یک کارشناس اقتصادی، گفت: با توجه به فضای نوسانی و هیجانی که در بازار شکلگرفته و قیمتها نسبت به هر خبر واکنش نشان میدهند، بازارساز باید از ابزارهای مختلف استفاده کند و در بازارهای متشکل و غیرمتشکل حضور قوی داشته باشد.
در جریان معاملات روز گذشته بازار طلا و سکه، اتفاق عجیبی در خصوص معاملات نقدی و فردایی رخ داد.
به گزارش فارس، این روزها نگاه فعالان بازارهای مالی به سمت سکه و طلا معطوف شده است. در هفته جاری، روند بازارها همچنان هیجانی بود و قیمتها نوسان روبهبالا دادند. این روزها بازار طلا و دلار با گپ مثبت بازگشایی میشوند و در معاملات عصر بعد از رسیدن به مرزهای مقاومتی مهم، نسبت به این اعداد واکنش نشان داده و از سقف فاصله میگیرند.
تحلیلگران فنی میگویند این فاصله از سقف هنوز تبدیل به یکروند نزولی نشده و واکنش در مرز حمایت برای بازار مهم است. اگر در این پولبک مرز حمایت از دست برود، روند نزولی میشود.
سکه نقدی در بازار چهار میلیون گرانتر از بازار فردایی است. این اتفاق در حالی رخداده است که در همه بازارها طی روزهای اخیر معاملات غیرقانونی فردایی جلوتر از نرخ نقدی بوده است. نکته بازار طلا و سکه خاموششدن تابلوهای برخی از صرافیهای بزرگ سکه بود. معاملهگران بازار فردوسی مدعیاند دو صرافی سکه و طلا که از بازیگران اصلی بازار هستند با خاموشکردن تابلوهایشان، معاملات را متوقف کردند.
قیمت سکه امامی که در روز شنبه وارد کانال ۵۳ میلیون شده بود روز یکشنبه را با گپ مثبت ۴۵۰ هزارتومانی در کانال جدید بازگشایی کرد. در ادامه هیجان در بازار سکه بالا رفت و قیمتها در روز یکشنبه تغییر دو کانالی داشت. اما در انتهای معاملات بازار اصلاح داد و کانال ۵۵ میلیونی در سکه از دست رفت. حباب سکه هم بر مدار افزایش بود و دو درصد چاقتر شد و به ۳۳ درصد رسید. یعنی قیمت بازاری سکه ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان گرانتر از ارزش بازاری آن است که برای حباب سکه عدد بزرگی محسوب میشود.
قیمت طلای آبشده هم مثل سایر بازارها روز یکشنبه را با گپ مثبت در پله پنجم کانال ۱۸ میلیون بازگشایی کرد و در ادامه تا مرز پله شش این کانال بالا رفت. در نیمه دوم و در لحظات پایانی بازار طلای آبشده هم به تبعیت از سایر بازارها نزولی شد و به پله چهارم این کانال افتاد. حباب طلای آبشده برخلاف سکه کاهشی بود و به زیر ۲۰۰ هزار تومان رسید. با این کاهش حباب طلا نسبت به سکه برخی در بازار توصیه میکردند که سکه را به طلا تبدیل کنید. البته پیشکسوتها همیشه مخالف پاسکاری بین بازارها هستند.
کامران رحیمی، کارشناس اقتصاد ایران در خصوص بالاتر بودن قیمت سکه نقدی نسبت به سکه فردایی گفت: در بازار فردایی، چون معاملهگران حرفهایتر هستند تن به ریسک نمیدهند، اما در بازار نقدی این اتفاق نشانه خریدهای هیجانی است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: با توجه به فضای نوسانی و هیجانی که در بازار شکلگرفته و قیمتها نسبت به هر خبر واکنش نشان میدهند، بازارساز باید از ابزارهای مختلف استفاده کند و در بازارهای متشکل و غیرمتشکل حضور قوی داشته باشد.
وی افزود: بازارساز باید در بازار فردایی مداخله داشته باشد و به سبک حراج هلندی شروع به مدیریت نوسان بازارها کند. حتی بازارساز با همکاری بازار سرمایه میتواند در صندوقهای متشکل مثل صندوق طلا که این روزها همراه با بازار طلا نوسانی است با عرضه مناسب، جواب تقاضا را بدهد.
رحیمی تأکید کرد: در اعداد فعلی بازار، غیرحرفهایها نباید ورود کنند. دلیل آنها ریسک بالای خرید در سقف، همراه با حباب زیاد بازار است.
در روز یکشنبه زمزمههایی از حضور بازارساز در ۲ بازار مخابره شد. یک اینکه عرضه در صندوقهای طلا را در دقایق پایانی معاملات افزایش داد تا رنج منفی ایجاد کند. در روز یکشنبه صندوقهای طلا در ارزش معاملات رکورد زدند و این صندوقها شاهد ورود پول حقیقی ۸۳۰ میلیارد تومانی بودند. در روز یکشنبه صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای سهام و حقتقدم مثل روز یکشنبه خروج پول داشتند.
بازار دومی که خبر از مداخله بازارساز داد، درهم امارات بود که در حوالی ساعت ۱۵ روز یکشنبه با کاهش محسوس به نرخ بازگشایی برگشت. قیمت درهم روز یکشنبه را با گپ مثبت ۱۰۰ تومانی در ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان شروع به کار کرد و در نیمه اول با نوسان به ۱۷ هزار و ۵۶۰ تومان رسید. در نیمه دوم قیمت درهم با کاهش به نرخ ابتدایی بازار رسید. حباب دلاری درهم در روز یکشنبه حوالی ۴۵۶ تومان برآورد میشود.
قیمت دلار هرات که در روز ابتدایی هفته در عبور از مرز مقاومت ناکام بود، روز یکشنبه را با گپ مثبت در مرز کانال ۶۴ هزار تومان شروع به کار کرد. قیمت دلار هرات در روز یکشنبه نوسان آنچنانی نداشت و در کف این کانال حرکت داشت و در نهایت در کانال ۶۳ هزار تومان به کار خود پایان داد. دلار تهران هم دیروز با گپ مثبت آغاز به کار کرد و در عبور از مقاومت ۶۳ هزار و ۵۰۰ تومان ناموفق بود و به انتهای کانال ۶۲ هزار تومان بازگشت.