به گزارش فرارو، ۳۱۷ نماد بورسی که امروز معاملات آنها در بازار انجام میشود، ۲۹۷ نماد در محدوده منفی قرار دارند و با کاهش قیمت سهام مواجه شدهاند. همچنین از بین ۲۵۶ نماد فرابورسی هم تعداد نمادهای منفی به ۲۰۱ نماد میرسد تا در مجموع تعداد نمادهای قرمزرنگ بازار امروز به ۴۹۸ نماد برسد. در ساعات اولیه معاملات امروز، هیچکدام از نمادهای شاخصساز به داد شاخص کل نرسیدهاند و شاهد تاثیر منفی نمادهای فارس، شستا، فولاد، فملی، شپنا، اخابر و وغدیر روی کاهش ۳۳ هزار واحدی شاخص بورس در ابتدای معاملات هستیم. دو سوم ریزش شاخص امروز بر عهده همین شش نماد شاخص ساز است. چراکه آنها در کنار هم حدود ۲۲ هزار واحد تاثیر منفی روی شاخص گذاشتهاند. اگر روی نقشه بازار به دنبال نمادهای سبزرنگ بگردیم، تنها چشممان به جمال بکهنوج، فرآور و غشهداب روشن میشود. غشهدابی که دیروز با بازگشایی منفی ۳۰ درصدی، یک سوم سرمایه سهامدارانش را از بین برد.
نماد شستا در دوره پیشگشایش بازار امروز شاهد صف فروشی به حجم ۲۳۰ میلیون سهم است که با توجه به قیمت سه هزار و ۹۷۲ تومانی، ارزش این صف حدود ۹۳۰ میلیارد تومان برآورد میشود. این مورد صف فروش شستا را به بزرگترین صف بازار امروز تبدیل کرده است. گروه صنعتی ملی مثل روز گذشته با صف فروش ۵۴۰ میلیارد تومانی در رتبه دوم قرار دارد و شرکت سرمایهگذاری پارس آریان هم با صف فروش ۵۳۰ میلیارد تومانی در جایگاه سوم است. فهرست طولانیترین صفهای فروش امروز به ترتیب با نمادهایی مثل وآیند، دی، ثشاهد، خودرو، خگستر، شپنا و خبهمن تکمیل میشود. صف فروش هر کدام از این نمادها در دوره پیشگشایش بازار بین ۳۸۰ تا ۴۸۰ میلیارد تومان بود. حضور نمادهای شاخصساز در این فهرست نشان میدهد امروز روز خوبی برای سهامداران بورس نخواهد بود.
در طرف مقابل صفهای طولانی فروش، فقط چند نماد محدود با صف خرید روبرو هستند. یکی از آنها مثل یکی دو روز گذشته، بکهنوج است که ارزش صف خرید آن به حدود ۱۱۵ میلیارد تومان میرسد. به جز بکهنوج، بقیه نمادهای صف خرید امروز همان نمادهای عرضه اولیه مثل امین، زملارد، بگلیلان، شاروم و ولپارس هستند.
وسخراج، نماد سرکت سرمایهگذاری استان خراسان جنوبی به عنوان اولین شرکت سرمایهگذاری استانی سهام عدالت که وارد بورس شده و واحدهای سرمایهگذاری آن قابل خرید و فروش هستند، مشمول فرآیند تعلیق شده است. در توضیحات این اتفاق، ارائه نکردن گزارش فعالیت دوره یک ماهه منتهی به مردادماه به عنوان عامل اضافه شدن این نماد به فهرست نمادهای مشمول فرآیند تعلیق به چشم میخورد. شرکتهای سرمایهگذاری باید ماهانه گزارش فعالیت خود را از طریق سامانه کدال به اطلاع همه سهامداران برسانند.
تکرار روز بد بورس با کاهش ۵۳ هزار واحدی شاخص
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه ۱۲ شهریورماه، نهایتا با کاهش ۵۲ هزار و ۹۰۵ واحدی حدود ۳.۱۴ درصد عقبنشینی کرد و به رقم یک میلیون و ۶۳۱ هزار و ۸۸۱ واحد رسید. از آنجایی که شاخص هموزن امروز ۱.۴۵ درصد کاهش داشته، میتوان گفت سهام شرکتهای کوچک در شرایط این روزها وضعیت بهتری نسبت به شرکتها بزرگ دارند. امروز اغلب نمادهای شاخصساز رنگ قرمز به خود گرفتند و حتی سهامداران فلزات اساسی و پالایشگاهها هم روی خوش به خود ندیدند.
نقشه بازار در پایان معاملات روز چهارشنبه ۱۲ شهریورماه (برای مشاهده در ابعاد بزرگتر، روی عکس کلیک کنید)
ارزش معاملات در کمترین حالت ممکن
کمتر کسی در بازار قرمزرنگ امروز جرعت خرید و فروش سهام داشت. اتفاقی که باعث شده ارزش معاملات امروز تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند. کار به جایی رسیده که گروه اوراق تامین مالی امروز به عنوان پرمعاملهترین گروه بازار شناخته میشود و فلزات اساسی در رتبه دوم قرار دارد و جایگاه سوم در اختیار صندوقهای سرمایهگذاری ETF است.
امروز معاملهگران بورس تنها ۵.۶ میلیارد سهم در ۷۷۳ هزار معامله به ارزش هفت هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان خرید و فروش کردند. با در نظر گرفتن معاملات چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی فرابورس، ارزش کل معاملات بازار سرمایه نهایتا به ۱۱ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان میرسد که تقریبا یک سوم ارزش معاملات دو روز گذشته است.
سهم هر نفر در عرضه اولیه بپیوند؛ ۱۴۴ هزار تومان
دیروز پنج میلیون و ۵۷۰ هزار و ۹۸۱ نفر در عرضه اولیه شرکت برق و انرژی پیوند گستر پارس شرکت کردند و نهایتا در این عرضه به هر نفر ۷۸ سهم اختصاص پیدا کرد که امروز به سبد داراییها اضافه میشود و از شنبه قابل معامله است. قیمت عرضه اولیه نماد بپیوند هزار و ۸۵۰ تومان بوده و این یعنی سهم هر نفر از این عرضه اولیه تقریبا ۱۴۴ هزار تومان محاسبه میشود.
شستا بازارگردان ندارد!
ارزش بازار "شستا" تا همین یکماه پیش به بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود و با ریزش شدید بازار سرمایه، نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش بزرگترین هولدینگ اقتصادی به باد رفته است. امروز در ادامه روند نزولی بازار، ارزش کل سهام شستا حدود ۳۱۷ هزار میلیارد تومان بود. این اتفاق در پی کاهش شدید ارزش سهام این شرکت افتاده که از ۲۰ مردادماه آغاز شده بود. حالا علاوه بر سهامدارانی که کلی ضرر کردهاند، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی هم در حال از دست دادن ارزش خود است. نبود بازارگردان قدرتمند برای حمایت از این نماد باارزش موضوع اصلی گلایه سهامداران شستا است.
صف خرید غشهداب بعد از ریزش ۳۰ درصدی در روز بازگشایی
سهام شرکت کشت و صنعت شهداب ناب خراسان که دیروز با بازگشایی منفی ۳۰ درصدی بیشترین کاهش قیمت را در بازار سرمایه به نام خود ثبت کرده بود، امروز به صف خرید رفت و با وجود کاهش ۵۳ هزار واحدی شاخص کل و رنگ قرمز اغلب نمادها، رشد پنج درصدی را تجربه کرد و شاهد صف خرید ۲۳ میلیون سهم به ارزش ۱۵ میلیارد تومان بود.
دارا یکم به کمتر از ۲۰ هزار تومان بازگشت
واحدهای سرمایهگذاری اولین صندوق ETF دولت در معاملات امروز با ریزش ۹ درصدی، بیشترین کاهش قیمت بازار را به نام خود ثبت کردند. این مورد در حالی اتفاق افتاد که روز دوشنبه شاهد معجزه دارا یکم در بازار بودیم و با وجود اینکه قیمت سهام اغلب شرکتها کاهش داشت، قیمت واحدهای دارا یکم ۱۰ درصد رشده کرده بود. با بازگشت قیمت واحدهای دارا یکم به ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان، شاهد اختلاف شش هزار تومانی بین ارزش NAV این صندوق و قیمت معامله واحدهای آن هستیم. هر واحد صندوق دارا یکم در حال حاضر حدود ۲۶ هزار تومان است.
حمایت دو هزار و ۵۷۰ میلیارد تومانی حقوقیها از بازار امروز
گزارشها از تغییر مالکیت سهام سرمایهگذاران حقیقی به حقوقی نشان میدهد امروز افراد حقیقی حدود دو هزار و ۵۷۰ میلیارد تومان سهامشان را به شرکتهای حقوقی فروختهاند. امروز نمادهای شستا، خبهمن، فولاد، فملی، وبصادر، اخابر، وتجارت، شبندر، وغدیر و فارس به ترتیب بیشترین حمایت حقوقیها را داشتند. در طرف مقابل شرکتهای حقوقی در نمادهای زاگرس، سامان، زملارد و ومعلم فروشنده بودند.
جلسه دوباره حقوقیها برای حمایت از بازار
آنطور که رئیس سازمان بورس اعلام کرده، امروز جلسهای با بیش از ۵۰ مدیر ارشد شرکتهای بزرگ حقوقی فعال در بازار سرمایه در شرکت بورس برای برونرفت از شرایط فعلی در حال برگزاری است. برخی معتقدند این جلسه میتواند مانند جلسه هفته گذشته به حمایت گروهی شرکتهای حقوقی برای جلوگیری از روند منفی بازار منجر شود.
پیشبینی بازار بورس در روز شنبه ۱۵ شهریورماه
روند هیجانی فروش سهام تا زمانی که توسط خود سهامداران متوقف نشود، نقطه پایانی ندارد. اتفاقات هفته گذشته نشان داد حتی اگر شرکتهای حقوقی به طور هماهنگ از بازار حمایت کنند و کفه تقاضا را در ترازوی معاملات سنگین کنند، نمیتوانند به تنهای بازار را به ریل صعودی بیاندازند. حتی اگر این اتفاق بیافتد، روند صعودی بازار موقت خواهد بود. با این تفاسیر بعید نیست شنبه هم شاهد بازار منفی باشیم. در چنین روزهایی حفظ آرامش، جلوگیری از تصمیم هیجانی و نگاه به ارزش ذاتی سهام شرکتها میتواند طناب نجات سهامداران از ریزش بازار باشد.