ترنج موبایل
کد خبر: ۱۴۳۸۲۰

چه عواملی تاثیرگذار است؟

پيش‌بينی مسیر قیمت‌ها در بازار طلا و دلار

آنچه باعث تغييرات قيمتي در بازار ارز و طلا مي شود عمدتا به ميزان عرضه و تقاضا بستگي دارد. اما عرضه و تقاضا خود معلول شرايط متعددي هستند كه در ادامه به بررسي آنها مي پردازيم.

تبلیغات
تبلیغات
فرارو- آنچه باعث تغييرات قيمتي در بازار ارز و طلا مي شود عمدتا به ميزان عرضه و تقاضا بستگي دارد. اما عرضه و تقاضا خود معلول شرايط متعددي هستند كه در ادامه به بررسي آنها مي پردازيم.

طلا
به گزارش فرارو؛ عوامل موثر در عرضه و تقاضا در بازار طلا شامل تغییرات ارزش دلار و ذخایر ارزی، تغییرات نرخ بهره بانکی، تورم جهانی، تغییرات قیمت جهانی نفت و وقایع جغرافیایی- سیاسی است.

ارزش دلار: با توجه به اینکه قیمت‌گذاری طلا در بازارهای جهانی بر مبنای ارز جهانی؛ یعنی دلار صورت می‌پذیرد، تغییرات ارزش دلار مهمترین عامل تاثیرگذار بر قیمت طلا است. در حال حاضر، با توجه به تاثیرگذاری قابل‌توجه اقتصاد آمریکا بر اقتصاد جهانی، کاهش ارزش پول این کشور به معنی تضعیف اقتصاد جهانی است. خبر هاي نااميد كننده از اقتصاد جهاني ميزان استقبال به اين كالاي سرمايه اي را افزايش مي دهد. از سوي ديگر در كشور ما افزايش قيمت دلار در نتيجه كاهش ارز پول ملي باعث افزايش قيمت طلا در بازار مي شود.

اقدامات دولت: تصميم دولت در خصوص پيش فروش سكه يكي ديگر از عواملي است كه قيمت در اين بازار را تحت تاثير قرار مي دهد. بر اساس آمار منتشر شده در دوره قبل 9 میلیون و 600 هزار سکه به متقاضیان تحویل و 56 هزار میلیارد ریال نقدینگی جمع‌آوری شد. اين سياست اما اين بار با استقبال خريداران مواجه نشد چرا كه قيمت پيش فروش تفاوت اندكي به قيمت بازار داشت و در مواقعي از آن پيشي گرفت!

تورم: مقایسه روند تاریخی قیمت طلا و تورم نشان دهنده وجود ارتباط مستقیم میان این دو است. آينده مبهم اقتصادي در كشور و وجود حجم عظيم نقدينگي در بازار مردم را به تبديل كردن نقدينگي خود به يك كالاي سرمايه اي ترغيب مي كند. در اين ميان طلا يكي از جذاب ترين كالا ها براي سرمايه گذاري است. با توجه به افزايش دائمي قيمت ها اين رويكرد مردم دور از انتظار هم نيست و تجارب گذشته هم اينگونه سرمايه گذاري را تاييد مي كند.

وقایع جغرافیایی- سیاسی: طلا همواره کالای منتخب در زمان وجود تشنجات سیاسی است. در زمان افزایش تشنج سیاسی و نظامی بین کشورها مردم و سرمایه‌گذاران به سمت خرید طلا و دیگر فلزات گرانبها حرکت می‌کنند تا مانع از دست رفتن سرمایه خود شوند.

ارز
در خصوص نوسانات در بازار ارز هم مي توان به عواملي چون شرايط اقتصادي كشور، مركز مبادلات ارزي، گفتگوي هسته اي و سوداگران بازار اشاره كرد.

شرايط اقتصادي كشور: وابستگي بي رويه اقتصاد كشور به دلارهاي نفتي از يك سو و كاهش ميزان توليد و افزايش ميزان واردات از سوي ديگر باعث تشديد روند صعودي نرخ دلار و كاهش ارزش پول كشور شده است. كسري بودجه چشمگير دولت و هزينه هاي جاري در بودجه يكي از عواملي بوده است كه دولت را مجبور به تبديل دلارهاي نفتي به ريال كرده است. تزريق حجم عظيمي از نقدينگي از اين طريق باعث افزايش نرخ تورم شده است كه اين موضوع همچنان از سوي دولت ادامه دارد.

مركز مبادلات ارزي: پس از آنكه طرح دولت مبني بر بورس ارز به نتيجه نرسيد دولت با ايجاد مركزي براي مبادلات ارز واردات و صادرات اين مركز را بنا نهاد. قرار شد كه عمده ارز اين مركز از سوي صنايع پتروشيمي تامين شود اما اين موضوع با مقاومت فعالان اين صنعت مواجه شد و بر همين اساس اين مركز نتوانست در كل تاثير چنداني بر روند بازار داشته باشد. اما اخيرا به دليل سياست هاي دولت در آستانه انتخابات ميزان ثبت سفارش ارز در اين مركز افزايش داشته است و اين موضوع در كنار خبرهايي كه از دنياي سياست مي رسيد باعث كاهش ارزش دلار در بازار شد.

گفتگوهاي هسته ايي: تحريم هاي غرب عليه ايران باعث كاهش سرعت مبادلات ارزي در جهان و كاهش 50 درصدي درآمدهاي نفتي كشور شده است. غرب همواره خواستار تعليق غني سازي از سوي ايران بوده است و كشور ما در مقابل بر حقوق هسته اي خود پافشاري كرده است. در آخرين نشست ايران با گروه 1+5 در آماآتي قزاقستان در طرف به توافقاتي اوليه رسيده اند كه اين خبر تاثير چشمگيري در بازار ارز داشت. پيش بيني مي شود كه بازار ارز در انتظار نتايج ادامه اين نشست تا 16 فروردين از ادامه كاهش قيمت ها جلوگيري كند.

سوداگران بازار ارز: در چند وقت اخير حجم عظيمي از نقدينگي در بازار در نتيجه تزريق دلار هاي نفتي همچون موج سرگردان با ورود به هر بازاري آنجا را به آشوب كشيده است. تخمين ها حاكي از وجود 18 ميليارد دلار در خانه هاي مردم است. كارشناسان هجوم مردم به خريد دلار بدون احتياج به آن را نتيجه آينده مبهم اقتصادي كشور ارزيابي مي كنند. اما در اين ميان نقش دلال ها را در بازار ارز نمي توان ناديده گرفت. افرادي كه با معاملات صوري باعث افزايش يا كاهش قيمت ارز مي شوند. در آخرين اقدام، اين گروه هفته گذشته با خريد دلار مانع از كاهش بيشتر قيمت ارز در بازار شدند.

تلاش هاي بانك مركزي و مجلس در كوتاه كردن دست دلالان از بازار ارز تاكنون نتيجه عملي در بر نداشته است. بر اساس لايحه پيشنهادي بنا شد كه معامله كنندگان خارج از چارچوب قانوني از سه ماه تا اعدام محكوم شوند.

با توجه به عوامل ياد شده به نظر مي رسد كه دولت با نزديك شدن به انتخابات تلاش بيشتري در خصوص كاهش قيمت ها داشته باشد. تزريق ارز از سوي مركز مبادلات ارزي، ايجاد جو خوشبيني در خصوص مذاكرات هسته اي، امنيتي كردن بازار ارز از جمله اقداماتي است كه دولت تاكنون به آن دست زده است. اما دلالان بازار ارز و سكه هم در مقابل به اقداماتي دست مي زنند تا مانع از كاهش طولاني مدت نرخ ارز و سكه شوند.
تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات