام هایی برای افزایش روابط توریستی میان دو کشور از آن یاد کرده است.
وی تاکید کرده که روابط جمهوری اسلامی ایران و روسیه در ابعاد مختلف در حال رشد است و بنا بر اعلام طرف روس، نمودار حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال 2016 دارای رشد 70 درصدی می باشد.
این میزان رشد در حالی تحقق یافته که پول ملی روسیه به علت بحران اقتصادی با کاهش پنجاه درصدی ارزش مواجه شده و بالطبع هزینه صادرات دیگر کشورها به روسیه افزایش و حجم واردات روسیه نیز کاهش داشته است.
برگزاری نمایشگاه تخصصی کالاهای ایرانی در مسکو و حضور 36 شرکت ایرانی (دارای غرفه) در نمایشگاه «ورد فود» و مشارکت 400 شرکت ایرانی در نمایشگاه «پروم فود» برگزاری بزرگترین همایش تجاری ایران و روسیه ( با مشارکت بیش از هزار نفر در هتل المپیک تهران و دهها همایش و نمایشگاه دیگر که موید استقبال چشمگیر شرکتهای ایرانی و بهره گیری آنها از فضای جدید روابط دوجانبه تلقی می گرد، از جمله این اقدامات است.
در این زمینه همچنین می توان به رفع ممنوعیت صادرات محصولات شرکت پگاه و آغاز
صادرات با ارسال محموله 20 تنی شیر خشک به روسیه، صدور مجوز صادرات ماهی های
پرورشی به یک شرکت ایرانی، صدور مجوز صادرات فرآورده ها و کنسرو ماهی به دو
شرکت ایرانی برای اولین بار و صادرات دویست تن میگوی ایرانی به روسیه در 2015 و
نیز افتتاح خط تولید داروی ایرانی بیماری ام اس بنام "فینگولیمود" در سن پترزبورگ اشاره
کرد.
بنا بر اظهارات سفیر ایران در مسکو، ارائه تسهیلات و اعمال تخفیف در تعرفه گمرکی و صفر شدن تعرفه برخی اقلام چون پسته و خرما و تعرفه 5 درصدی برای انواع کلم و کشمش توسط دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا، کاهش تعرفه گمرکی صادرات محصولات آبزی ایران به روسیه از 24 تا 28 درصد به 4 تا 7 درصد، استفاده از منابع مالی روسیه در اجرای پروژه ها از جمله وام 5 میلیارد دلاری روسیه جهت اجرای چند پروژه در ایران (دو و نیم میلیارد دلار از این خط اعتباری جهت احداث 4 نیروگاه حرارتی در بندر عباس و برقی کردن راه آهن اینچه برون گرمسار اختصاص داده شده است) و کسب مجوز برای صدور سه بسته محصولات لبنی، گوشتی و آبزیان ایران به روسیه نیز در این میان، مورد توجه است.