زهرا صدر اعظم نوری گفت: آمار امسال به ما نشان میدهد حدود ۲۴۰ میلیارد تومان از محل جرائم خشک یا قطع درختان به دست آمده است. در ازای این ۲۴۰ میلیارد تومان، بیش از هزار متر مربع تملک و ۲۳ باغ تا به امروز خریداری شده و به افزایش سرانه فضای سبز و فضای سبز عمومی منجر شده است.
اعضای کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران میگویند موضوع درآمدزایی مدیریت شهری از قطح درختان صحت ندارد و رقم اعلام شده جریمه کسانی است که درختان را قطع میکنند و مطرح کردن این قبیل موارد سیاسی کاری برخی از رقباست.
به گزارش ایرنا، درآمدزایی ۳۰۰ میلیارد تومانی شهرداری تهران از محل قطع درختان در سال آینده موضوعی است که از روز گذشته برخی رسانهها به آن پرداختهاند. بر اساس این اخبار، ردیفی در بودجه ۱۴۰۰ شهرداری تهران به تصویب رسیده است که از قطع درختان عوارض دریافت شود. این درحالی است که رقم این ردیف در سال گذشته صفر بود، اما امسال ۳۰۰ میلیارد تومان برای آن درنظر گرفته شده است.
این خبر سبب واکنش مردم را نیز شده بهطوری که کاربری در این زمینه در فضای مجازی نوشته است: «شهرداری تهران به جای اینکه بودجهای برای کاشت درخت در نظر بگیرد به دنبال درآمدزایی از قطع درختان است.»
فرد دیگری نوشته است: «با توجه به رقم اعلام شده؛ چنانچه جریمه قطع هر درخت را بهطور متوسط ۱۰۰ میلیون تومان در نظر بگیریم، تحقق درآمد ۳۰۰ میلیارد تومانی از محل جریمه قطع درختان به معنای قطع ۳۰ هزار درخت در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.»
کاربر دیگری در توئیتر نوشت: «در بودجه سال آینده شهر تهران، ۳۰۰ میلیارد تومان درآمد از محل عوارض حاصل از قطع اشجار پیشبینی شده است. هرچند اخذ جریمه از قطع درختان ضروری است، اما نباید این جریمه به شکل جدیدی از ماده ۱۱۰ و به ابزار دیگری در دست سرمایهداران برای تاراج این شهر تبدیل شود. به داد تهران باید رسید.»
این خبر البته با واکنش شهرداری تهران همراه شد بهطوری که علی محمد مختاری مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران با بیان اینکه ماجرای درآمد شهرداری از قطع درختان یک اشتباه است، گفته: این رقم مربوط به جریمه تخریب فضای سبز شهر تهران است که پیگرد قضایی دارد و جرایم نیز صرف تملک باغات در تهران میشود.
به گفته وی، ۱۰۰ درصد درآمد حاصل از عوارض حفظ و گسترش فضای سبز با عنوان اخذ عوارض حفظ و گسترش فضای سبز مبتنی بر ارزش بیولوژیک درختان با عنوان عوارض قطع اشجار پس از واریز به حساب متمرکز درآمد اختصاصی، بدون هرگونه دخل و تصرف و مسدودی در خزانه شهرداری تخصیص یافته محسوب شده و به حساب سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران واریز میشود و سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران نیز مکلف است مبلغ را فقط در ردیف اعتباری اختصاصی با عنوان احیا و تملک باغات با اولویت مناطق دارای کمبود فضای سبز هزینه کند.
آرش حسینی میلانی عضو هیات رئیسه و رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با بیان اینکه درآمدزایی در این باره تعبیر غلطی است گفت: من این موضوع را سیاسیکاری برخی از رقبا میدانم. چرا که شورای پنجم در طول سه سال و نیم گذشته با ابتکار عمل، قانونی را مصوب کرده است تا صاحبان املاکی که درختان و اشجار را قطع میکنند مشمول پرداخت جریمه شوند.
به گفته میلانی، پیش از این عوارض یادشده دریافتی برای موارد مختلف در حوزه فضای سبز صرف میشد، اما شورا این رقم را در یک حساب مجزا متمرکز و فریز کرد تا فقط صرف نگهداری باغات باقیمانده در جنوب شهر و محلات کم برخوردار شود. از همین محل تا به امروز ۱۷ پلاک خریداری و به باغ تبدیل شده است که نزدیک به حدود ۱۰ هکتار است. خیلی عجیب است که برخی فکر میکنند این درآمدزایی است. این درآمدزایی نیست و فقط اختصاص به تملک باغات دارد.
زهرا صدر اعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری نیز در این رابطه گفت: این موضوع را کاملا تکذیب میکنم. رویهای که ما در شورا پنجم اتخاذ کردیم و سیاستی که کمیسیون ماده ۷ و کمیسیون سلامت و محیط زیست دنبال کردند تغییر رویکردی بود که از «باغکُشی» به حفظ باغات منتهی شد. ما با لغو مصوبه «برج باغ» و تصویب «خانه باغ»، جلوی باغکشی را گرفتیم، اما در شهر بزرگی مثل تهران در زمان ساختوسازها امکان اینکه درختانی قطع یا خشک شوند وجود دارد که ممکن است در اثر بیتوجهی یا تغییر نقشه اتفاق بیافتد.
به گفته وی، با تلاش کمیسیون ماده ۷ در صحن شورا مصوب شد که جرایم این حوزه به گونهای منظور شود که بازدارندگی لازم را داشته باشد که تا امروز هم بسیار بازدارنده بوده است. مقایسه آمار قطع درختان در دوره پنجم با دورههای پیش قابل مقایسه نیست.
نوری افزود: ابتکار عملی که کمیسیون سلامت و محیط زیست به خرج داد این بود که به جای اینکه این جرائم صرف هزینههای جاری مثل حقوق و دستمزد و مسائل اینچنینی شود به تملک باغات اختصاص پیدا کند.
آمار امسال به ما نشان میدهد حدود ۲۴۰ میلیارد تومان از محل جرائم خشک یا قطع درختان به دست آمده است. در ازای این ۲۴۰ میلیارد تومان، بیش از هزار متر مربع تملک و ۲۳ باغ تا به امروز خریداری شده و به افزایش سرانه فضای سبز و فضای سبز عمومی منجر شده است؛ بنابراین تعیین جرایم برای درختان قطع و خشک به هیچ وجه جنبه درآمدزایی ندارد.
به گفته وی، هزینهها و درآمدهای شهرداری آنقدر کلان است که رقمهایی مثل ۲۰۰ میلیارد یا ۳۰۰ میلیارد تومان و حتی هزار میلیارد تومان عدد قابل توجهی در مجموعه درآمدها و هزینههای شهرداری تهران نباشد.
در مقابل با این مکانیسم، تلاش کردیم تا جلوی قطع درختان گرفته شود. وقتی جریمه درختی به طور مثال حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد دیگر ذینفعان اجازه قطع آن را به خود نمیدهد و اگر هم چنین اتفاقی بیفتد، جریمه میشوند. همچنین این جرائم باید یکجا پرداخت شود و اصلا امکان قسطبندی وجود ندارد و همه این جرائم صرف تملک باغات و افزایش سرانه فضای سبز تهران میشود.