سارکوزی در واشنگتن: چانه زنی بر سر نفوذ دلار
نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه روز دوشنبه برای دیدار با همتای آمریکایی اش وارد واشنگتن می شود.
فرانسه امسال ریاست دوره ای گروه بیست کشور صنعتی و در حال پیشرفت را برعهده می گیرد. انتظار می رود یکی از خواسته های اصلی سارکوزی از سران ایالات متحده، کاهش نفوذ دلار آمریکا در مبادلات جهانی باشد.
رئیس جمهوری فرانسه به رک گویی و سرسختی مشهور است.
در دیدار با باراک اوباما هم، انتظار می رود رک و بی پرده از او بخواهد که نقش دلار را در اقتصاد جهان کاهش بدهد. بحث در باره مسائل عمده بین المللی از جمله برنامه هسته ای ایران، مبارزه با تروریسم و همکاری های امنیتی البته در دستور کار دو رهبر خواهد بود.
اما دغدغه اصلی فرانسه، بازنگری جریان حاکم بر اقتصاد جهان است. سارکوزی می گوید نظام پولی دنیا نباید به نوسانهای یکی دو ارز عمده و تاثیرگذار پیوند بخورد. برای رسیدن به این هدف، لازم است که نفوذ دو پول عمده کم بشود: یوآن چین و دلار آمریکا.
رئیس جمهوری فرانسه عقیده دارد که وابستگی بیش از اندازه به دلار آمریکا باعث می شود با هر عطسه وزارت دارایی آمریکا، کشورهای دیگر تب کنند.
او در آخرین نشست گروه بیست از رئیس جمهوری چین قول گرفت که درباره ارزش برابری پول کشورش وارد مذاکره شود. حالا او در پی گرفتن وعده ای مشابه از رئیس جمهوری آمریکاست.
آمریکا و فرانسه روابطی دیرینه دارند. در قرن هجدهم، اعلام استقلال آمریکا سرمشقی برای انقلابیون فرانسه شد تا نظام پادشاهی را براندازند. مجسمه آزادی در نیویورک، هدیه فرانسویها به آمریکا بود.
بعد از جنگ دوم جهانی که کشورها از ذخیره کردن طلا به عنوان پشتوانه پولشان دست کشیدند، دلار آمریکا به تدریج به واحد ذخیره ارزی و وجه رایج در مبادلات بین المللی بدل شد. دلیلش برتری نظامی - سیاسی ایالات متحده در جهان و اقتصاد نیرومند این کشور بود.
حالا کشورهای زیادی هستند که می گویند دنیای چند قطبی باید چند ارزی هم باشد. سارکوزی برای پیش بردن حرفش در واشنگتن خواهد کوشید استدلال کند که خود آمریکا هم از مزایای بالقوه چند ارزی شدن نظام مالی جهان سود می برد.
اما راضی کردن کشوری که تازه دارد از یکی از سخت ترین بحرانهای مالی بیرون می آید و برای افزایش صادرات و پایین آوردن نرخ بیکاری در تکاپوست، شاید به این آسانی نباشد.