« اميد فردا» چرا منع شد؟

انتشارات «اميد فردا» در طول فعاليت ۱۳ساله خود حدود ۱۳۰ عنوان كتاب در زمينه تاريخ، سياست، ادبيات و نوانديشي ديني به چاپ رسانده است. از جمله چند اثر از مرحوم آيتالله نعمتالله صالحي نجفآبادي (صاحب شهيد جاويد)، چند اثر از مرحوم آيتالله العظمي صادقي تهراني (صاحب رساله توضيحالمسايل نوين كه حاوي فتاواي بحثبرانگيز است)، در ميهماني حاجيآقا نوشته فرهاد بهبهاني و حبيبالله داوران، داود عليبابايي (مديرمسوول) كه بيش از ۲۵ عنوان كتاب تاليف كرده، از جمله مجموعه ۲۵ سال در ايران چه گذشت؟

انتشارات «اميد فردا» در طول فعاليت 13ساله خود حدود 130 عنوان كتاب در زمينه تاريخ، سياست، ادبيات و نوانديشي ديني به چاپ رسانده است. از جمله چند اثر از مرحوم آيتالله نعمتالله صالحي نجفآبادي (صاحب شهيد جاويد)، چند اثر از مرحوم آيتالله العظمي صادقي تهراني (صاحب رساله توضيحالمسايل نوين كه حاوي فتاواي بحثبرانگيز است)، در ميهماني حاجيآقا نوشته فرهاد بهبهاني و حبيبالله داوران، داود عليبابايي (مديرمسوول) كه بيش از 25 عنوان كتاب تاليف كرده، از جمله مجموعه 25 سال در ايران چه گذشت؟
(از بزرگان تا خاتمي) كه تاكنون 10جلد آن به چاپ رسيده و جلد يازدهم آن زير چاپ است و كتاب تخت فولاد و آثار چندين نويسنده ديگر اين انتشارات با اين سابقه فعاليت، سه سال پيدرپي از شركت در نمايشگاه كتاب محروم شده است و امسال نيز كتابهاي اين انتشارات در طول نمايشگاه در دفتر انتشارات با تخفيف ويژه به فروش ميرسد و اين محروميت از شركت در نمايشگاه كتاب در حالي صورت ميگيرد كه انتشارات اميد فردا دچار بحران مالي است و در ورطه ورشكستگي قرار دارد و نيز نياز مبرم به شركت در نمايشگاه داشته است.
در رابطه با محروميت انتشارات اميد فردا و ناشران ديگر ذكر چند نكته ضروري به نظر ميرسد:
1- سخنان آقاي دري، معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در ديدار با هياتمديره اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران قابل تامل و نقد است. (به نقل از روزنامه آرمان، سهشنبه 29 / 1/91)
ايشان ميگويند در سال گذشته كميته رسيدگي به تخلفات ناشران چند جلسه داشته و درباره چند ناشر راي صادر كرده است. تلاش ميكنيم اگر تخلفات ناشري مكرر روي نداده اين تخلفات را به نمايشگاه تعميم ندهيم. وي در پايان اظهار اميدواري كرد اين اعتنا به حضور ناشراني كه پروندهشان در كميته رسيدگي به تخلفات معاونت در دست بررسي است در نمايشگاه امسال مورد توجه قرار گيرد و معدود ناشراني كه تعدادشان از انگشتان دو دست تجاوز نميكند نسبت به تغيير رويه در فعاليتهاي حرفهاي خود اقدام كنند. در اين جلسه اعضا و هياتمديره اتحاديه ناشران و كتابفروشان نيز از موانع پيشروي اتحاديه و نيز حمايتهاي معاونت از اعضاي آن گزارشي ارايه كردند.
اولا چرا اتحاديه در برابر محروميت بعضي از ناشران در نمايشگاه مانند چشمه، ثالث، كوير، اميد فردا، گام نو، شهرزاد، جيحون و غيره سكوت كرده و وعدههاي معاونت فرهنگي را به او يادآوري نميكنند؟ ثانيا مگر آقاي دري نگفتند كه از تخلفات ناشران چشمپوشي كرده و آن را به نمايشگاه تعميم نميدهيم؟ آيا انتشارات اميد فردا در سالجاري تخلفي در سطح وزارت داشته است كه از نمايشگاه امسال محروم شده است؟
2- قائممقام نمايشگاه كتاب تهران گفت هر ناشري كه برايش حكم قضايي صادر شده باشد، نميتواند در نمايشگاه حاضر باشد، از اين رو « نشر چشمه» نميتواند در نمايشگاه كتاب تهران حضور يابد. (روزنامه «همشهري»، يكشنبه، 3/2/91)
بايد در جواب آقاي دري و قائممقام او گفت: آيا در سال قبل انتشارات اميد فردا تخلفي داشته است؟ آيا دوران تعليق انتشارات اميد فردا يك سال قبل سپري نشده بود و نيز قوهقضاييه در دادسراي رسانه براي بنده منع تعقيب صادر نكرد؟ ولي با تمام اين احوال انتشارات اميد فردا را از حضور در نمايشگاه منع كردند، بدون اينكه علت آن را بيان كنند. ناشران بسياري كه دچار مشكل مالي بوده، از قبيل انتشارات اميد فردا، از نمايشگاه حذف ميشوند تا بر مشكلات آنان افزوده شود. مگر ناشران به جز كار صنفي چه كاري انجام ميدهند كه بايد از حقوق مالي محروم شوند؟
3- آقاي بهمن دري، معاون فرهنگي، در تاريخ 4/2/91 در ساختمان فرهنگي عمومي گفت: ناشران و منتقدان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بنويسند و هرچه دل تنگشان ميخواهد به مطبوعات بگويند. او گفت: فهرست سياه براي ناشران خارجي نداريم و براي ناشران داخلي اصلا نداريم.
بايد ديد بعد از نمايشگاه كتاب كساني كه از عملكرد كارگزاران نمايشگاه انتقاد كردهاند، با چه عكسالعملي مواجه ميشوند و انتشارات اميد فردا كه اين درد دلها را مينويسد، چه بر سرش خواهد آمد. اين را در آينده بايد ديد و نيز آقاي دري ميگويد ما فهرست سياه نداريم. پس اين گروه ناشران كه از نمايشگاه كتاب حذف شدهاند، خودشان شركت نكردند يا در فهرستي كه وزارت ارشاد تهيه ديده بود قرار داشتند كه ما ناشران اسمش را ميگذاريم ليست سياه. حالا از طرف هر ارگاني كه ميخواهد تنظيم شده باشد و نبودن فهرست سياه خلاف واقع است.
در پايان متذكر ميشوم اين فقط «نشر چشمه» نبود كه از نمايشگاه كتاب حذف شد، بلكه نشرهاي بسياري از جمله نشر اميد فردا نيز در اين گروه بودند و اين ممانعت از حضور در نمايشگاه خلاف حقوق مادي، فرهنگي و صنفي ناشران است كه چشم اميدشان به اين نمايشگاه بوده است.
قابل ذكر اينكه انتشارات اميد فردا در تاريخ 9/2/91 براساس نامهاي، از آقاي بهمن دري تقاضا كرده براي رفع بحران مالي اين انتشارات اجازه حضور در نمايشگاه را به اين انتشارات بدهند كه هنوز پاسخي به آن داده نشده است.