bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۳۲۴۷۷
سیدجلال ساداتیان در گفت و گو با فرارو:

ترامپ به دنبال تنش با ایران است

یک کارشناس مسائل بین الملل معتقد است دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به دنبال افزایش تنش با ایران است. این در حالی است که دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در این کشور فرصت مناسبی برای حل مسائل ایران با ایالات متحده بود.

تاریخ انتشار: ۱۲:۲۷ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶
 ترامپ به دنبال تنش با ایران است
فرارو- سفیر پیشین ایران در لندن می گوید: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از زمانی که در ایالات متحده بر سر کار آمد سخنان منضبطی بر زبان نیاوده است. ترامپ در زمان کمپین انتخاباتی سخنانی را مطرح می کرد که عده ای معتقد بودند اگر او به کاخ سفید وارد شود استراتژیست ها برای او سیستمی را طراحی می کنند تا او منظبط تر سخن بگوید. آن موقع تصور می شد با یک بیزینس من رو به رو هستیم که اهل معامله است و همین نگاه خوش بینانه ای به ترامپ بود. افرادی مثل کراکر رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا هم به او نگاه بدبینانه ای داشتند و معتقد بودند ترامپ دنیا را به سوی جنگ جهانی سوم پیش می برد. به اعتقاد این کارشناس مسائل بین الملل سخنانی که درباره عقل ترامپ در آمریکا بر زبان آورده می شود نشان می دهد که این فقط جمهوری اسلامی نیست که با رئیس جمهور ایالات متحده مشکل دارد.
 
سیدجلال ساداتیان در گفتگو با فرارو گفت: ترامپ کره شمالی را به جنگ تهدید کرده، با جمهوری اسلامی وارد فضای تنش آلود شده و با اروپایی ها زاویه پیدا کرده است. اروپایی ها متحد سنتی و استراتژیک آمریکایی ها هستند. جدایی که اکنون بین آمریکا و اروپا به وجود آمده از جنگ جهانی دوم به بعد سابقه نداشته است. سخنان ترامپ در جهت خلاف حیثیت و موقعیت ایالات متحده آمریکا ست. آمریکا تا کنون خود را مدعی اجرای لیبرال دموکراسی در دنیا دانسته است.
 
سفیر سابق ایران در لندن با اشاره به استقرار سازمان ملل در آمریکا می گوید مستقر بودن سازمان ملل در آمریکا به این معناست که آمریکا باید بیشترین تعهد را به سازمان ملل و شورای امنیت داشته باشند. اما ما شاهدیم که ترامپ خلاف جهت همه اینها سخن می گوید و این سخنان از سوی رژیم صهیونیستی و لابی آیپک به او دیکته می شود. ترامپ در ارتباط با ایران به گونه ای موضع گیری می کند که شرایط تنش روز به روز شدت پیدا می کند.
 
ساداتیان معتقد است ترامپ در رابطه با برجام که توافقی درباره فعالیت های هسته ای ایران بوده، نمی تواند عملی انجام دهد. قبل از مذاکرات هسته ای شش قطعنامه علیه ایران صادر شده بود که توافق ایران ایران با اعضای دائم شورای امنیت به علاوه آلمان توانست قطعنامه های قبلی را ملغی کند.  اینگونه نیست که هر یک از این کشورها ولو اینکه قدرتمند باشند به تنهایی بتوانند برجام را به هم بزنند. برجام توافقی تمام شده است که با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل تضمین شده است.
 
آمریکا می خواهد ایران را به واکنش تند وادارد
این کارشناس مسائل بین الملل می گوید: آمریکا اکنون تصور می کند درباره برجام مغبون شده و این احساس غبن که به ترامپ القا می شود. از ابتدا به ترامپ اینگونه القا شده است که برجام توافقی بد بوده است. او در ابتدا می گفت می خواهد این توافق را پاره کند اما وقتی به او گفتند برجام پاره نمی شود از مذاکره مجدد سخن گفت. وقتی هم به او فهمانده شد که مذاکره مجدد هم ممکن نیست عقل های منفصل او یعنی مشاوران رئیس جمهور آمریکا به او می گویند باید کاری کرد که ایران عصبانی شود و خودش از این قرارداد خارج شود. در واقع آنها می خواهند از راه های دیگر ایران را تحت فشار قرار دهند. و این راه ها عبارت است از: فشار به ایران از طریق وضع تحریم های حقوق بشری، تحریم ایران با القای انجام فعالیت های تروریستی از سوی سپاه و ادعای نقض برجام از طریق فعالیت های موشکی. به اعتقاد این کارشناس مسائل خارجی آمریکایی ها با دستمایه قرار دادن مسائل حاشیه ای می خواهند ایران را کلافه کنند تا ایران واکنش های تندی نشان دهد و از این واکنش تند به نفع خود بهره برداری کند.
 
ساداتیان با بیان اینکه آمریکا در موضوع هسته ای توانسته بود روسیه و چین را در تحریم های هسته ای همراه کند می گوید: اکنون هیچ یک از کشورها آمریکا را همراهی نمی کنند و آمریکا اکنون می خواهد با طرح موضوعات دیگر همراهانی برای خود پیدا کند تا در حالت انزوا نباشد. البته جمهوری اسلامی در عین حال که قدرت و صلابت خود را نشان داده رفتار معقولانه ای داشته است و کاری نکرده که ترامپ بتواند از آن سوءاستفاده کند. مثلا ایران در ارتباط با برجام دیپلماسی خود را فعال کرده و ما شاهدیم که حتی اروپایی ها موضع گیری محکمی در برابر آمریکا داشتند.
 
با دیپلماسی فعال ایران دست آمریکا بسته می ماند
ساداتیان با اشاره به هشت گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که پایبندی ایران به تعهداتش را تایید کرده است اضافه می کند: تا زمانی که این پایبندی به برجام از سوی ایران وجود دارد اروپایی ها از ایران حمایت می کنند. در نتیجه آمریکا فعلا منزوی است.
 
به اعتقاد این کارشناس مسائل بین الملل به طور کلی ترامپ اکنون اقدامات زیادی نمی تواند علیه ایران انجام دهد. مگر اینکه ایران عصبانی شود و با عصبانیت خود بهانه ای به دست آمریکا بدهد. اما اگر ایران دیپلماسی فعال خود را داشته باشد ترامپ خیلی دست آمریکا بسته می ماند.
 
شکاف اروپا و آمریکا بیشتر می شود
ساداتیان اضافه می کند: ترامپ البته می تواند تحریم های یک طرفه ای علیه ایران وضع کند اما چون حجم مراودات اقتصادی ایران با آمریکا بالا نیست خیلی لطمه نمی بیند. همچنین آمریکا ممکن است از طریق تحریم به بعضی شرکت ها یا موسسات مالی بزرگ دنیا فشار وارد کند که با ایران همکاری نداشته باشند. اما بسیاری از این موسسات در حال حاضر با ایران همکاری دارند. بعضی قبیل موسسات و بانک ها هم ممکن است به خاطر حجم بالای مراودات خود با آمریکا حاضر با فعالیت با ایران نشوند. البته ایران هم از این منظر خیلی زیان نخواهد دید چرا که تعدادی از کشورهای اروپایی با ایران فعالیت پیدا کرده اند و برخی شرکت های نفتی هم اعلام کرده اند که خیلی تا بع نظرات آمریکا نیستند و کارشان را با ایران ادامه خواهند داد. در واقع این به شکاف بین آمریکا و متحدین او منجر خواهد شد و انتقادات شدیدی را علیه ترامپ ایجاد می کند.
 
دوران اوباما فرصت برای حل مسائل ایران و آمریکا بود
ساداتیان در پایان می گوید: رئیس جمهور پیشین آمریکا تمایل داشت که بتواند مسائل کشورش با ایران را حل و فصل کند. اوباما می خواست درباره مسائل منطقه ای هم با ایران گفت و گو کند. دوران اوباما فرصت مناسبی برای حل مسائل ایران با آمریکا بود. این را می شود در موضوع برجام متوجه شد که اوباما و جان کری وزیر خارجه اش چقدر تلاش کردند موضوع هسته ای به ثمر برسد. این در حالی است که نتانیاهو برای برهم زدن توافق هسته ای به کنگره آمریکا رفت. اوباما اما نسبت به نتانیاهو بی اعتنایی کرد و بین رژیم صهیونیستی، عربستان و آمریکا شکاف ایجاد شد. این حرکت ها به سمت ایران بود و ما می توانستیم از آن فضا استفاده کنیم. ترامپ اما می خواهد با قلدری وضعیتی که ایران در خاورمیانه دارد را به نفع آمریکا به کار بگیرد.
 
سفیر سابق ایران در لندن ادامه می دهد: اگر ترامپ تعدیل شود و یا آنطور که زمزمه هایی شنیده می شود او استیضاح شود امیدواریم بتوان با آمریکا تعامل داشته باشیم. البته معنای تعامل با آمریکا این نیست که با این کشور به نقطه توافق برسیم. ما با سایر کشورها نیز تعاملاتی داریم اما این تعاملات به معنای رسیدن به نقطه توافق صددرصدی نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۳
موافقم درود بر تیم روحانی که عاقلانه حرکت کرده اند و از تنش و تند روی که آمریکاییها بدنبالش هستند پرهیز میکنند .
انتشار یافته: ۱