درآمد کار در کافه چقدر است؟

درآمد کار در کافه به مهارتهای تخصصی و سابقه کار بازمیگردد. از پایهای ترین گروه شغلی (ظرفشور) تا تخصصیترین مهارت (سرآشپز) در بیشترین حالت به ترتیب ۱۵ و ۸۰ میلیون تومان حقوق دریافت میکنند
فرارو- کافهها سیستم حقوقدهی مخصوص به خود را دارند که از بخشی به بخشی دیگر و از کافهای به کافه دیگر متغیر است. روند ثابت این سیستم اما در تمامی کافه رستورانها به این شرح است: پایینترین حقوق دریافتی متعلق به ظرفشور و در رتبه بعدی سالنکار مجموعه است. سپس باریستا و پرسنل آشپرخانه و در نهایت سرآشپز بیشترین درآمد ماهیانه را دارند.
به گزارش فرارو؛ از طرفی باید این مسئله را در نظر داشت که صاحبان کافه بطور معمول از بیمه کردن پرسنل خصوصا در سکشنهای سالن و خدمات خودداری میکنند. چرا که تقاصا برای این مشاغل نسبتا بالاست. بطوریکه به گفته کارکنان کافهها، با کوچکترین اعتراض و انتقاد با نیروی جدید جایگزین خواهند شد و از آنجا که این مشاغل نیازمند مهارتی با تخصص پایینتر یا بدون تخصص هستند، به راحتی قابل واگذاری به شخص جدید است. اتفاقی که کمتر برای قسمت بار و آشپرخانه میافتد. علاوه بر این، بیشتر نیروهای خدماتی کافه رستورانها اتباع غیرمجاز هستند که با حقوقی بسیار پایینتر از آمارهای رسمی تن به کار با ساعت کاری گاها تا 14 ساعت میدهند.
آشپزخانه
آشپزخانه کافه گرمترین نقطه هر مجموعه به شمار میرود. گوشهای که در آن آتش از هر سمت شعله میکشد. پرسنل آشپزخانه هم که هشت ساعت مدام میان زبانههای آتش مشغول طبخ هستند، بیشترین حقوق را دریافت میکنند و در راس آنها سرآشپز قرار دارد.
بر اساس آمارهای ارائه شده از کف و سقف حقوق دریافتی در سال 1404، بیشترین حقوق پیشنهادی برای سرآشپز بین 60 تا 80 میلیون تومان اعلام شده است. این رقم مربوط به کار در رستورانهای بزرگ و تخصصیتر بوده و در ردههای پایینتر مثلا برای سرآشپز صبح (مسئول صبحانه و برانچ) 20 تا 30 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
حقوق دریافتی آشپز در سال 1404 حدود 30 تا 45 میلیون تومان و برای کمک آشپز نیز در محدوده 20 تا 30 میلیون تومان قرار دارد.
در رتبه بعدی، کمک آشپز حضور دارد که با پایهایترین مهارت یا حتی در سطح کارآموز بین 15 تا 17 میلیون تومان بطور ماهیانه درآمد کسب میکند. مثلا برای یک آشپز ساده در کافه محلی با شرح وظیفه صرفا صبحانه 17 میلیون تومان پیشنهاده شده است.
باریستا / بارتندر
در کشور ما شرح وظایف باریستا و بارتندر به نوعی درهم تنیده شده و قابل تفکیک نیست. با وجود این، میتوان گفت عنوان باریستا برای متخصص بار گرم و بارتندر به متخصص نوشیدنیهای مربوط به بار سرد اطلاق میشود. با همه این تفاسیر اما حقوق جداگانهای در تفکیک این دو گروه شغلی تعریف نشده است.
طبق رقمهای اعلام شده برای کار در بار کافه، بیشترین درآمد باریستا یا بارتندر در تهران 30 تا 35 میلیون تومان است. هرچند این رقم برای کار در کافه رستورانهای مناطق شمالی تهران مانند چیذر یا فرشته خواهد بود. در کمترین حالت هم یک باریستای کمتجربهتر یا شاغل در کافههای کوچکتر همان پایه حقوق وزارت کار را دریافت میکند. یعنی رقمی حدود 14 تا 15 میلیون تومان.
در این بخش نیز مانند آشپرخانه که سرآشپز در صدر است، هد بار نیز حقوق بیشتری از باریستا دریافت میکند.
سالنکار (ویتر)
پرسنل سالن حکم ویترین هر کافه را دارند. از همان بدو ورود مشتری که مهمترین فرد سالن (هاستس) به او خوشآمد میگوید تا زمانی که سفارش روی میز حاضر شود، سالنکار یا همان ویتر وظیفه رسیدگی به مشتری را دارد؛ حتی میتوان پس از نیروهای خدماتی، سالنکاری را جزو سنگینترین مشاغل کافه رستورانها در نظر گرفت.
بیشترین حقوق دریافتی برای یک سالنکار حرفهای در سال 1404 بین 30 تا 45 میلیون تومان بوده است. هرچند این رقم همچنان مربوط به بالاشهر تهران و رستورانهای برند میشود. پایه دریافتی سالنکار در کافههای مرکز شهر حتی به کمتر از 10 میلیون تومان هم میرسد؛ از آنجا که این شغل در دسته مشاغل محبوب دانشجویان است، بطور ساعتی محاسبه شده و گاه از پایه حقوق اعلامی وزارت کار هم پایینتر خواهد شد.
هرچند کافهها مشخصا یک فرد را به عنوان هد سالن در نظر میگیرند که در برخی مجموعهها حقوق بیشتری دریافت میکند. در همین سکشن، هاستس نیز درآمد بالاری نسبت به سالنکار ساده و رانر دارد.
نیروی خدماتی (ظرفشور)
کافه رستورانهای مناطق شمالی و غربی تهران به همراه جای خواب حقوق 28 تا 30 میلیون تومان را برای 12 ساعت کار خدماتی پیشنهاد دادهاند. نکته این گروه شغلی به ساعت کاری افراد بازمیگردد. پرسنل دیگر مشغول در همان مجموعه هشت ساعت کار در روز و یک روز تعطیل در هفته دارند. درحالیکه ساعت کاری نیروهای خدماتی در این سیستم 12 ساعت یا بیشتر عنوان شده (بعضا بدون تعطیلی هفتگی)، بطوریکه در برخی کافهها از ساعت 7 و 8 صبح تا یک نیمه شب به طول خواهد انجامید.
حقوق ظرفشور با 12 ساعت کار در کمترین میزان حتی 14 و 15 میلیون تومان هم اعلام شده که به ازای هر شیفت هشت ساعته، 7 میلیون تومان است. البته باید در نظر داشت که عنوان ظرفشور دربرگیرنده دیگر وظایف خدماتی مانند تی و جارو، جابجایی وسایل سنگین و ... میشود.
صندوقدار
صندوقدار حاضر در کافه ممکن است یک عنوان شغلی مجزا با حقوق معین باشد. با این حال اما برخی کارفرمایان برای کاهش هزینههای بجای استخدام صندوقدار از دیگر پرسنل کمک میگیرند که ردیف درآمدی مشخصی برایشان تعریف نشده است؛ بنابراین هر فرد در دسترس ممکن است مسئولیت صندوق را به عهده بگیرد.
در لیست پرسنل کافه رستورانهای بزرگتر و پردرآمدتر اما دو صندوقدار با شیفتهای چرخشی حضور دارند. صندوقدار کافه رستوران در بیشترین حد درآمدی بطور ماهیانه 30 میلیون تومان دریافت میکند. حقوق پیشنهادی برای همین صندوقدار در کافههای محلیتر در کف 15 میلیون تومان قرار دارد.