پس از یک قرن روابط روسیه و ارمنستان عادی شد
وزراي امور خارجه ترکیه و ارمنستان در شهر زوریخ سوئیس توافقنامه عادیسازی روابط بین دو کشور را امضا کردند.
به گزارش بيبيسي، مراسم امضای این توافقنامه روز شنبه با تاخیر برگزار شد؛ زیرا ارمنستان به متن بیانیه دولت ترکیه در مورد این توافقنامه اعتراض داشت.
وزراي خارجه آمریکا، روسیه، فرانسه و «خاویر سولانا»، رئیس سیاستخارجی اتحادیه اروپا برای شرکت در مراسم امضای توافقنامه عادیسازی روابط ترکیه و ارمنستان به زوریخ سفر کردهاند.
ترکیه و ارمنستان پس حدود یک قرن خصومت توافقنامه تاریخی عادیسازی روابط را امضا کردند.
بر اساس توافقنامه، دو کشور روابط دیپلماتیک برقرار میکنند و مرزشان را به روی یکدیگر باز خواهند کرد. پارلمانهای دو کشور باید سند امضا شده را مورد تایید نهایی قرار دهد.
ترکیه و ارمنستان سالهاست بر سر کشتار ارامنه بهوسیله حکومت عثمانی در زمان جنگ جهانی اول اختلاف دارند. آنها توافق کردهاند کمیسیونی مشترک تشکیل دهند تا موضوع نسلکشی را بررسی کنند.
این توافقنامه با میانجیگری دولت سوئیس بهدست آمده است. هزاران تن از مردم ارمنستان به همراه تعداد بسیار زیادی از ارامنه ساکن کشورهای دیگر در روزهای گذشته علیه عادیسازی روابط با ترکیه تظاهرات کردهاند.
تظاهرکنندگان میگویند، این توافقنامه بهطور کامل پاسخگوی موضوع کشتار صدها هزار ارمنی در جریان جنگ جهانی اول نیست.
تظاهرکنندگانی که روز جمعه در ایروان، پایتخت ارمنستان علیه این توافقنامه تظاهرات کردند، میگویند قبل از عادیسازی روابط، ترکیه باید نسلکشی ارامنه را بهرسمیت بشناسد.
ترکیه تاکنون از شناسایی کشتار ارامنه بهعنوان نسلکشی خودداری کرده است.
ارمنستان میگوید، یکونیم میلیون ارمنی در وقایع جنگ جهانی اول جان خود را از دست دادند ولی ترکیه این رقم را اغراقآمیز میداند.
در پی وقوع جنگ ارمنستان و جمهوری آذربایجان در سال 1993، ترکیه مرزهای خود را با ارمنستان بست.
کارشناسان میگویند که بسیاری از مردم ارمنستان بسته بودن مرز این کشور با ترکیه را عامل انزوای خود میدانند و خواستار پایان آن هستند.