مهدی مطهرنیا در گفتگو با فرارو تحلیل کرد
پشت پرده تشکیل ناتوی عربی

هدف از ناتوی عربی ایجاد یک اتحاد بین اعراب با همدیگر، نزدیک کردن اعراب به اسرائیل و همگرایی اعراب و اسرائیل بر ضد تهران است. همانطور که ناتوی عربی در امر واقع برای همه متخصصان در برابر تهران امری ممکن محسوب میشود، اما محتمل نیست. این امر ممکن نمیتواند تاثیر زیادی در روندهای موجود منطقهای و بینالمللی به داشته باشد.

این وزارتخانه، اعلام کرده تمام شرکتکنندگان در نشست نیویورک بر ضرورت مقابله با تهدیدات ایران برای منطقه و آمریکا توافق کردند و درباره تاسیس "اتحاد استراتژیک خاورمیانه" گفتگوهای "سازندهای" انجام دادهاند.
مهدی مطهرنیا، استاد دانشگاه و تحلیل گر مسائل بین الملل به فرارو میگوید: ناتوی عربی به نکتهای اشاره دارد و آن هم حمایت ایالات متحده آمریکا از کشورهای عربی به ویژه عربستان در ایجاد فضای مناسب در پیاده کردن دکترین امنیت ملی آمریکا علیه ایران یعنی محدودسازی همکاریهای بین المللی با ایران و محاصره بین المللی تهران است. آمریکاییها با خروج از برجام و تلاش برای احیای تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران تلاش دارند از همه قدرت خود برای تحریم ایران و محدودسازی همکاریهای بینالمللی با ایران استفاده کنند.
این تحلیل گر مسائل بین الملل معتقد است: ناتوی عربی بیش از آن که یک واقعیت عینی باشد یک واقعیت موازی است که از فضاسازی رسانهای و سیاسی در منطقه برای محاصره تهران از طریق همگرایی کشورهای عربی بهره برداری شود. همکاری عربستان با اسرائیل و همگرایی عربستان با اعراب با رهبری آمریکا، مدیریت اسرائیل و اجرای عربستان انجام میشود. این معنا در برگیرنده همین واقعیت موازی با امر واقع است. امر واقع این است که کشورهای عربی در مجموع ارتشهای قدرتمندی در منطقه ندارند که برای برخورد با تهران به هردلیلی توانایی داشته باشند. ایران دارای قدرت بسیار بسزایی در منطقه است و همگرایی بعضی از کشورهای عربی همانطور که در ۴۰ ساله اخیر در شورای همکاری خلیج فارس وجود داشته است نمیتواند پاسخ گوی قدرت ایران در منطقه باشد. همانگونه که در جنگ نفتکشها آمریکا به حمایت از آنان پرداخت.
مطهرنیا ادامه میدهد: هدف از ناتوی عربی ایجاد یک اتحاد بین اعراب با همدیگر، نزدیک کردن اعراب به اسرائیل و همگرایی اعراب و اسرائیل بر ضد تهران است. همانطور که ناتوی عربی در امر واقع برای همه متخصصان در برابر تهران امری ممکن محسوب میشود، اما محتمل نیست. این امر ممکن نمیتواند تاثیر زیادی در روندهای موجود منطقهای و بینالمللی به داشته باشد. اما تلاش ایالات متحده در دکترین محدودسازی همکاریهای بینالمللی با ایران و محاصره منطقهای تهران باید مورد توجه قرار گیرد؛ لذا میگوییم که ناتوی عربی بستری برای ایجاد حرکتی بر ضد ایران در حوزه محاصره منطقهای تهران است.