مهدی نصیری و جنجال حجاب

اظهارات نصیری موجب شد تا جنجالی درباره حجاب شکل بگیرد و موجی از مخالفتها وموافقتها با اظهارات نصیری فضای مجازی را در نوردد. گروهی به استقبال نظرات او شتافتند و نوشتند این نظر موجب میشود تا حربه حجاب اختیاری از دست براندازان نظام خارج شود و عده دیگری اظهارات او را پیشرو خواندند. اصولگرایان، اما حرفهای نصیری را تاب نیاوردند و عرفی گرایانه خواندند.
به گزارش فرارو، در این برنامه نصیری گفت که الزام حجاب تا به حال نتیجهی عکس داشته است وبنابراین خواستار تجدیدنظر در این موضوع شد، اما سوزنچی حجاب را نماد اسلامیت و علت مخالفتها را «بد اجرا کردن قانون» دانست.
مهدی نصیری مدیرمسئول اسبق کیهان در این گفتگو درباره موضوع حجاب در جامعه ایران گفت: براساس آمار، ۷۰ درصد مردم جامعه حجاب شرعی را رعایت نمیکنند و الزام به حجاب را قبول ندارند.
وی همچنین اضافه کرد: در قم و خراسان جنوبی نسبت مخالفان به موافقان حجاب اجباری یا بیشتر و یا مساوی است. اگر جامعهای به جایی رسید که اکثر مردم خواهان عریانی بودند، باید از حکومت اسلامی خداحافظی کنیم.
او در این مناظره گفت: «آیا از منظر شریعت و فقه میتوانیم حجاب را الزام کنیم و قانون رعایت حجاب وضع کنیم؟ دراینباره دو دیدگاه وجود دارد، هر دو دیدگاه هم ادلههایی برای خود دارند و هر دو نیز قابل اعتنا است؛ یعنی اینطور نیست که بگوییم دیدگاه یک سو ادله خیلی قوی دارد و طرف دیگر استدلال ضعیفی دارد. یک دیدگاه میگوید بله! حکومت دینی میتواند حجاب را الزام کند و دیدگاه دیگر نیز میگوید که ما در شریعت و فقه دلیلی برای الزام حجاب نداریم. من الان فرض میگیرم که دیدگاه امکان الزام حجاب صحیح باشد، اما اگر تجربه ۴۰ ساله ما نشان داده باشد که این قانون الزام موفق نبوده است و به حفظ و تثبیت حجاب نینجامیده و خودش هم از عوامل تضعیف حجاب بوده، آیا ما شرعا و عقلا میتوانیم این روند را ادامه دهیم؟! به نظر بنده نه! از منظر منطق عقلی و شرعی نمیشود ادامه داد. جدای از این مسئله یکسری نکات دیگر نیز در زمینه دفاع از عدم الزام حجاب وجود دارد. دین یک منظومه است و باید در عرصه فردی و اجتماعی منظومهای به آن نگاه کنیم. اگر اجزایی از دین برجسته شود و اجزایی از آن مغفول بماند، چه در حیطه دینداری فردی و چه در حیطه دینداری اجتماعی، امر درستی نیست و میتواند تصویر ناقصالخلقهای از دین ارائه دهد، گاهی ممکن تصویر یک هیولا از دین ارائه بدهد. ما وقتی این همه تأکید روی حجاب داریم و از اجزای دیگر دین در مقام عمل غاقل بودیم یا موفق نبودیم، خروجی این مسئله در ذهن جامعه همان دین ناقصالخلقه است. پس از این منظر نباید شما روی این موضوع اینقدر اصرار کنید.»


واکنشهای اصولگرایان
اظهارات نصیری موجب شد تا جنجالی درباره حجاب شکل بگیرد و موجی از مخالفتها وموافقتها با اظهارات نصیری فضای مجازی را در نوردد. گروهی به استقبال نظرات او شتافتند و نوشتند این نظر موجب میشود تا حربه حجاب اختیاری از دست براندازان نظام خارج شود و عده دیگری اظهارات او را پیشرو خواندند. اصولگرایان، اما حرفهای نصیری را تاب نیاوردند.
داود مهدویزادگان عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در این باره توئیت کرد: متاسفانه نصیری کاملا عرفیگرایانه حرف میزد و صریحا بر تعطیلی احکام اسلامی نظر میداد که این حرف بدعت است. تقریبا از باور دینی دست شسته است. همچنان افراطی حرف میزند و در تندروی تغییری نکرده است.
اما محسن حسام مظاهری جامعه شناس دین از منظری دیگر در این باره در یک رشته توئیت نوشت:به نظر میرسد اغلب مباحثات درباره حجاب اجباری چه درموافقت یا مخالفت با آن، از جمله مناظره مذکور دچار ایدهآل گراییاند و با واقعیت جامعه همخوانی ندارند. چهل سال بعد از اجرای سیاست حجاب اجباری و تحمیل هزینههای فراوان آن برجامعه و به شکست انجامیدن آن، کماکان بحث بر سر مباحث نظری، فقهی واستدلالات درون دینی الزام حجاب چندان راه به جایی نمیبرد. نیاز به مباحث انضمامی و عینی با هدف ارائه نسخههایی واقع بینانه برای حل این معضل اجتماعی-فرهنگی داریم.