فرارو- شاخص کل بورس در ابتدای معاملات امروز سهشنبه ۱۸ شهریورماه با کاهش ۲۰ هزار و ۱۸۹ واحدی، حدود ۱.۲۶ درصد عقبنشینی کرد. شاخص هموزن هم تا اینجای کار ۲۶ صدم درصد کاهش داشته و انتظار میرود با وجود جو منفی بازار، این شاخص هم مثل شاخص کل کاهش بیشتری را در ادامه روز تجربه کند. در ابتدای معاملات امروز حدود ۵۰۰ نماد در صف فروش قرار دارند و احتمالا با یکی از بدترین روزهای بورس روبرو هستیم. حجم معاملات روی اعداد و ارقام ناچیز باقی مانده و کمتر کسی خیال خرید سهام دارد.
قحطی رنگ سبز در نقشه بازار
به گزارش فرارو، از مجموع ۲۷۳ نماد بورسی معامله شده در ابتدای ساعات کاری امروز، ۲۶۳ نماد در محدوده منفی قرار دارند و تنها ۱۰ نماد با افزایش قیمت روبرو هستند. از بین ۲۲۵ نماد فرابورسی هم در ابتدای معاملات امروز ۱۹۰ نماد دچار کاهش قیمت شده و ۳۵ نماد افزایش قیمت دارند. با این حساب از مجموع ۴۹۸ نماد باز امروز، ۴۵۳ نماد روزگار خوشی ندارند. گفته میشود از این تعداد، ۴۴۱ نماد به صف فروش رفتهاند و با حداکثر کاهش قیمت یعنی پنج درصد روبرو هستند.
نقشه بازار در ابتدای معاملات روز سهشنبه ۱۸ شهریورماه (برای مشاهده در ابعاد بزرگتر، روی عکس کلیک کنید)
بررسی نقشه بازار نشان میدهد با کاهش حجم معاملات، گروههایی مثل صندوقهای سرمایهگذاری که در شرایط عادی معاملات چندانی را شاهد نیستند، به صدر برترین گروههای صنعت آمدهاند. منفیترین نماد امروز دارا یکم است که ۱۰ درصد ارزش خود را از دست داده و دوباره به قیمت ۱۸ هزار تومان رسیده. صندوق ETF ونچر، غاذر و مفاخر تنها نمادهای سبزرنگ نقشه بازار در ابتدای معاملات امروز هستند.
ریزش تنها صف خرید بازار در نماد پتایر
امروز پیش از آغاز معاملات و در دوره پیشگشایش، صرفا نمادهای عرضه اولیه مثل بپیوند، ولپارس، شاروم، گدنا و رافزا و ... شاهد صف خرید بودند و در کنار آنها چند نماد محدود پتایر، کدما و کهرما به چشم میخوردند. بزرگترین صف خرید در نماد بپیوند با ارزش ۳۳۰ میلیارد تومان تشکیل شده بود و بعد از آن صف خرید پتایر با ارزش ۷۰ میلیارد تومانی در رتبه دوم قرار داشت، اما بعد از پایان دوره پیشگشایش و انجام معاملات، صف خرید پتایر هم ریخت و شاهد کاهش قیمت آن تا محدوده منفی بودیم. کسانی که ابتدای امروز پتایر را در صف خریدهاند، تا اینجای کار حدود هشت درصد ضرر کردهاند. نکته جالب اینجاست قیمت آخرین معامله پتایر در لحظه نگارش این متن، منفی سه درصد و قیمت پایانی آن مثبت چهار درصد است!
۱۸ هزار میلیارد تومان، ارزش صفهای فروش ابتدای معاملات
نماد فملی که تا همین دو روز پیش با صف خریدش بیشترین تاثیر مثبت را روی شاخص بورس داشت، امروز در فهرست بزرگترین صفهای فروش مشاهده میشود و بعد از نماد بانک دی در رتبه دوم قرار گرفته است. دی در ابتدای معاملات امروز حدود ۷۸۰ میلیارد تومان صف فروش داشت. صف فروش فملی حدود ۷۰۰ میلیارد تومان، خگستر ۶۰۰ میلیارد تومان، آریان ۵۸۰ میلیارد تومان، خبهمن ۵۶۰ میلیلار تومان و وملی حدود ۵۴۰ میلیارد تومان ارزش دارند. در حال حاضر بودجه لازم برای جمعآوری تمام صفهای فروش بازار حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان است و این موضوع به کلی بازگشت بورس امروز به روند صعودی را منتفی میکند. مگر اینکه در ادامه ساعات معاملات معجزهای رخ بدهد.
ادامه توقف شستا و خودرو
آخر وقت دیروز عی صحرایی، مدیرعامل بورس تهران گفت نمادهای ایران خودرو و شستا امروز بازگشایی نمیشوند. به گفته او بازگشایی این نمادها شفافیت بیشتری لازم دارد. با این وجود امروز نماد خودرو با افشای دوباره اطلاعات با اهمیت برای یک روز کاری دیگر متوقف ماند. این شرکت از راهاندازی خط تولید محصولاتی مثل دنا پلاس اتوماتیک توربوشارژ خبر داده که پیش از این در رسانهها منتشر شده بود. از طرف دیگر توقف نماد شستا با پیغام ناظر برای دو روز کاری یعنی تا پایان هفته متوقف شد. در این پیغام آمده نماد معاملات شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی، شستا، با توجه به عدم رعایت ضوابط افشای اطلاعات با اهمیت حداکثر برای دو روز کاری ادامه پیدا میکند.
حراج اوراق حق تقدم کدما
نماد کدما متعلق به شرکت معدنی دماوند، امروز از معدود نمادهای دارای صف خرید بود. طوری که حدود ۳۹ میلیارد تومان صف خرید روی قیمت ۱۲ هزار و ۳۱۹ تومان تشکیل شده بود. عجیب اینجاست که همزمان اوراق حق تقدم همین نماد که با هزینه ۱۰۰ تومانی قابل تبدیل به سهام اصلی هستند، در قیمت هفت هزار و ۷۶ تومان شاهد صف فروش بودند. اگر اوراق حق تقدم را به قیمت هفت هزار و ۷۶ تومان بخرید، با پرداخت ۱۰۰ تومان آورده به شرکت در پایان دوره افزایش سرمایه صاحب سهام اصلی با هزینه هفت هزار و ۱۷۶ تومان خواهید شد. همین سهم در حال حاضر روی قیمت ۱۲ هزار و ۳۱۹ تومان صف خرید دارد.
ادامه روند نزولی شاخص بورس؛ این بار ۳۷ هزار واحد
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه ۱۸ شهریورماه با کاهش ۳۷ هزار و ۱۴۵ واحدی از کانال یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد خداحافظی کرد و بیتفاوت نسبت به سد مقاومت رئیس دفتر رئیس جمهور به رقم یک میلیون و ۵۷۰ هزار واحد رسید. این اتفاق معادل کاهش میانگین قیمت سهام شرکتهای بورسی به اندازه ۲.۳۱ درصد است. از طرف دیگر شاخص هموزن هم با کاهش ۱.۰۵ درصدی حدود چهار هزار و ۶۰۰ واحد عقبنشینی کرد و این موضوع نشان میدهد شرکتهای کوچک امروز شرایط بهتری داشتند. هرچند اغلب نمادها امروز صف فروش بودند، ولی پایین بودن حجم معاملات در شرکتهای کوچک از پر شدن حجم مبنا جلوگیری کرده و باعث شده قیمت پایانی کمتر کاهش پیدا کند. همین اتفاق میتواند دلیل متناسب نبودن قرمزی بازار با کاهش ۳۷ هزار واحدی شاخص بورس باشد.
نقشه بازار در پایان معاملات روز سهشنبه ۱۸ شهریورماه (برای مشاهده در ابعاد بزرگتر، روی عکس کلیک کنید)
امروز نمادهای فارس، فولاد، فملی، کگل، وغدیر، وامید و پارسان بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بورس داشتند. همچنین عمده کاهش شاخص فرابورس امروز روی دوش نمادهای مارون، آریا، کگهر، زاگرس، وهور، شگویا و ومهان بود. نمادهای گروه فلزات، خودروییها و بانکها مثل روزهای گذشته در جمع پربینندهترین نمادها قرار دارند. از جمله آنها میتوان به نمادهای فملی، فولاد، خساپا، وتجارت، وبصادر، وغدیر و خگستر اشاره کرد.
پیشی گرفتن ارزش معاملات فرابورس از بورس
ارز کل معاملات بورس امروز به دو هزار میلیارد تومان هم نمیرسد! معاملهگران بورس امروز تنها یک میلیارد سهم را در ۲۲۲ هزار نوبت به ارزش هزار و ۹۰۶ میلیارد تومان دادوستد کردند. شرایط امروز طوری رقم خورد که ارزش معاملات فرابورس که همیشه کمتر از نصف معاملات بورس بود، امروز بیش از دو برابر با آن اختلاف داشته باشد. فعالان بازار سرمایه امروز در فرابورس حدود پنج هزار و ۵۱۹ میلیارد تومان معامله داشتند و با این حساب ارزش معاملات کل بازار امروز حدود هفت هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است.
تمدید مهلت پذیرهنویسی صندوق ETF پالایش
مهلت شرکت در پذیرهنویسی واحدهای صندوق ETF پالایشی یکم با نماد پالایش که بعضا آن را به نام دارا دوم میشناسند، یک هفته تمدید شد. پیش از این قرار بود فردا چهارشنبه ۱۹ شهریورماه به پایان برسد، اما با اطلاعیه شرکت بورس تهران، این مهلت به مدت یک هفته تا چهارشنبه ۲۶ شهریورماه تمدید شد. از آنجاکه نماد شرکتهای پالایشگاهی یعنی شپنا، شتران، شبریز و شبندر متوقف شدهاند، فعلا قیمت روز سهام این شرکتها مشخص نیست، اما آخرین قیمت آنها از قیمت درنظر گرفته شده برای اعمال تخفیف ۲۰ درصدی کمتر است.
۵۷ هزار فروشنده و ۲۳ خریدار در نماد شاروم
یکی از عجیبترین اتفاقات امروز مربوط به معاملات شرکت پتروشیمی ارومیه با نماد شاروم است که اخیرا در بورس عرضه اولیه شده. این نماد همچنان صف خرید سنگین دارد و بازار نزولی این روزها تاثیری روی رشد قیمت آن نگذاشته. اتفاق جالب نسبت خریداران به فروشندهها است. آمار معاملات امروز نشان میدهد حدود ۵۷ هزار نفر سهام عرضه اولیه خود را فروختهاند و صرفا ۲۳ نفر اول صف موفق به خرید به سهام شاروم شدهاند. آنها به طور میانگین ۵۲ هزار سهم با ارزش ۷۱ میلیون تومان شاروم خریدند.
خروج هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان توسط سرمایهگذارهای حقیقی
بررسی آمار تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی امروز نشان میدهد از مجموع هفت هزار میلیارد تومان ارزش معاملات کل بازار سرمایه، حدود هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سهام توسط سرمایهگذارهای حقیقی به شرکتهای حقوقی فروخته شده است. عمده خرید حقیقیها در نمادهای عرضه اولیه مثل ثبهساز، بگیلان و امین است و در طرف مقابل در نمادهای وبصادر، وتجارت، آریا و کاوه شاهد فروش حقیقیها و خرید حقوقیها بودیم.
۱۵۰ هزار تومان برای عرضه اولیه ثامید کنار بگذارید
فردا چهارشنبه ۱۹ شهریور، حدود پنج میلیارد و ۳۰۰ میلیون سهام معادل ۱۵ درصد از شرکت توسعه عمران و امید با نماد ثامید در بورس عرضه اولیه میشود. حداکثر قیمت در نظر گرفته شده برای سهام ثامید ۱۷۵ تومان است و هر نفر میتواند تا سقف هزار و ۲۰۰ سهم در این عرضه اولیه سفارش خرید ثبت کند. این یعنی نقدینگی مورد نیاز برای خرید ثامید حداکثر ۲۱۰ هزار تومان خواهد بود، اما احتمالا کمتر از این تعداد به هر نفر تخصیص پیدا کند. با فرض مشارکت پنج میلیون و ۸۰۰ هزار نفری، به هر نفر نهایتا ۸۴۷ سهم ثامید با ارزش ۱۴۸ هزار تومان خواهد رسید. زمان ثبت سفارش فردا با پیغام ناظر مشخص خواهد شد.
پیشبینی بورس فردا چهارشنبه ۱۹ شهریورماه
گلناز میرسلیمانی، کارشناس بازار سرمایه میگوید فردا صفهای فروش ادامه دارد و بازار فعلا روی روند منفی حرکت میکند، اما فکر میکنم اگر قرار است از بازار حمایت شود باید اول از سهمهای غذایی، دارویی و یا سیمانی حمایت شود، زیرا سهمهای بنیادین و شاخصساز قدرت نقدشوندگی زیادی دارند و خرید و فروش بیشتری دارند، ولی این سهمها بیشتر از دو ماه رشدی نداشته و توجهی به آنها نشده است.
همچنین با بسته بودن نمادهای شاخصساز مثل شستا، خودرو، شپنا، شتران و شبندر فعلا بعید به نظر میرسد بازار فردا بخواهد به روند صعودی برگردد. از آنجا که بازگشایی این نمادهای به هفته آینده موکول شده و قرار است روز پنجشنبه جلسه فوقالعاده شورای عالی بورس برگذار شود، احتمالا حداقل تا شنبه هفته بعد نمیتوانیم انتظار تغییر خاصی در معاملات بورس داشته باشیم.