فرارو- علی لاریجانی بعد از ظهر امروز سه شنبه در آخرین نشست خبری به عنوان رئیس مجلس هشتم که با حضور خبرنگاران در محل تالار مشروطه مجلس شورای اسلامی برگزرا شد به سئوالات متعدد خبرنگاران مختلف پاسخ داد.
وی در آغاز این نشست گزارشی از روند بررسی بودجه 91 در مجلس ارائه کرد. رئیس مجلس در ارائه این گزارش تاکید کرد که در بررسی بودجه مسائلی که برخلاف قانون اساسی بود رفع شد و در موضوع هدفمندی یارانه ها علاوه بر در نظر گرفتن سهم مشخص برای تولید اعتباری برای سلامت لحاظ شد و قدمی جدی در زمینه بهداشت مردم برداشته شد تا از پرداخت هزینه درمان معاف شوند.
لاریجانی یادآور شد: یکی از مسائل مهم دیگر این بود که مجلس هشتم نسبت به مسائل مهم بین المللی حساس بود و مسائل را رصد می کرد و حتی مانند بحث انگلیس قانون تصویب کرد. در برخی موارد هم با صدور بیانیه موضع خود را در صیانت از حقوق ملت اعلام می کرد.
علی مطهری مرد بزرگی است
خبرنگاری به نطق علی مطهری و اظهاراتش مبنی بر دخالت سپاه پاسداران در انتخابات مجلس اشاره کرد و از لاریجانی پرسید آیا آقای مطهری این نظراتش را با مشورت با جنابعالی مطرح کرد که رئیس مجلس هم پاسخ داد ایشان فرد بزرگی هستند نیاز با مشورت با من ندارند.
وی ادامه داد: شاید گاهی برخی از نمایندگان مشورتی با من داشته باشند اما ایشان در این زمینه با من مشورت نداشت. ممکن است در طول مدتی که در خدمت نمایندگان بودم 5-6 مورد آمده باشند و برای نطقشان از من مشورت گرفته باشند اما علی القاعده نمایندگانی که نطق در مجلس دارند از من مشورت نمی گیرند چون خودشان صاحب نظر هستند.
در کشور حزب نداریم کلوپ داریم
خبرنگار دیگری به رقابت های قبل از انتخابات مجلس اشاره کرد و از رئیس مجلس شورای اسلامی پرسید نظرتان درباره تضادها و تخریب هایی که در قبل از انتخابات وجود داشت و امروز همان گروهها که تخریب می کردند شعار وحدت می دهند چیست همچنین ترکیب مجلس نهم را چطور پیش بینی می کنید؟ لاریجانی هم پاسخ داد این که گفتید یکی از اشکالات کار در انتخابات است که عده ای در یک موضوع مهم مثل انتخابات مرزها را رعایت نمی کنند.
لاریجانی گفت: انتخابات یک امر مبارک است و شیرینی اش باید برای مردم مطرح شود اما تخریب ها شیرینی این امر مبارک را خراب می کند و در این انتخابات شاهد این موضوع بودیم.
رئیس مجلس گفت: در بحث اینکه چه کسانی می خواهند وحدت کنند نمی خواهم خیلی وارد این موضوع شوم در کشور ما احزاب شناسنامه دار و قوی نداریم. کلوپ هایی داریم که یک عنوان هایی دارند و شاخص هایی را مطرح می کنند اما کارکرد حزب تربیبت افراد و داشتن برنامه است. این تجمعات سهل المعونه هستند و از بین می روند.
در مجلس نهم سه جریان شکل می گیرد
وی در تشریح جناح بندی های مجلس نهم گفت: درون مجلس چند جریان وجود دارد منهای تعداد کم اصلاح طلبان ، باقی نمایندگان اصولگرایان هستند که سه جریان را تشکیل می دهند. در مجلس هشتم هم این موضوع ظهور و بروز داشت و هر کدام از جریانات سازوکارهایی داشتند. فکر می کنم اگر این جریانات خود را بیابند و نظراتشان را در حوزه های مختلف بیان کنند دارای شناسنامه می شوند و بهتر می توانند با هم کار کنند. وقتی مخلوط هستند نمی توانند یکدیگر را دریابند.
لاریجانی ادامه داد: بنابراین اینکه افراد در گروههای مختلف باشند به معنای نزاع نیست. آنها می توانند دارای شناسنامه باشند و با هم وفاق کنند. مجلس جای نظرات گوناگون است.
وی گفت: عنوان وحدت همیشه چیز خوبی است. علی القاعده این سه جریان در موضوعات مختلف می توانند مکانیسمهایی برای وحدت داشته باشند.
باید بر استقلال مجلس پافشاری شود
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سئوال که مهمترین ضعف مجلس هشتم از نگاه وی کدام است گفت: شاید یکی از نقاط ضعف مجلس هشتم این باشد که انضباط سر موقع کار کردن را نداشتیم. تذکراتی هم در این مورد داده می شد. اگر این گونه باشد که افراد در کمیسیونها و صحن مجلس به موقع حاضر شوند این احترام به دیگران است.
وی گفت: توصیه می کنم به مجلس نهم که دارای استراتژی مدون باشند. این کمک می کند که مجلس نهم نقشه راه داشته باشد و مسیر را برای فعالیت باز کند.
لاریجانی ادامه داد: همچنین روی استقلال مجلس باید پافشاری شود این به معنای ستیز با قوای دیگر نیست بلکه به معنای این است که خودشان باید درک درستی از مطالب داشته باشند. گاهی تصور می شود اگر مجلس فرودست باشد این به نفع است در حالی که این موضوع به دموکراسی و مردم سالاری در کشور ضربه می زند و کمکی به قوا نمی کند.
وی گفت: قوای مختلف باید برادر هم باشند اما برادری می تواند به برادری دیگر کمک کند که قوی باشد برادر ذلیل نمی تواند به برادر دیگر کمک کند.
افزود: با توجه به تاریخ پارلمان در ایران هر چه مجلس مستقل و قوی باشد به نفع مردم و کشور است و می تواند از حقوق ملت صیانت کند.
رئیس مجلس از مجلس نهم خواست ثقل کار را روی مسائل اقتصادی و معیشت مردم قرار دهد.
وی گفت: اگر تحلیلی از شرایطی منطقه ای و بین المللی و سوگیری غرب نسبت به ایران داشته باشیم می توان ثابت کرد که حوزه تمرکز ما باید بر مسائل اقتصادی باشد.
درد غربی ها توازن قوا در منطقه است
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سئوال خبرنگار دیگری درباره مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در بغداد اظهار داشت: مسئله هسته ای ایران از نظر حقوقی وضع روشنی دارد اما گاهی غربی ها با اهداف دیگری به بازی های سیاسی روی می آورند.
لاریجانی افزود: درد آنها برخورداری ایران از فناوری هسته ای نیست و یکبار که بنده مسئول مذاکرات بودم یکی از مسئولان اروپایی به من گفت اگر شما صاحب این فن شوید توازن منطقه ای را به هم می زند.
وی ادامه داد: البته آنها اشتباه می فهمند چون ایران چه از انرژی هسته ای برخوردار باشد و چه نباشد نقشی در منطقه دارد که بیشتر جنبه الهام بخشی انقلاب اسلامی است.
رئیس مجلس گفت: انرژی هسته ای در ایران باعث نشده در مصر و بحرین و یمن انقلاب بوقوع بپیوندد بلکه آن فکر مردم سالاری در ایران است که برای ملت های مسلمان منطقه الهام بخش بوده است و نسبت به این موضوع در ملت های مسلمان منطقه نوعی تشنگی بوده که آنها را به حرکت درآورده است.
رئیس قوه مقننه افزود: اگر چه مسئله هسته ای وزنی برای قدرتمندی کشورها دارد اما اصل مسئله توازن منطقه ای نیست و ایران نیز به دنبال امپراطوری سازی نیست.
لاریجانی افزود: ممکن است برخی ها اشتباه کنند که می توانند امپراطوری های گذشته را احیا کنند ولی آنها تصور نادرستی دارند چرا که زمانه امپراطوری سازی به سر آمده است و دوران همزیستی مسالمت آمیز است.
رئیس مجلس تصریح کرد: ما بارها گفته ایم که نمی خواهیم تبدیل به قطبی شویم که دیگران زیر چتر ما قرار گیرند بلکه ما مقبولیتی داریم و همین مقبولیت الهام بخش بیداری ملت هاست. اما آنها دچار نوعی سوء تفاهم هستند و سلفگان منطقه ای گاهی آنها را تحریک می کنند.
5+1 به قایم موشک سیاسی خاتمه دهد
وی بر همین اساس به کشورهای 1+5 توصیه کرد که سر عقل آیند و به قایم موشک های سیاسی و رفتارهای دوگانه خاتمه دهند و صادق باشند چرا که این روش قابل تداوم نیست.
لاریجانی متذکر شد: سیاست جمهوری اسلامی این است که مذاکرات به نتیجه برسد و اگر آنها به مذاکرات سازنده روی بیاورند به نفع خودشان هم است. چرا که راه حل مسائل گفتگوهای سازنده و دقیق و روشن است که به اهمیت و سازگاری منطقه ای کمک می کند.
وی این نکته را نیز متذکر شد که منطقه خاورمیانه حساسیت خاصی دارد و از این رو روش های نظامی منسوخ شده، جواب نمی دهد و راهی غلط و محکوم به شکست است.
وی در پاسخ به این سؤال که فکر میکنید در این دوره مذاکرات چقدر پیش میروید؟ گفت: تحلیلها در این خصوص متفاوت است اما تردیدی وجود ندارد که آمریکا و غرب زمان تنفسی برای خود نیاز دارند ولی باید بدانند که این فرصت زمانی زیاد نیست و رفتارهای آنها نیز تحلیل میشود.
رئیس مجلس ادامه داد: باید در مذاکرات بغداد به دنبال نشانههایی بود و ایران گام درستی در این خصوص برداشته است اما باید دید که پس از مذاکرات چه میشود و اکنون نمیتوان صددرصد در این خصوص نظر داد.
پارلمان نه حزب است و نه دبستان که همه لباس یکدست بپوشند
لاریجانی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه شرق که به بحث انتخاب رئیس مجلس اشاره کرد و آن را کشمکشی در دایره اصولگرایی برشمرد و مدعی شد که انتخاب رئیس مجلس رودررویی جدی بین طرفداران دو فرد کاندیدا شده است و آیا توصیه ویژه ارشادی شده است که رئیس مجلس علی باشد یا غلامعلی؟ گفت: این بحثها بیشتر جنبه بیرونی دارد تا داخلی و از بیرون مجلس به پارلمان کشیده شده است.
وی ادامه داد: پارلمان هیچ وقت نمی توند جای حزب را بگیرد چراکه یک نهاد حکومتی است و وظیفهای برعهده دارد.
رئیس مجلس با تأکید بر اینکه این بحثها وادراتی است، تصریح کرد: مطمئن باشید که حرکت ملت این سنخ کارهای تخریبی را نمیپسندد و مطمئنا در درون پارلمان به طور طبیعی چنین بحثهایی وجود ندارد، از این دست صحبتها در هر مجلسی وجود داشته گاهی بین اصلاحطلبان و گاهی بین اصولگرایان اما اینکه شما میگویید اکنون مجلس یک دست است، باید بگویم که اینگونه نیست چراکه یکدست بودن به این صورت نیست که چپ و راست باشند، بلکه اصوگلرایان نیز در درون خود بحثهای مختلفی دارند و نظراتشان متفاوت است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: نباید در مجلس قالبی عمل کنیم و باید این تنوعی که وجود دارد را بپذیریم چراکه این تنوع یک حسن برای کشور است که پارلمان تنوع افکار داشته باشد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه پارلمان نه حزب است و نه دبستان که همه یک دست لباس بپوشند، گفت: در پارلمان عدهای از نخبگان سیاسی جمع هستند که باید مجال گفتوگو داشته باشند و نباید پارلمانی را که در آن نظرات گوناگون وجود دارد، قالبی کرد.
وی افزود: در درون پارلمان اختلافنظر در جهات مختلف اعم از اقتصادی، فرهنگی، و ... وجود دارد و این اختلافنظر نیز برای کشور وجود دارد البته فشارها در این خصوص غیرطبیعی است و اینقدر غوغا به پا کردن برای انتخاب رئیس مجلس به نفع کشور نیست.
رئیس مجلس همچنین تصریح کرد: مسئله اصلی کشور این است که پارلمان در جای خود قرار گیرد، دارای استراتژی باشد و به مسائل مهم کشور بپردازد؛ انتخاب رئیس مجلس مسیر عادی خود را طی میکند و به زودی نیز نتیجهاش مشخص میشود.
لاریجانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر رئیس مجلس نهم شوید، خط مشی و استراتژی مجلس را در چه میدانید؟ گفت: باید مجموع شرایط کشور در صحنه منطقهای را در نظر گرفت و مسائل اقتصادی کشور را آسیبشناسی کرد و بر این اساس پس از تحلیل این مسائل روشن میشود که باید در چه بخشی حرکت کنیم.
مهمترین مسئله کشور بحث اقتصادی است
وی با تاکید بر اینکه به نظر من مهمترین مسئله کشور بحث اقتصادی و تولید در کشور است، تصریح کرد: فکر میکنم این مسائل باید محور قرار گیرد چراکه توجه به این مسائل مشکل تورم، بیکاری و گرانی را حل میکند اما اگر به حاشیهها بپردازیم، در واقع از مسئله اصلی فرار کردهایم.
رئیس مجلس بر همین اساس تاکید کرد: البته من به عنوان یک نماینده از مجلس نهم نظر خود را گفتم و تشخیصم نیز این است که این مسیر مهمترین مسئله کشور است و اکثر نمایندگان نیز آن را مهمترین مسئله مجلس نهم میدانند.
ولع ریاست ندارم
رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری که پرسید برخی معتقدند ریاست ۲ برادر بر ۲ قوه به صلاح کشور نیست، نظر شما در این باره چگونه است؟ تاکید کرد: من بارها نیز گفتهام که به دنبال این مسئله نیستم و الان هم بنایی بر آن ندارم اما یک مقدوراتی وجود دارد اما من ولع ریاست را ندارم.
وی اضافه کرد: اگر نمایندگان بخواهند، من انتخاب میشوم و اگر به عنوان رئیس مجلس نیز انتخاب نشدم، ثلمهای به عالم اسلام وارد نمیشود.
هیچگاه از استقلال مجلس کوتاه نمی آیم
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه در پاسخ به این سوال که اگر رئیس مجلس نهم شوید، آیا شیوه قبلی ریاست در مجلس هشتم را ادامه داده یا اینکه شیوه را تغییر میدهید؟ گفت: من در مجلس هشتم به دنبال این بودم که قانون در کشور اجرا شود چراکه قانون تصویب نمیشود که در کمد و تاقچه بماند بلکه قانون برای اجرا شدن است و اصرار مجلس نیز بر این است.
لاریجانی ادامه داد: شاید نظرات بین قوا متفاوت باشد که میتوان در فضای گفتوگو این اختلافنظرات را برطرف کرد چرا که ما مشکل شخصی با کسی نداریم و برای حل مسائل یک رفتار دیوانی معقول را مدنظر داریم.
لاریجانی تاکید کرد: مشی من اینگونه است و هیچگاه از استقلال مجلس کوتاه نمیآیم و بر آن مصر هستم و اگر رئیس مجلس نهم نیز شوم، باز روش من همین است چراکه اجرای قانون رکنی برای مردمسالاری دینی است.
رئیس مجلس با تاکید بر اینکه ما ستیزی با کسی نداریم، گفت: من اصرارم بر اجرای قانون است و قبول ندارم که قوه مقننه فرو دست باشد چراکه طبق فرموده امام خمینی (ره) مجلس در راس امور است.
درخواست دولت بنزین دو هزار تومانی بود
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه شما در انتخابات دوره دوم مجلس نهم اعلام کردید که قیمت بنزین قرار است 2هزار تومان شود اما دولت این موضوع را تکذیب کرد و شما هیچ واکنشی به این تکذیب دولت نشان ندادید، سؤال این است که آن گفته شما خبر بود یا تحلیل و چرا به تکذبیه دولت واکنش نشان ندادید؟ اظهار داشت: دلیلش این است که ما علاقهای نداریم به بگو و مگوها اضافه کنیم، البته این که گفته بودم قرار است قیمت بنزین 2هزارتومان شود در پاسخ به سؤال خبرنگاری بود که پرسید چرا با اجرای فاز دوم قانون هدفمندییارانهها مخالفت میکنید و من گفتم طبق درخواست دولت که به کمیسیون تلفیق داده است، میخواهد از محل اجرای فاز دوم 134هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند.
رئیس مجلس بر همین اساس تأکید کرد: من هم بر اساس این گزارش و این سطح درآمد گفتم که بر اساس این 134هزار میلیارد تومان قیمت بزنین و گاز این میزان میشود.
لاریجانی ادامه داد: مذاکرات در کمیسیون تلفیق ضبط شده است که نماینده دولت دو درخواست از ما داشت؛ یکی کسب درآمد 134هزارمیلیاردی و دیگری 100هزارمیلیارد تومانی که ما این دو را نپذیفرتیم و برای آن هم دلیل داشتیم.
وی خاطرنشان کرد: شرایط کشور در این زمان اقتضا نمیکند که قیمتها چنین جهشی داشته باشند و اکنون نباید به دولت اجازه داد تا چنین درآمدی کسب کند لذا باید ابتدا بخش تولید تقویت شود که این موضوع نیز زمانبر است بنابراین نباید با عجله فاز دوم اجرا میشد.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان ادامه داد: در نتیجه گفته من در پاسخ به آن سؤال خبرنگار بود، حتی در جلسه کمیسیون تلفیق نماینده دولت اعلام کرد که میتوان قیمت بنزین و گاز را بالاتر از فوب خلیجفارس به مردم بفروشیم که ما با آن مخالفت کردیم چراکه چطور میشود بالاتر از قیمت صادرات به مردم کشور خودمان بنزین و گاز را عرضه کنیم البته این صحبت نماینده دولت نیز به دلیل برداشت اشتباه آنها از قانون بود.
سرو صدا ها برای انتخاب هیئت رئیسه مجلس تعجب آور است
خبرنگاری از رئیس مجلس درباره انتخابات هیئت رئیسه مجلس نهم سئوال کرد و از لاریجانی پرسید که اگر رای نیاورد در کدام جایگاه و کمیسیون فعالیت می کند که وی پاسخ داد: ترکیب مجلس نهم تقریبا روشن است و دوستانی که اصلاح طلب و عضو فراکسیون خط امام هستند 8 نفرند.
لاریجانی افزود: درمجلس گروهی هم هستند که نسبتا مستقل اما متمایل به اصولگرایی هستند که حجم قابل توجهی از نمایندگان را تشکیل می دهند و البته تعدادی هم دارای تابلوی سیاسی مشخصی هستند و لذا ساختار از نظر سیاسی روشن است.
رئیس مجلس گفت: رایزنی های سیاسی در مجلس موضوعی حاشیه ای است و اشتباه است که کارهای حاشیه ای آنقدر اهمیت یابد که متن را بخورد و از آن چیزی باقی نگذارد.
لاریجانی گفت: هیئت رئیسه مجلس را نمایندگان انتخاب می کنند و بنده نیز در هر موقعیتی که قرار گرفتم چه آن زمان که جانشین فرمانده سپاه بودم و چه زمانی در دولت آقای هاشمی بعد از استعفای آقای خاتمی وزیر ارشاد شدم و چه هنگامی که به صدا و سیما رفتم و یا در دوران آقای احمدی نژاد مسئولیت دبیری شورای عالی امنیت ملی را بر عهده گرفتم به توصیه رهبر معظم انقلاب بوده است.
وی ادامه داد: برای حضور در مجلس هشتم نیز نظر مقام معظم رهبری را کسب کردم و خیلی دنبال این نیستم که مسئولیت بگیرم و بضاعت کمی هم دارم که اگر مفید باشد در خدمت نمایندگان مجلس نهم خواهم بود اما هر گاه که احساس کنم کارم مفید نیست حتی اگر مسئولیت مهمی باشد آن را نمی پذیرم.
رئیس مجلس با بیان اینکه سر و صداهایی که برای انتخابات هیئت رئیسه برپاست غیر معمول و تعجب آور است متذکر شد: سبک زندگی من آن است که از 6 صبح تا 10 شب کار کنم و پیگیر موضوعات حاشیه ای نیستم و اساسا انتخاب هیئت رئیسه مجلس نیازمند هیاهو نیست و کسانی که چنین می کنند خصوصا آنها که کار تخریبی انجام می دهند دنبال اغراض و مقاصد خاصی هستند.
لاریجانی با بیان اینکه فعالیت های تخریبی برای کشور مضر است اما در عین حال تاثیری بر نمایندگان که بخش نخبه جامعه هستند ندارد، متذکر شد که حتی اگر 200 نماینده به وی برای ریاست مجلس رای دهند اما احساس کند در این جایگاه مفید و موثر نیست، آن را نمی پذیرد.
وی بر همین اساس به کسانی که از طریق پیامک های گسترده و یا انتشار مطالب در سایت ها برای تاثیرگذاری بر نمایندگان در انتخاب هیئت رئیس مجلس نهم فعالیت می کنند توصیه کرد که برای اقدامات تخریبی هزینه نکنند چرا که نمایندگان حتما مسیر طبیعی را برای مسئولان مجلس طی می کنند.
رئیس مجلس درباره بخش دوم سئوال خبرنگار مذکور نیز اظهار داشت: بنده تلاش می کنم به وظیفه خود در قبال ملت عمل کنم و فرقی ندارد که در کدام کمیسیون باشم چرا که همه کمیسیونهای مجلس مهم هستند به شرط آنکه نمایندگان خودشان اثرگذار باشند.