bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۲۲۸۱۲
فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با فرارو

خودرو ملی ترکیه؛ چرا اردوغان توانست ما نتوانستیم؟!

زاوه کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه در حال حاضر شرکت‌های معتبری همچون هیوندایی، فیات، فولکس واگن و... در ترکیه خط تولید دارند، گفت: اگر آن‌ها به مانند ما با توجیه بازار داخل خود را از میلیارد‌ها دلار بازار‌های جهانی محروم می‌کردند، الان چنین خودرویی نداشتند، از سویی اشتباه ما در کشور است که بازار داخل را چسبیده‌ایم و خود را از تمام دنیا محروم کرده‌ایم، خودمان را سرگرم صرفه‌جویی ۲ میلیون، ۵ میلیون یورویی‌کرده‌ایم غافل از اینکه قافیه بازی را در جای دیگری باخته‌ایم.

تاریخ انتشار: ۱۶:۰۸ - ۰۷ دی ۱۳۹۸
فرارو- روز گذشته اردوغان رئیس جمهوری ترکیه از اولین خودروی ملی این کشور رونمایی کرد، محصولی که بر اساس به روز ترین استاندارهای جهانی ساخته شده و در سه نسخه بنزینی، هیبریدی و برقی آماده ورود به بازار است، حال در چنین شرایطی، این موضوع مطرح می‌شود که چرا صنعت خودروی ایران نتوانست به چنین دستاوردی برسد و به جای آن این روزها افتخار مدیران و خودروسازان این است که محصولات قدیمی را توانسته‌اند داخلی سازی کنند.

به گزارش فرارو، ترکیه با رونمایی از "توگ" «TOGG» نخستین خودرویی که به طور کامل ساخت داخل این کشور است، اعلام کرد قصد دارد در نهایت تا ۱۷۵ هزار دستگاه از این خودروی برقی را در سال تولید کند.

پیش بینی می‌شود این پروژه ظرف ۱۳ سال ۲۲ میلیارد لیره (۳.۷ میلیارد دلار) هزینه داشته باشد. این طرح یکی از اهداف قدیمی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و حزب حاکم عدالت و توسعه به منظور به نمایش گذاشتن افزایش قدرت اقتصادی این کشور بوده است.
 
رونمایی از خودرو ملی
فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو

همکاری ترکیه با شرکت‌های معتبر جهانی
فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه ترکیه در صنعت خودرو از ما خیلی جلوتر است، اظهار داشت: این خودروی ملی که دیروز اردوغان از آن رونمایی کرده، طراحی خود ترک‌ها بوده، اما شرکت‌های معتبری چون ولئو فرانسه، پنین فارینا ایتالیا و بوش آلمان در طراحی این خودرو مشارکت داشتند.
 
وی افزود: از الف تا‌ی این خودرو را خود ترک‌ها ساختند و این خودرو تاکنون مشابهی برای آن وجود نداشته، این در حالیست که آن‌ها تا مدتی نیز به مانند ما به دنبال بازار بسته، خودکفایی و استفاده از ابزار تعرفه بودند، اما از سال ۲۰۰۱ با یک تغییر نگرش وضعیت خود را دگرگون ساخته و توانستند پای شرکت‌های معتبر خارجی را به ترکیه باز کنند.

این کارشناس با بیان اینکه در حال حاضر شرکت‌های معتبری همچون هیوندایی، فیات، فولکس واگن و... در ترکیه خط تولید دارند، گفت: اگر آن‌ها به مانند ما با توجیه بازار داخل خود را از میلیارد‌ها دلار بازار‌های جهانی محروم می‌کردند، الان چنین خودرویی نداشتند، از سویی اشتباه ما در کشور است که بازار داخل را چسبیده‌ایم و خود را از تمام دنیا محروم کرده‌ایم، خودمان را سرگرم صرفه‌جویی ۲ میلیون، ۵ میلیون یورویی‌کرده‌ایم غافل از اینکه قافیه بازی را در جای دیگری باخته‌ایم.
 
رونمایی از خودرو ملی
مراسم رونمایی از خودرو ملی ترکیه با حضور اردوغان

نگاه غلطی بر صنعت خودرو حاکم است
زاوه با تاکید بر اینکه طی ۶ دهه گذشته با این نگاه که یک صنعت خودروی خودکفا داشته باشیم، به صنعت داخل ضرر هنگفتی وارد کرده‌ایم، بیان داشت: چطور است که الان همه کشور‌ها توانسته‌اند، حتی مالزی و ترکیه در صنعت خودرو بسیار پیشرفت کرده‌اند، اما الان دغدغه مدیران صنعتی و خودروسازان این است که قطعات خودرو‌های از رده خارج را تازه دوباره داخلی سازی کنند و مردم مجبور باشند حداقل تا ده سال آینده دوباره آن‌ها را استفاده کنند.

وی افزود: وقتی که به کارآمدی و شایستگی اصالت داده نمی‌شود و بر اساس رابطه و پارتی بازی مدیران منصوب می‌شوند، معلوم است که نمی‌توان به جایی رسید، وقتی زمانیکه شما ناکارآمدی را حاکم می‌کنید خروجی نیز همین فشل بودن خواهد بود و شما نباید انتطار معجزه داشته باشید.

این فعال صنعت خودرو با بیان اینکه دولت فعلی نیز ادامه دهنده راه اسلاف پیشین خود را ادامه می‌دهد، اضافه کرد: سه وزیری که شما در دولت حسن روحانی شاهده بودید همگی به انحصار صنعت خودرو دامن زدند و آن را تشدید کردند، به جای اینکه بیایند از فرصت برجام استفاده کرده و صنعت خودرو را بین‌المللی کنند، اما با تعلل زیاد این فرصت را به راحتی از دست دادند.

زاوه ادامه داد: تا زمانیکه صنعت خودرو در دست دولت باشد و دولت بر آن اعمال قدرت کند، آش و کاسه همین است و اوضاع روز به روز بدتر خواهد شد، بنابراین نباید انتظار تغییر وضعیت را در چنین حالتی داشت، در حال حاضر به جای این توسعه محصول در دستور کار خودروسازان قرار بگیرد، آن‌ها به دنبال داخلی سازی قطعات خودرو هستند.

برای تغییر باید سیاست‌گذاری‌های صنعت خودرو متحول شود
این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر اینکه تا زمانیکه سیاست‌گذاری‌ها و جهت‌گیری‌ها در صنعت خودرو از سوی دولت تغییر نکند، وضعیت کنونی به همین منوال ادامه خواهد یافت، گفت: خصوص‌سازی که این روز‌ها از آن دم زده می‌شود نیز گره‌ای از مشکلات خودروسازن باز نخواهد کرد، تجربه خصوصی‌سازی در کشورمان نشان داده تغییر مالکیت از دولت به یک آدم معتمد وضع را بدتر می‌کند، نمونه‌های چنین چیزی را می‌توانید به راحتی امروزه در صنایع مختلف مشاهده کنید، در صنعت خودرو نیز گروه بهمن را نیز به اصطلاح خصوصی کردند، اما از زمان انجام این کار تغییر محسوسی در بهمن ایجاد نشده و محصول جدیدی از سوی این شرکت روانه بازار نشده است.

وی با اشاره به اینکه خصوصی‌سازی به معنای این است که دولت پای خود را از صنعت خودرو بیرون بکشد، گفت: در صورتیکه این چنین نشود، صنعت خودرو راه به جایی نخواهد برد، از سویی باید دیوار تعرفه‌ای برداشته شود و رقابت کامل بین خودروسازان داخلی و خارجی شکل بگیرد، تا هم قیمت محصولات اقتصادی و رقابتی شود و هم محصولات قابل اعتناء و با کیفیت به تولید برسد.

زاوه با بیان اینکه از زمان روی کار آمدن اردوغان در ترکیه، این کشور دیوار‌های تعرفه‌ای خود را برداشته است، اظهار داشت: برای ورود خودرو به ترکیه تعرفه وجود ندارد، تنها برای شماره‌گذاری فارغ از اینکه خودرو ساخت چه کشوری است بر اساس میزان مصرف سوخت و حجم موتور عوارض دریافت می‌شود که این مبلغ نیز سنگین است.

وی افزود: دولت اردوغان در صنعت‌ خودروی ترکیه هیچ‌گونه نقش و دخالتی ندارد و شرکت‌های ترک از طرق "جوینت‌ ونچری*" که با شرکای جهانی خود ایجاد کردند، برای ترکیه ارزآوری می‌کنند، از سویی به دلیل اینکه اقتصاد ترکیه غیر نفتی است، اردوغان برای اداره کشور نیاز به ارز دارد و از طریق باز گذاشتن فضا در صنایع مختلف مشاهده می‌کنید که این کشور سالیانه چه مبلغ هنگفتی را به دست می‌آورد.
 
* "جوینت ونچر" به نوعی از همکاری تجاری اطلاق می‌شود که طی آن طرفین، مدیریت فعالیت خاصی را به نحو مشترک به عهده می‌گیرند و در سود و زیان حاصله شریک می‌شوند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
تا وقتی با دنیا قهریم و دور خودمون دیوار کشیدیو و مرگ مرگ میگیم آش همینه و کاسه همین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
چون ما مدیر کاربلد در سطح کلان نداریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
ما هنوز علم اقتصاد را درک نکرده‌ایم. تصور می‌کنیم که دنیا باید بر وفق مراد ما بچرخد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
ولی دمش گرم ، عجب خودرویی ساخته، حقشونه. در بسیاری از زمینه ها موفقند،یک چند تا عکس هم از داخلش میذاشتی!
موضوع ما سیاستگذاری نیست در درجه اول اولویت دهی سیاسی است، اینها انرژی می خواهد. اولویت سیاسی می گوید انرژی یک کشور کجا خرج شود.
تا استراتژی های کلان درست نشود ذیل آنها نیز درست نخواهد شد. هی دور خودمان نپیچیم. موضوعات اصلیمان را حل کنیم بقیه هم راه خواهد افتاد و در مسیر خود قرار خواهد گرفت. البته نقش سیاستمدار هم قابل کتمان نیست که چگونه سیاست ورزی کند...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
چون در ترکیه موارد زیر نیست : ...

وطنفروشی
دروغ
اختلاس
فرار مسئولین با پول به کانادا
دریافت حقوق های نجومی از ما بهتران

اختصاص بودجه های نجومی به موسساتی که یک ریال بازخورد مثبت ندارند
مدیران دولتی برای خودروسازی
تخریب محیط زیست
انتشار یافته: ۴۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
چون اونجا رئیس جمهور همه کاره است
ناشناس
United Arab Emirates
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
یعنی اینجا هم اگه رییس جمهور همه کار بود همین میشد؟
نه هم وطن از پیشرفت ما بیگانگان ناراحت میشن بنابراین این وضعیت ماست
و الا چرا پس رفت میکنیم؟ پولش نیست هست ولی خرج داخل نمیشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
مگه زبل خان است ....که همه کارها رو انجام دهد اونجا کشورشون رو دوست دارن اینجا از صبح که بلند می شن فحش می دن سر هم کلاه می گذارن و.......... بعدش هم برای پاک کردن وجدان خودشون می گن تقصیر یک نفر است !!!!!!!!!! مالیات مالیات
خاشقچی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
چون ما به جای همکاری و تعامل با دنیا فقط میگیم مرگ بر این مرگ بر اون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
و نخود هر آشی هستیم
داش کوچیکه مموتی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
روحت شاد خاشچی جان همین زبونت سرتو به بادداد ببم جان مراقب باش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
نه چون ما همه دنیا رو به کشور خودمون ترجیح می دهیم ولی ترکها همبستگی ملی زیادی دارن حتی اگه خارج کشورشون باشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
پس اون موقع این لگن ها را کی بخره؟
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
بی لطفی می کنید! این کارشناس فراموش کرده که در زمان رونمایی ماشین سمند مسئولین جار می زدند این ماشین ملی ما است. حالا که به خاطر کمبود بعضی قطعات تولیدش خوابید فهمیدیم که ادعای ملی بودن سمند هم دروغ بود. چرا نمی خواهیم رانت خواری خودروسازی را تمامش کنیم؟ ما که در چهل سال گذشته نتوانستیم خودروسازی خودکفا داشته باشیم پس بگذارید خودروسازان خارجی بیایند اینجا محصولات خود را تولید کنند و نیروهای ما را بکار بگیرند. این تنها در صورتی میسر می شود که دولت دست از سهم خواهی بردارد و نگذارد مسؤلین ما سرمایه گذار خارجی را اذیت کنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
فقط در خودرو سازی نیست کل سیاستهای اقتصادی ما غلطه
تنها چیزی که بلدیم اینه که نفت بفروشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اونم قاچاق
سروش
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اونم بلد نیستیم
هزینه تمام شده هر بشکه نفت در عربستان ۳ دلاره
در ایران ۹ دلار
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
که خداروشکر الان دیگه همونم نمی‌تونیم...
فیروز اورموی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اشتباه نکن هموطن ! نفت را هم نمی تونیم آشکارا و به قیمتش بفروشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
اونم بلد نیستیم.

تنها در دروغگویی و کلاهبرداری استادیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
نفت فروختن هم بلد نیستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
ما هم jv را آغاز كرديم اما مثل همه فعاليت هاي اقتصادي ديگر ابتر ماند.مشكل يك كلام در عدم تعامل سازنده ما با دنياست كه در همه جا خود را نشان مي دهد.يك روز در صنعت نفت يك روز در گردشگري و يك روز در صنعت خودرو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
تمرکز دنیا بر درآمد است و صرف ساخت اتومبیل، چیزی اثبات نمی شود.

از سوی دیگر، ترکیه سال هاست که در ساخت قطعات بسیار پیشرفت کرده، مسیری که ما میانبر آن را رفتیم و به ترکستان رسیدیم.

در حقیقت سئوال کلیدی این است که چرا سویس، کانادا، اسپانیا و جمعی دیگر از کشورهای صنعتی و ثروتمند، به خودروسازی نمی پردازند؟

اگر مانند ما تنها هدف ساخت خودروی (ملی) باشد که راه را غلط رفته ولی اگر هدف ایجاد مزیت اقتصادی باشد راه درست را یافته.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
چون او خواست, ما نمی خواهیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
چون اردوغان با همه دنیا تعامل مالی و سیاسی دارد و ما شعارمان مرگ بر این و مرگ بر ان است و حتا تعامل و بانکی را پوششی برای دشمن میدانیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
این تحلیل ها همش کشکه
وقتی شما با همه دنیا دشمنی دارید و یه دیوار بلند رو دور تا دور کشور کشیدید چطور توقع دارید خودروساز های بزرگ دنیا بیان و مشارکت کنند ؟!
ناشناس
France
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
هيچ جاي دنيا مثل ايران نيست كه حتي صنعتمان سياسي است! مشكلات دائمي با كشورهاي دنيا ! سرمايه گذاريهاي غير منطقي و غيراقتصادي جهت اهداف سياسي ! و ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
یکسری مافیا در تمام زمینه ها هستند که نمی گذارند ایران پیشرفت کند تمام نخبه های ما فراری شدند حدا عاقبت بچه های ما را ختم به خیر کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
ترکیه هواپیما و هلی کوپتر هم میسازه.کشتی جنگی هم میسازه.اونجا کسی دنبال جارو جنجال نیست.خدا نکنه تو ایران چارتا پیچ و مهره سفت کنن کل دنیا رو خبردار میکنن.علتش هم مشخص هست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
کپی کردن کار زیاد سختی نیست مخصوصا زمانی که ماشین آلات و متخصصان آلمانی در اختیار داشته باشی . ضمنا ما می تونیم بهتر از این رو بسازیم اما مشکل اینه که بخاطر وجود مافیای خودرو، هرگز روی خط تولید نخواهد رفت و دوباره مجبوریم همون دور باطل خودروهای در پیت رو طی کنیم .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
بدیهی ترین و احمقانه ترین سوال موجود در سال ۹۸
hesam
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
ترکیه توانست و ما نتوانستیم چون ما مدیران خودروسازی را با لابی و سفارش منصوب می کنیم انها بر اساس تخصص و شایسته سالاری
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
چی خوشتون بیاد چی خوشتون نیاد ترکیه دهها سال از ما جلوتره.
یک ایرانی
United Arab Emirates
۲۱:۴۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اگر قرار بود بتوانیم در این چهل و دو سال می توانستیم در نتیجه هرگز نخواهیم توانست به جاش بلدیم همین بنجل ها رو به ده برابر قیمت واقعیش به مردم قالب کنیم این هنر رو داریم
محمد جواد
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
تاثیر بخش خصوصی رو فراموش نکنیم.
اول سیاست های پولی و مالی کشور رو درست کنید،کار ها را به بخش خصوصی نه خصولتی بدهید و چند پژوهشگاه دولتی در دانشگاه رو نگه دارید تو حوزه صنعت کار کنند ایده بدن شرکت های خصوصی درست کنن تنها راه صنعتی شدن همینه هم مهندس داریم هم انسان توانمند برای مدیریت فقط اقتصاد باید ساماندهی بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
ما هم پراید با مدل های مختلف می سازیم با قیمت باور نکردنی
معین
United States of America
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
عجججججججبببببب
6 دهه بی راهه رفته ایم؟؟؟
خود همون هیوندایی که میگید تو ترکیه خط تولید داره همزمان با ما شروع کرده...
در 2 دهه ابتدایی اون 6 دهه مرسدس ، جنرال موتورز، سیتروئن، نیسان و...تو ایران خط تولید داشتندف البته بعد از اون 2 دهه یهو اسمش شد مونتاژ کاری !
اون مونتاژ بود اما پراید تولیده!!!!
همه میدونیم اشکال کجاست اما یا میترسیم بگیم یا رومون نمیشه که بگیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
مانتوانستیم چون بی انصاف ودزدواختلاسگرزیادداشته ایم وتابحال باآنان سخت برخوردنشده، مگه نه؟؟؟؟.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۲۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
مهم اینه که ایرانی ها اونهم از نوع دولتی اش باهوش ترین موجودات دنیا البته در راستای جیب شخصی خودشان هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
بروید ببینید اردوغان با کشورش چکار کرده پیشرفت پشت پیشرفت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
خودرو ملی ترکیه؛ چرا اردوغان توانست ما نتوانستیم؟!
چون اونا فکر اقتصادی دارن ما نداریم . ما فقط بفکر مونتاژ فرغون های دهه هشتاد فرانسه هستیم و اینکه چطور پیش فروش کنیم وبرعکس ترکیه ، واردات خودرو را ممنوع کردیم که مثلا صنعت خودروسازی پیش رفت کنه که هر سال پس رفت کرده . البته این سیاست فرغون سازی فقط به نفع مافیای این صنعت تمام شده.
وحید
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
اول اینکه اقتصاد ترکیه دارای اقتصاد بازار آزاد مبتنی بر مزیت نسبی هست.ما فعلا در این مورد درجا میزنیم دولت میخواد همه کاره اقتصاد باشد و عملا فعالیتهای اقتصادی را نمیخواد به بخش خصوصی واگذار کند.
دوم اینکه در تمام دنیا حمایت دولت فقط از صنایع نوزاد هست خودروسازهایی مانند سایپا و ایران خودرو همیشه از سوی دولت حمایت شده اند پس نیازی ندیده اند که روی پای خود بایستند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
اصلا قرار نیس ما بتونیم
ناشناس
United Arab Emirates
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
ما هیچ ما نگاه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
بحث نتوانستن ما نیست. بحث ادغام ترکیه در اقتصاد جهانی است. ترکیه اگر مثل ما چهل سال تحریم بود الان دیگر جز خاکستر ازش چیزی باقی نبود.
ناشناس
United Arab Emirates
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
واضحه چون نباید ما پیشرفت کنیم
نا شناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
تا موقعه ای که منفعت شخص باشد نه منفعت جمع همین است خودرو سازان ایران با رانت خواری... خون مردم را تو شیشه می کنند چرا در مناطق آزاد تعرفه واردات خودرو کم است چرا برای تمامی مناطق تعرفه واردات را کم نمی کنید تا مردم بتوانند خودرو استاندارد بخرن آنهایی که پراید .. را خودرو ملی می نامند آیا خود از آن استفاده می کنند .
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
صنعت خودرو در ایران صنعت نیست یه نوع گروگان گیری مردمه . که حق نداری غیر آشغالای ما چیز دیگری بخری . واگر ماشین با کیفیت خارجی میخوای باید چند برابر قیمت خودرو رو بخری .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
دوستان هيچ شركتي در هيچ جاي دنيا نميتواند بدون همكاري فني موفق شود مديران و متخصصين خوب هم در حال مهاجرت هستند يا در پي آن