چههاست در سر این قطرهی محالاندیش؟

سخن بر سرِ آن بود که در دموکراسی هیچ نقطهی غیرقابل بازگشتی وجود ندارد. هیچ چیز خطرناکتر از آن نیست که مردم کنار میدان قرار یابند و همچون مأمورانِ معذور، منفعلانه به تماشای آنچه میگذرد بایستند. جداسازیِ دموکراسی از عنصرِ انسانیِ آن و گمان بردن به اینکه دموکراسی همچون ماشینی اتوماتیک به کار خویش مشغول است و میتواند پیش برانَد وهمی است خطرناک و آسیبزا.
۲. در دموکراسی هیچ نقطهی غیرقابل بازگشتی وجود ندارد. هیچگاه چک سفید امضا برای بقای دموکراسی در هیچ سرزمینی کشیده نشده و همواره ممکن است دستاوردهای دموکراتیک بر باد رود. البته این موضوع دربارهی رژیمهای خودکامه نیز صادق است. آنها نیز نمیتوانند به بقای جاودانِ بنیادهای تمامیتگرایانهی خویش یقین داشته باشند. در لحظهای خطیر ممکن است طومار تمامیتخواهیِ ایشان نیز در هم پیچیده شود. سیاست بیش از آنکه به شطرنج شبیه باشد، به تختهنرد میمانَد.
۳. «دموکراسیها چگونه میمیرند» از دو عرفِ بنیادین برای محافظت از دموکراسی نام میبرد:
الف) «تسامحِ متقابل» که بر مبنای آن احزاب رقیب، یکدیگر را رقبایی مشروع میدانند.
ب) «خویشتنداری» که با درک آن سیاستمداران باید از استفادهی امتیازات ویژهای که موقعیتشان در اختیارشان قرار داده است بپرهیزند. عدم پرهیز از به کارگیریِ این امتیازاتِ ویژه و خواستاریِ اعمال کامل آن میتواند به تعبیرِ «مارک توشنت» منجر به «لجاجت قانونی» شود که با نادیدهانگاریِ بازی و عرف دموکراتیک، رقیب را به آستانهی حذفی بلندمدت و چه بسا همیشگی میکشانَد.
۴. در این انتصاب ترامپ از اختیارات قانونیاش بهره برده است، اما این رفتار میتواند مصداقی از نقض «خویشتنداری» و انجام «لجاجت قانونی» به شمار آید. زیرا بسیاری بر آن بودند که تا پایان دورهی ریاست جمهوریِ ترامپ چیزی باقی نمانده و او باید در راستای حفظ رویهی دموکراتیک، انجام چنین مسالهای خطیر را به اختیار رئیسجمهور بعدی وانهد. چنین رفتاری از جانب ترامپ در کنار دیگر افعال او که طی چهار سال گذشته رنگی از «رد قواعد دموکراتیکِ بازی»، «مشروع ندانستن مخالفان و رقیبان سیاسی»،
۵. با نادیدهانگاریِ «منطقِ حقوقی» و «پشتوانههای حفاظتیِ دموکراسی» و تکیهی صرف به «قانون» و اجرای منفعتطلبانه و اقتدارگرایانهی آن، فرآیند «آغازِ زوالِ دموکراسی از صندوقهای رأی» بیش از پیش شتاب یافته است. «گاهی لازم است برای انجام کار درست، سیاستهای حزبی را کنار گذاشت» و رو به اتحادی طلایی برای مقابله با اقتدارگراییِ نهان در پوستینِ صندوقِ رأی آورد.
۶. دموکراسی هیچگاه در نقطهای غیرقابل بازگشت قرار نمیگیرد. همواره باید برای حفظ دستاوردها در میانهی میدان بود و با اتخاذِ راهبردهای همهجانبهی حقوقی (و نه صرفاً قانونی) از رویهی دموکراتیک مراقبت کرد. حال باید منتظر ماند و دید که میزانِ بالای مشارکتِ مردم پیش از موعدِ رسمیِ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به چه معناست.
*پژوهشگر و فعال حقوق شهروندی