مخاطب تلویزیون در سالهای گذشته به برنامههای کلیشهای در ماه محرم عادت کرده بود. امسال هم با آنکه سریال تازهای ویژه شبهای محرم پخش نشد، اما «حسینیه معلی» به عنوان رویکردی جدید در برنامههای مناسبتی، مخاطب زیادی را به سمت خود کشاند.
به گزارش خراسان، این برنامه در شبهای نیمه اول ماه محرم با حضور مداحان، پیش کسوتان و پیرغلامان هیئتهای مذهبی روی آنتن شبکه ۳ رفت و در همین مدت توانست به یک پدیده تلویزیونی تبدیل شود.
حامد سلطانی اجرای این برنامه را برعهده داشت؛ مجری نام آشنایی که قبلا در «اعجوبهها»، «سلام صبح بخیر» و... اجراهای شاد و پرانرژی داشت. امروز به سراغ این مجری مشهدی رفتیم و درباره برنامه پرواکنش «حسینیه معلی» پرسیدیم.
«حسینیه معلی» واکنشهای زیادی را در پی داشت و جزو برنامههای پربیننده شد. ایده این برنامه از کجا آمد؟
ایده پردازان اصلی این برنامه، جمعی از اهالی دغدغهمند رسانه بودند که مدتها در پی اتفاقی نو در قاب تلویزیون و تولید برنامهای فارغ از کلیشههای موجود و ایجاد خلاقیت در برنامههای مذهبی مناسبتی بودند تا تفکر برنامهسازان حوزههای فرهنگی و دینی به سمت تولید برنامههای عمیقتر، ساختارشکنانهتر، اثرگذارتر و با جامعه مخاطب گستردهتر سوق پیدا کند و در قدم اول این مسیر، مولود این تفکر، «حسینیه معلی» بود.
ما قبلا شبیه برنامه «حسینیه معلی» را در ویدئوهایی از یک برنامه عراقی دیده بودیم. ایده برنامه شما از برنامههای خارجی گرفته شده است؟
نفس برنامه عراقی «وجیها بالحسین (ع)» مسابقه است. در حالیکه با وجود شباهتها، برنامه «حسینیه معلی» مجلس عزای امام حسین (ع) است. در این جا داور نداریم بلکه ذاکران صاحب تجربه و سرشناسی حضور دارند که به رونق بیشتر این محفل تلویزیونی کمک میکنند، گاهی با همراهی و مشارکت در روضه، گاهی با راهنماییهای خیرخواهانه و گاهی با توجه دادن و بیان تذکرات برخاسته از محتوای ارائه شده.
هرچند در آخر برنامه، برندهای انتخاب نمیشد، اما بعضی از کاربران فضای مجازی و شبکههای ماهواره، این طور بیان کردند که «حسینیه معلی» مسابقهای برای گریه کردن است. قبول دارید؟
ان کنت باکیا لشیء فابک للحسین. این جمله از حضرت رضا (ع) بیانگر اهمیت گریه و تباکی بر حضرت سیدالشهداست. دیگران هرچه میخواهند بگویند.
واکنشها به «حسینیه معلی» به دو دسته تقسیم میشد. عدهای تقدیر میکردند، اما عدهای میگفتند این یک برنامه استعدادیابی برای مداحان است. هدف برنامه چه بود؟
هدف اصلی این برنامه از ابتدا احیاءالتراث (زنده کردن میراث عاشورا)، معرفی ظرفیتهای فراوان فرهنگی در تعظیم شعائر حسینی، نمایش آداب و رسوم و سنتهای اصیل در عزاداری اهل بیت (ع) و توجه به مسئولیت اجتماعی هیئت و جایگاه هیئتها در سبک زندگی خانوادهها بوده است. معرفی استعدادها و ظرفیتهای ستایشگری، تنها بخشی از رسالت این برنامه است که به لحاظ اهمیت، در دل اهداف مذکور جا گرفته است.
شما را قبلا در قامت مجری برنامههای شاد دیده بودیم. چطور شد که در یک برنامه مذهبی حاضر شدید؟
فارغ از فعالیتهای حرفهای در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه، همیشه بزرگترین افتخارم خدمت در هیئت و مجالس اهل بیت (ع) بوده و هست. هرچند معتقدم همکاران خوب من در گروه معارف سیما به ویژه شبکه ۳، گزینههای بسیار بهتری برای اجرای این برنامه بودند، اما این پروژه را در شرایط فعلی با توجه به احوالات شخصی که تقریبا همه از آن آگاه اند، لطف خدا و محبت صاحب اصلی این برنامه میدانم و همین باعث شد پذیرش این تفاوت در سبک اجرا بدون تعلل و به دور از محاسبات و معادلات مرسوم صورت پذیرد. به این امید که مقبول بوده باشد.
با توجه به حادثه تلخ دوماه پیش و درگذشت همسر و فرزندتان، آیا قرار است تا مدتی حامد سلطانی را در برنامههای غمناک و... ببینیم؟
قطعا احوالات شخصی بر جنس و سبک اجرا بی تاثیر نخواهد بود، اما با همه سختیها گاهی به حسب وظیفه و به اقتضای شرایط باید غم را به هر اندازه که باشد در سینه پنهان کنی. دوست دارم این جمله را بگویم که مردم به زودی حامد سلطانی را با حال و هوای قبل خواهند دید. شاید بعد از ماه صفر....
در انتهای هر قسمت از «حسینیه معلی» یک جمله میگفتید که این برنامه را از نظر فنی و... بررسی نکنیم، این جا یک حسینیه است. ماجرای آن چیست؟
این جمله برخاسته از دل یک ماجراست. همه اعضای تیم برنامه «حسینیه معلی» از حرفهایهای حوزه خودشان در برنامهسازی تلویزیونی هستند، اما قبل از آن که به دنبال تکنیک و فنون برنامهسازی باشند، قائل به این بودند که این جا حسینیه است و همگی ما خادمان هیئت هستیم. این موضوع را وقتی میشود بهتر درک کرد که باران اشک را بر گونههای تکتک عوامل پشت صحنه در زمان ضبط برنامه دیده باشی. به نظرم مهمترین دلیل اقبال مردم به حسینیه معلی هم همین خلوص نیت عوامل بود که به اصل کار، برکت داد.
میدانیم که کارهای مختلفی مانند گرافیک، نگارش، اجرا و... انجام میدهید. کدام یک برای شما شیرینتر است؟
از نظر من همه کارهایی که تا امروز انجام دادهام در یک راستا هستند و همه آنها را با علاقه دنبال کردهام. آشنایی و تسلط بر حوزههای مختلف مثل گرافیک، نگارش، تصویر، تدوین، اجرا و راهبری رسانه، در مقاطع بسیاری با هم به کمک یک کار میآیند و این میتواند به چابکی و سرعت رسیدن به مقصود کمک کند.