محسن جلیلوند در گفتگو با فرارو بررسی کرد:
آیا آمریکا وارد جنگ خواهد شد؟

هم اکنون ترامپ در حال بازی روانی است و هماهنگی های پشت صحنه ای هم در این زمینه وجود دارد. ترامپ از یک سو اروپایی ها را جلو انداخته تا به جهان بگوید شاهد باشید ایرانی ها مسیر مذاکره را بسته اند و از سوی دیگر، می گوید اگر می خواهید توافق کنید باید با من توافق کنید و این یک بازی پیچیده دیپلماتیک است. بنابراین تلاش ترامپ برای قرار دادن ایران، گوشه رینگ و تحت فشار است.
فرارو- در اوج جنگ ایران و اسرائیل، وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه(۳۰ خرداد) در ژنو با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار کردند.
به گزارش فرارو، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران پس ازپایان گفتوگوها در ژنو به خبرنگاران گفت که ایران آماده است بار دیگر دیپلماسی را مد نظر قرار دهد، به شرطی که تجاوز اسرائیل متوقف شود و افزود: «متجاوز به خاطر جنایات فجیعی که مرتکب شده، پاسخگو باشد».این اظهارات عراقچی در شرایطی مطرح شده که حملات اسرائیل به ایران ادامه دارد. با توجه به این شرایط پرسشهایی درباره روند آغاز این جنگ و ادامه آن مطرح است.
فرارو در گفتوگو با محسن جلیلوند، تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل و استاد روابط بین الملل به بررسی این موضوعات پرداخته است:
ترامپ مشغول بازی روانی پیچیده با ایران است
محسن جلیلوند به فرارو گفت: «مدتی پیش از این درگیری ها و در آن دوره که ماجرای فعالسازی مکانیسم ماشه مطرح بود، اعلام کردم که طرفین غربی و ایرانی باید تا پایان تیرماه، تکلیف مذاکرات را روشن کنند، چرا که در صورت ادامه دار شدن و مبهم بودن نتایج، عواقبی رخ خواهد داد. درباره سخنان ترامپ که می گوید تا 2 هفته آتی درباره جنگ تصمیم می گیرد، این نکته را اضافه کنم که منظور او لزوما این نیست که تا پایان 2 هفته اعلام خواهد کرد، بلکه این 2 هفته می تواند نوعی وقت خریدن برای آمریکا باشد که نیروهای خود از جمله ناوها را برای شرایط جنگی وارد منطقه کند. ترامپ مدعی شده باید دید در این دوهفته چه کسانی عقل خود را به کار می گیرند. درواقع ترامپ مدام با تهدید می گوید که ایران باید به خواست های حداکثری آمریکا تن دهد. آمریکا طی روزهای گذشته در حال تجمیع توانمندی های خود در منطقه بوده است. بنابراین اکنون همچنان دو گزینه یا سناریو فعال روی میز داریم یا ادامه جنگ و افزایش احتمال حضور نظامی آمریکا و یا رفتن به سمت دیپلماسی فعال تر و توافق با غرب.»
وی افزود: «من در شرایط فعلی احتمال ورود ایالات متحده به جنگ را منتفی نمی بینیم. دیپلماسی که آقای عراقچی به دنبال فعال کردن آن است و نشستی که با تروئیکای اروپا داشت را نمی گویم بی اثر است. اما می گویم با توجه به نوع اظهارات ترامپ کم اثر است. ترامپ به دنبال حذف نقش اروپایی ها از مذاکرات است و تلاش دارد تاکید کند اروپایی ها کاره ای نیستند. هرچند که پیش از حملات، تروئیکا، آژانس و ایالات متحده، سه ضلعی تشکیل داده بودند و با هم به ایران فشار وارد می کردند و هر چند ارتباطات گسترده ای هم دارند، اما اکنون حرف ترامپ این است که اگر آن ها حرفی میزنند از طرف خودشان است. و ایالات متحده تعهدی ندارد که حرف اروپایی ها را بپذیرد. من معتقدم هم اکنون ترامپ در حال بازی روانی است و هماهنگی های پشت صحنه ای هم در این زمینه وجود دارد. ترامپ از یک سو اروپایی ها را جلو انداخته تا به جهان بگوید شاهد باشید ایرانی ها مسیر مذاکره را بسته اند و از سوی دیگر، می گوید اگر می خواهید توافق کنید باید با من توافق کنید و این یک بازی پیچیده دیپلماتیک است. بنابراین تلاش ترامپ برای قرار دادن ایران، گوشه رینگ و تحت فشار است. »
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «من معتقدم مدت زمان این مناقشه و بازی چندان طولانی نخواهد بود. ایران در ابتدای جنگ غافلگیر شد چون درگیر مذاکرات بود و آمادگی جنگ نداشت. اسرائیل با توجه به درگیریهای گسترده منطقه ای از ابتدا آماده جنگ بود و با غافلگیری بزرگی وارد عمل شد و بخشی از فرماندهان ما را نیز شهید کرد. اما به مرور شرایط تغییر کرد. اسرائیل از روز 8 اکتبر که نتانیاهو مدعی تشکیل خاورمیانه ای جدید شد، مترصد چنین حمله ای بود. از همان زمان هم ملموس بود که اسرائیل در تلاش است مدیریت خاورمیانه را از آمریکا دریافت کند و سپس ایالات متحده صرفا از وضعیت موجود حمایت کند. از آن تاریخ تا کنون حدود 600 روز می گذرد. اسرائیل از آن تاریخ تا کنون، گام به گام اقداماتی را انجام داد که شامل حملات به حماس، حزب الله و ... است. درواقع مجموعه ساختار سرمایه داری تصمیم گرفته مدیریت منطقه را به اسرائیل واگذار کند. تنها کشوری که در برابر این تغییرات مقاومت کرده ایران بوده و همیشه هم در تلاش بوده ایم که در تهران نجنگیم و زمین جنگ را خارج از مرزهای ایران هدایت کنیم. نوع حمایت یا برخورد روسیه و چین از ایران هم جای سوال دارد. چین تا کنون بسیار محتاط و منفعل عمل کرده است. آمریکایی هدف تبدیل و اسرائیلی ها هدف تغییر رژیم در ایران را دارند. با همه این ها باید دید مسیر دیپلماسی به کجا می رود.»