از نظر علمی پسته نوعی میوه است، اما مردم ترجیح میدهند به آن آجیل بگویند، خصوصا کسانی که از آن برای پخت و پز استفاده میکنند. این دانههای خوراکی متعلق به خانواده Anacardiaceae هستند که از جنس Pistacia منشا میگیرند. گفتنی است که ۱۲ سال طول میکشد تا درخت پسته اولین میوه خود را تولید کند.
در حالی که مغز پسته دارای فواید غیر قابل انکار برای سلامتی انسان است، به نظر میرسد که روغن استخراج شده از آن نیز ویژگیهای منحصر به فردی داشته باشد. اما این ماده چگونه به دست میآید و حاوی چه ترکیباتی است؟ نکاتی که در ادامه در اختیار علاقهمندان قرار میگیرند با استناد به مقالات منتشر شده توسط مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی هستند. همچنین لازم به ذکر است که روغن پسته را میتوان از عطاریهای سراسر کشور تهیه کرد.
پیش از آن که بتوان به روغن پسته سالم و طبیعی دست یافت، مغز پسته باید فرآیندی دقیق را طی کند. در بیشتر موارد، روغن با استفاده از سیستمهای فشار مختلف استخراج میشود مانند پرس هیدرولیک.
پس از فرآیند استخراج، عصارهها به سانتریفیوژ منتقل میشوند تا روغن از ناخالصیهای جامد جدا شود. روغن به دست آمده از این فرآیند، روغن پسته تازه است.
محتوای تغذیهای روغن مغز پسته
پسته ترکیبی متعادل از مواد مغذی است. به عنوان مثال، یک وعده شامل ۲۸ گرم پسته حاوی مواد زیر است:
- چربی (۹۰ ٪ سالم هستند)
- کالری (۱۵۶)
- کربوهیدرات (۸ گرم)
- فسفر (۱۴ درصد از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه یا به اختصار RDI)
- ویتامین B۶ (۲۴ درصد از RDI)
- تیامین (۱۶ درصد از RDI)
- منگنز (۱۷ درصد از RDI)
- پتاسیم
محتوای چربی و کالری پسته بسیار کم و از این نظر کاملا سالم است.
در صورت مصرف خوراکی روغن پسته، پانکراس به تولید انسولین بیشتر تحریک میشود. در ادامه هنگامی که انسولین راه خود را به جریان خون باز کند، به تنظیم قند خون و بهبود سلامت عمومی بدن کمک میکند.
یکی از مواد مغذی مهم روغن پسته ویتامین B۶ است و به دلیل نقش مهمی که در توزیع اکسیژن طی گردش خون دارد بسیار شناخته شده است. این ترکیب رشد سلولهای جدید را تسهیل و تعادل میان گلبولهای قرمز و سفید خون را حفظ میکند. این تعادل متابولیسم بدن را افزایش میدهد و به مبارزه با بیماریها یاری میرساند.
روغن پسته انتخابی عالی برای افرادی است که رژیم لاغری دارند. در واقع پسته با پروتئین بالا، کالری کم، چربی اشباع محدود و چربی غیراشباع بالا برای مدیریت وزن سالم بسیار مناسب است.
مرکز تغذیه انسان در کالیفرنیا اخیرا مقالاتی را منتشر کرده است که خواص کاهش وزن ذاتی مغز و روغن پسته را تایید میکنند.
آنتی اکسیدانها نقش کلیدی در حفظ سلامت بدن دارند. آنها فرآیندهای آسیب رسان سلولی را در بدن کند میکنند و برای جلوگیری از امراض خطرناک مانند سرطان نیز مفید هستند.
گفتنی است که پسته حاوی آنتی اکسیدانهای بیشتری نسبت به اکثر آجیلها و دانهها به جز گردو و پیکن است. لوتئین و زآگزانتین نمونههایی از آنتی اکسیدانهایی هستند که بیشتر در پسته یافت میشوند.
اعتقاد بر این است که روغن پسته دارای خواص تقویت کننده جنسی است. این روغن را میتوان برای رایحه درمانی استفاده کرد که باعث آرامش بدن و ایجاد حس خوشایند میشود. در نتیجه، نشاط جنسی مردان و زنان را افزایش میدهد و خون بیشتری را به اندامهای تناسلی آنها میرساند.
وجود ویتامین B۶ در روغن پسته به این معنی است که میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. ویتامین B۶ ساخت یک سیستم ایمنی قوی را تسهیل میکند که اصلیترین وظیه آن مبارزه با عفونتهای مختلف است.
پسته و روغن آن پادزهر مناسبی برای پوست خشک هستند. در واقع با توجه به یافتههای مطالعات معتبر مشخص شده که اسیدهای چرب موجود در روغن پسته برای حفظ سلامت پوست مفید هستند. این روغن همچنین به عنوان روغن پایه یا حامل نیز عمل میکند. به همین دلیل است که روغن پسته در برخی از روتینهای ماساژ درمانی سنتی و رایحه درمانی استفاده میشود.
همچنین میتوان از این روغن به صورت منظم برای افزایش کیفیت پوست بهره برد. تنها کافیست آن را روی قسمتهای مختلف صورت یا حتی بذن ماساژ دهیم. این ترکیب با محتوای آنتی اکسیدانی و عناصر مفید خود میتواند بافت پوست را از داخل بازسازی کند.
پسته حاوی مقدار مناسبی فیبر غذایی است که به هضم راحت غذا کمک میکند. یک وعده ۳۰ گرمی پسته حاوی حداقل ۳ گرم فیبر رژیمی است که برای عملکرد سیستم گوارش در سطوح بهینه کافی است.
روغن پسته حاوی اسیدهای چرب امگا و یک پایه غنی از ویتامین E است که هر دو برای حفظ سلامت مو عالی هستند. علاقهمندان اغلب از این روغن برای ترمیم مو استفاده میکنند.
این روغن همچنین به دلیل محتوای غنی ویتامین E میتواند برای باز کردن گره مو مفید واقع شود. هنگامی که این ترکیب روی موهای مرطوب تازه شسته شده با شامپو استفاده میشود، با قفل کردن رطوبت موها را براق و حجیم نگه میدارد.
برای مصرف این روغن توصیههایی وجود دارد:
در صورت استفاده از روغن در طول دوره بارداری با پزشک مربوطه مشورت کنید. شواهد دیگری در مورد بی خطر بودن یا نبودن آن برای استفاده در دوران بارداری وجود ندارد. بنابراین، بهتر است از روغن طبق دستورالعملهای توصیه شده پزشکی استفاده کنید. در غیر این صورت بهتر است در دوران بارداری در مصرف آن احتیاط کنید.
افرادی که دارای واکنشهای آلرژیک، به خصوص کسانی که حساسیت به مغزها دارند باید از مصرف این روغن خودداری کنند، زیرا که میتواند اثرات منفی مانند تورم، بثورات پوستی، خارش، حالت تهوع و سرگیجه به همراه داشته باشد.
بهتر است از روغن با توجه به دوز متناسب برای بدن استفاده شود. در غیر این صورت، میتواند تهوع یا سرگیجه ایجاد کند. شواهد بیش تری در رابطه با مصرف دوز بالا وجود ندارد اما، توصیه میشود بیش از حد مصرف نکنید.
استفاده از این روغن ممکن است در تجویز دارو تداخل ایجاد کند؛ بنابراین بهتر است هنگام استفاده از این روغن با درمان دارویی با پزشک مشورت کنید. زیرا این روغن، اثر داروهای نسخه پزشکی را کاهش میدهد.
مصرف بیش از حد پسته خطرات و عوارض جانبی دارد و ممکن است باعث افزایش وزن و فشار خون بالا شود. ممکن است مشکلاتی در دستگاه گوارش ایجاد کند. در نتیجه مصرف خوراکی بیش از حد روغن پسته نیز میتواند این عوارض را به دنبال داشته باشد.