چربی خون بالا؛ علل، نشانهها و راههای درمان آن

بیماری چربی خون به وضعیتی گفته میشود که در آن میزان چربی یا لیپوپروتئین (پروتئینهای حامل چربی) موجود در خون بیمار به طور غیر عادی بالا است.
چربی خون بالا چیست؟

کلسترول چیست؟
۱. لیپوپروتئینهای با غلظت پایین (LDL): که به آنها «کلسترول بد» نیز میگویند. این ذرات میتوانند در شریانهای خونی انباشته شده و مشکلات جدی قلبی را به وجود آورند که از جمله آنها میتوان به حمله قلبی یا سکته اشاره کرد.
۲. لیپوپروتئینهای با غلظت بالا (HDL): که گاهی اوقات با نام «کلسترول خوب» شناخته میشوند. این ذرات به بازگرداندن کلسترول بد به کبد جهت پاکسازی آنها کمک میکنند.

۱. بدن خودش کلسترول میسازد. بیشترین کلسترول را کبد میسازد و مقدار آن، روزانه در حدود ۱۰۰۰ میلی گرم میباشد.
۲. کلسترول وارد شده به بدن، از طریق خوردن مواد غذایی از جمله: گوشت قرمز، مرغ، ماهی و لبنیات. انجمن قلب آمریکا توصیه کرده است که هر فرد باید روزانه کمتر از ۳۰۰ میلی گرم کلسترول مصرف کند تا دچار بیماری نشود.
تری گلیسرید چیست؟

انواع چربی خون بالا
۱. هیپرتریگلیسریدمی (بالا بودن میزان تریگلیسیرید خون)
۲. هیپرکلسترولمی (بالا بودن میزان کلسترول خون)
۳. هیپرلیپوپروتئینمی (بالا بودن میزان لیپوپروتئینهای خون)
۴. چربی خون با الگوی ترکیبی ، که در واقع ترکیبی از بیماریهای بالا است.
علت ابتلا به چربی خون بالا چیست؟
۱. علل ابتلا به چربی خون اولیه
۲. علل ابتلا به چربی خون ثانویه
ــ کمکاری تیروئید
ــ نارسایی کلیه
ــ دیابت (خصوصا دیابت نوع دوم)
ــ بیماریهای کبد
ــ چاقی
ــ مصرف برخی داروها از جمله تیازیدها، بتا بلوکرها، رتینوئیدها، داروهای ضد ویروس، سیکلوسپورین، استروژن، پروژستین و گلوکوکورتیکوئیدها.

علائم چربی خون بالا چیست؟
ــ احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن
ــ خواب آلودگی
ــ سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید میشود
ــ دردهای نسبتاً مقاوم به درمان در ناحیه ساق و کف پا (و گاهی هم در سایر نواحی بدن)
ــ سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی میکند
ــ خشکی و یا تلخی دهان
ــ سرگیجه و گاهی وزوزگوش
ــ سردرد، سرگیجه ، سنگینی، خواب آلودگی، طپش قلب و علایمی از این دست، پس از مصرف غذاهای چرب
ــ افزایش تعریق بدن
ــ ورم و پف کردن صورت
با این حال باید توجه داشت که ذکر علایم فوق به این معنا نیست که تمام کسانی که دچار افزایش چربی خون میشوند همه علایم فوق را بروز میدهند؛ بلکه اغلب، تنها بعضی از علایم را دارند.

چربی خون بالا چگونه تشخیص داده میشود؟
۱. میزان کل کلسترول (کلسترول بالا): در این تست میزان کل کلسترولهای موجود در ذرات لیپوپروتئین اندازه گیری میشود.
۲. لیپوپروتئین با غلظت بالا یا کلسترول خوب (HDL-C): در این تست میزان کلسترول موجود در ذرات لیپوپروتئین با غلظت بالا (HDL) اندازه گیری میشود.
۳. لیپوپروتئین با غلظت پایین یا کلسترول بد (LDL-C): در این تست میزان کلسترول موجود در ذرات لیپوپروتئین با غلظت پایین (LDL) اندازه گیری میشود. معمولا برای محاسبهی میزان LDL-C از نتایج تست کلسترول کل، HDL-C و تریگلیسیرید استفاده میشود.
۴. تری گلیسیرید: در این تست میزان تری گلیسیرید موجود در تمامی ذرات لیپوپروتئین اندازهگیری میشود. افزایش سطحتری گلیسیرید باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری، دیابت و کبد چرب میشود.

افزایش چربی خون چه خطراتی دارد؟

عوامل خطرزا در چربی خون بالا کدامند؟
ــ سیگار کشیدن
ــ فشار خون بالا
ــ میزان پایین HDL
ــ سن بالاتر از ۴۵ سال در مردان و بالاتر از ۵۵ سال در زنان
ــ مصرف بیش از حد الکل
ــ نداشتن تحرک جسمانی
ــ رژیم غذایی پرچرب
ــ یائسگی
چه غذاهایی باعث افزایش چربی خون میشوند؟
۱. چربیهای اشباع: چربیهای اشباع میتوانند سطح LDL را افزایش دهند. برخی از غذاهای گیاهی مانند روغن پالم و روغن نارگیل حاوی چربیهای اشباع هستند. با این حال بیشتر در غذاها و محصولات حیوانی مانند پنیر، شیر، کره و استیک یافت میشوند.
۲. چربیهای ترانس: چربیهای ترانس یا اسید چربهای ترانس از چربیهای اشباع بدتر هستند، چون سطح LDL را افزایش و سطح HDL را پایین میآورند. برخی از چربیهای ترانس به صورت طبیعی در محصولات حیوانی وجود دارند و در غذاهای فرآوری شده مانند مارگارین و چیپس سیب زمینی که فرآیند هیدروژناسیون را گذرانده اند، یافت میشوند.
از چه سنی باید چربی خون را آزمایش کرد؟
درمانهای پزشکی برای چربی خون بالا
۱. داروها
استاتین ها: این داروها مانع تولید کلسترول در کبد میشود، سپس کبد کلسترول را از خون حذف میکند. استاتینها کلسترولهایی که در شریانها رسوب کرده اند را جذب میکنند. معمولا موارد زیر تجویز میشوند:
ــ اتورواستاتین (لیپیتور)
ــ فلوواستاتین (لسکول)
ــ رزوواستاتین (کرستور)
ــ سیمواستاتین (زوکور)
ــ پروستاتین
مهار کنندههای جذب کلسترول: این داروها سطح کلسترول را با کاهش جذب کلسترول خوراکی پایین میآورد. گاهی این داروها را با استاتینها ترکیب میکنند.
مهار کنندههای اسیدهای صفراوی: این داروها مواد دارای اسیدهای صفراوی را کنترل میکنند. این اسیدها مانع از جذب مجدد کلسترول در روده کوچک میشوند.
فیبرات ها: این داروها تری گلیسیرید در خون را کاهش میدهند.
نیاسین: نیاسین سطح تولید HDL را افزایش میدهد. نیاسین فقط از طریق نسخه پزشک در دسترس است.

۲. مکملها
درمانهای خانگی برای چربی خون بالا
۲. سیر و پیاز: این دو خوراکی کاهنده کلسترول، به دلیل دارا بودن ترکیبات حاوی سولفور به پایین آمدن کلسترول LDL کمک میکنند که باعث پاکسازی شریانها میشوند.
۳. سرکه سیب: مصرف روزانه فقط یک قاشق سوپ خوری سرکه سیب، به پایین آمدن کلسترول به صورت طبیعی کمک میکند. ثابت شده است سرکه سیب تولید صفرا را افزایش داده و به کبدتان که مسئول پردازش کلسترول است کمک میکند.
۴. ادویه ها: هر روز انواع مختلفی از ادویهها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید مثل ریحان، رزماری و زردچوبه که همه آنها سرشار از آنتی اکسیدانهای محافظ قلب هستند و به پایین آمدن کلسترول به صورت طبیعی کمک میکنند.
۵. سیر: اگر با مصرف سیر در وعدههای غذایی خود مشکل دارید میتوانید آن را به صورت مکمل مصرف کنید. سیر باعث افزایش کلسترول HDL شده و کلسترول کل را کاهش میدهد.
۶. روغن ماهی: چربیهای امگا۳ موجود در روغن ماهی به کاهش سطح کلسترول خون کمک میکنند که به نوبه خود از بروز چربی خون بالا جلوگیری میکند.
۷. گیاه خار مریم: گیاه خار مریم برای سلامت قلب مفید بوده و با کاهش التهاب و پاکسازی خون و جلوگیری از آسیب فشار اکسیداتیو در شریانها به پایین آمدن سطح کلسترول خون کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که خار مریم بخصوص برای بیماران دیابتی که از چربی خون بالا رنج میبرند مفید است.
۸. میوهها و سبزیجات: میوهها و سبزیجات حاوی فیبر هستند که کمک به کاهش کلسترول میکنند. از میوههای فصل به عنوان میان وعده استفاده کنید. علاوه بر این بیشتر از غذاهای حاوی سبزیجات استفاده کنید.
۹. خوراکیهای حاوی نیاسین و کروم: کروم همراه با نیاسین موجب تاثیر محافظتی بر بافت قلب میشود؛ و همچنین کروم برای سوخت و ساز چربیها از جمله کلسترول مورد نیاز است؛ و نیاسین کلسترول ال دی ال را به مقدار ۲۵ درصد کاهش داده و کلسترول خوب را به مقدار ۳۵ درصد افزایش میدهد، به همین خاطر است که باید خوراکیهای حاوی نیاسین را در وعدههای غذایی خود بگنجانید.
۱۰. ترک سیگار: سیگار کشیدن به طور مستقیم با افزایش کلسترول بد و تری گلیسیرید مرتبط است، پس ترک آن در درمان چربی خون نقش کلیدی دارد.

راههای پیشگیری از بالا رفتن کلسترول و تری گلیسیرید
۱. خوردن مرغ بدون پوست و چربی
۲. خوردن گوشت بدون چربی به میزان متوسط
۳. خوردن لبنیات کم چربی یا بدون چربی
۴. مصرف چربیهای اشباع نشده، به جای چربیهای اشباع و چربیهای ترانس
۵. ورزش کردن به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در روز و ۴ روز در هفته
۶. اجتناب از مصرف فست فود، غذاهای مضر و گوشتهای فرآوری شده
۷. خوردن غذاهای کبابی و بخار پز به جای غذاهای سرخ شده
۸. ترک مصرف الکل، الکل باعث افزایش سطح تری گلیسیرید میشود.