تحولات کانالهای موازی تحریک دلار رصد شد
راز خروج نهنگهای ارزی

عده دیگری از فعالان، کمبود نقدینگی در بازار را عامل کاهش نوسانات دلار دانستهاند. از نظر این عده، بیشتر معاملهگران بزرگ در سال گذشته ارز مورد نیاز خود را تهیه کردهاند و در حال حاضر، تمایلی به فروش آن نیز ندارند؛ با این حال، نقدینگی دیگری در دست آنها باقی نمانده است که اقدام به خریدهای بیشتر کنند. در واقع برخلاف گروه دوم که اعتقاد دارند معاملهگران بزرگ به سوی بازارهای دیگر کوچ کردند یا به دلایل امنیتی تمایلی ندارند در بازار مشارکت کنند، دسته دوم اساسا معتقدند ریال زیادی برای معاملهگران بزرگ باقی نمانده است که در معاملات بازار مداخله کنند.
در چهارمین روز هفته، دلار یک روز کمنوسان کاهشی دیگر را پشتسر گذاشت و سکه تمامبهار آزادی نیز دومین افت متوالی را تجربه کرد. روز سهشنبه، شاخص ارزی ۴۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۱۲ هزار و ۵۰ تومان رسید. در مورد افت قیمت دلار در روزهای اخیر توافق نظر خاصی میان معاملهگران وجود ندارد. با این حال، اکثر معاملهگران بازار باور دارند که بازیگران بزرگ بازار موسوم به نهنگها تمایلی برای خرید و فروش از خود نشان نمیدهند. نهنگهای ارزی، معاملهگران بزرگی هستند که میتوانند با ورود خود قیمت را دچار نوسانات شدید کاهشی یا افزایشی کنند.
محدود شدن دامنه نوسانات: عدهای معتقدند محدود شدن نوسانات دلار از اواخر اردیبهشتماه و نزول قیمت دلار در دو ماه اخیر موجب شده است که بسیاری از معاملهگران تمایلی برای خرید و فروش دلار نداشته باشند. قیمت دلار که ۱۵ اردیبهشت تا محدوده ۱۵ هزار تومانی رشد کرده بود، به یکباره گرفتار امواج نزولی شد که در مقطعی حتی آن را تا مرز ۱۱ هزار تومانی پایین برد. در این میان، قیمت گاها با سرعت و شیب تند در مسیر کاهشی حرکت کرده است و بعضا پس از افزایشهای موقت به مسیر نزولی بازگشته است. همین عامل موجب شده که بعضا افراد زیادی در قیمتهای بالاتر اقدام به خرید کرده باشند و هماکنون بهعنوان متضرر ارزی حاضر به فروش ارز خود نباشند. هم زمان ریالی هم برای حضور در بازار نداشته باشند.
کمبود نقدینگی: عده دیگری از فعالان، کمبود نقدینگی در بازار را عامل کاهش نوسانات دلار دانستهاند. از نظر این عده، بیشتر معاملهگران بزرگ در سال گذشته ارز مورد نیاز خود را تهیه کردهاند و در حال حاضر، تمایلی به فروش آن نیز ندارند؛ با این حال، نقدینگی دیگری در دست آنها باقی نمانده است که اقدام به خریدهای بیشتر کنند. در واقع برخلاف گروه دوم که اعتقاد دارند معاملهگران بزرگ به سوی بازارهای دیگر کوچ کردند یا به دلایل امنیتی تمایلی ندارند در بازار مشارکت کنند، دسته دوم اساسا معتقدند ریال زیادی برای معاملهگران بزرگ باقی نمانده است که در معاملات بازار مداخله کنند.
درحالیکه عدهای نبود معاملهگران بزرگ را عامل کمنوسانی بازار ارز عنوان کردهاند، عدهای دیگر از فعالان بر ثبات عوامل روزانهای تاکید دارند که معمولا معاملهگران به طور سنتی رصد میکنند.
نبود فاصله آربیتراژی با بازارهای همسایه: به گفته فعالان، دیروز ارزش دلار در کشورهای همسایه نیز فاصله چندانی با بازار داخلی نداشت و همین عامل مهمی بود که موجب میشد خریداران آربیتراژی وارد بازار نشوند. بهعنوان مثال براساس صحبتهای فعالان، دیروز قیمت دلار در هرات افغانستان و سلیمانیه عراق فاصله زیادی با بازار داخلی نداشت که معاملهگران ارز را از بازار داخلی خارج کنند و به آن سوی مرزها ببرند.
دو دیدگاه به آینده دلار
برخی فعالان باور دارند، درصورتیکه قیمت دلار به همین روند کمنوسان ادامه دهد و توان عبور از سطح ۱۲هزار و۲۰۰ تومان را از خود نشان ندهد، امکان ورود خالیفروشان در بازار وجود دارد که با افزایش فروشها زمینه را برای ورود دلار به قیمتهای پایینتر فراهم کنند. این در حالی است که عده دیگری باور دارند، مرز ۱۲ هزار تومانی کف قیمت دلار است و از این نقطه خریدهای ارزی افزایش خواهد یافت، هرچند ممکن است منجر به ورود قیمتها به سطوح بسیار بالاتر نشود.
سکه تمامبهار آزادی برای دومین روز متوالی کاهش قیمت را تجربه کرد. دیروز هر سکه تمامبهار آزادی ۳۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۴ میلیون و ۱۷۰ هزار تومان رسید. سکه در روز دوشنبه نیز ۱۰ هزار تومان افت را ثبت کرده بود و روی قیمت ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قرار گرفته بود. این در حالی است که روز یکشنبه سکه ۱۵ هزار تومان افزایش را تجربه کرده بود و به قیمت ۴ میلیون و ۲۱۰ هزار تومان رسیده بود؛ این افزایش در شرایطی رخ داده بود که بهای دلار در بازار داخلی طی یک روز ۱۳۰ تومان افت قیمت را به ثبت رسانده بود. در آن مقطع زمانی دستهای از معاملهگران، انتظار بازیگران داخلی برای افزایش بهای اونس طی هفته جاری را عامل بیمحلی سکهبازان به کاهش بهای دلار عنوان کردند.