سرانجام دولت برای واردات بنزین لایحه میدهد
سرانجام پس از ماهها انتظار برای آنكه سرانجام دولت لایحهای برای ادامه واردات بنزین تهیه و به مجلس ببرد، معاون وزیر نفت از تدوین این لایحه در وزارت نفت و ارائه آن به دولت خبر داد. البته رقم این لایحه آنگونه كه اكبر تركان گفته است سه میلیارد دلار كمتر از برآوردهای نخستین است.
اكبر ترکان با بیان اینکه این لایحه تنظیم و به دولت ارائه شده است، افزود: هماكنون از لحاظ واردات بنزین مشکلی نداریم و این کار بنابر گذشته انجام میشود. معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، از ارائه لایحه متمم پنج میلیارد دلاری برای واردات بنزین خبر داد.
اکبر ترکان كاهش رقم لایحه واردات بنزین از هشت میلیارد دلار به پنج میلیارد دلار را ناشی از كاهش قیمت بنزین در بازارهای جهانی به دلیل افت قیمت نفت خواند و گفت: پیش از اینکه قیمت جهانی نفت افزایش یافته بود، برای واردات بنزین هشت میلیارد دلار تقاضا کرده بودیم، اما اکنون با کاهش قیمت نفت و به دنبال آن، کاهش قیمت بنزین در لایحهای پنج میلیارد دلار تقاضا کردهایم.
وی افزود: آنچه در بودجه برای واردات بنزین آمده است، مبلغ سه میلیارد و 300 میلیون دلار است که با درخواست جدید، این مبلغ به هشت میلیارد و 300 میلیون دلار افزایش مییابد. اما شاید بتوان دلیل دیگری هم برای كاهش رقم متمم تازه بودجه از هشت میلیارد دلار به پنج میلیارد دلار متصور بود و آن گزینه همان راهكاری است كه نمایندگان عضو كمیسیون انرژی در ماههای اخیر نسبت به اصرار دولت به انجام آن شیوه معترض بودهاند. اعتراضی كه حتی كار را به نوشتن نامه به وزیر نفت كشاند و هشدار جدی به وی را سبب شد، هرچند كه در نهایت دولت خود را ملزم به پایان دادن واردات بنزین از محل نامعلوم نكرد و از تیرماه امسال كه به گفته مقامهای وزارت نفت بودجه واردات بنزین به پایان رسید تا امروز كه خبر تدوین لایحه متمم برای واردات بنزین به دولت رفته واردات از محلی نامعلوم انجام شده است.
18 ماه نقض مكرر قانون
عماد حسینی، عضو کمیسیون انرژی در اینباره به ایلنا گفت: وزارت نفت از 18 ماه گذشته تاکنون هیچ مجوزی برای واردات سوخت از مجلس شورای اسلامی اخذ نکرده و به نظر میرسد این وزارتخانه به نقض مکرر قانون عادت کرده است. حسینی، با بیان اینکه هماکنون واردات بنزین و گازوئیل غیرقانونی است و در این رابطه بارها به وزیر نفت تذکر دادهایم، گفت: وزارت نفت باید برای واردات، لایحه به مجلس ارائه کند که در شرایط کنونی اعتبار مورد نیاز برای واردات سوخت از محل فروش نفت خام کشور تامین میشود که این یک اقدام خلاف قانون است.
نماینده مردم قروه در خانه ملت با یادآوری اینکه وزیر نفت با حضورهای مکرر در کمیسیون انرژی مجلس بارها به سوال نمایندگان مجلس پاسخ داده اما کمیسیون انرژی مجلس هنوز از این پاسخها قانع نشده است، تصریح کرد: وزارت نفت از 18 ماه گذشته تاکنون هیچگونه مجوزی برای واردات بنزین و گازوئیل از مجلس اخذ نکرده و این در حالی است که براساس قانون، واردات سوخت به کشور باید مطابق مصوبه مجلس انجام شود. وی ادامه داد: متاسفانه وزارت نفت واردات بنزین و گازوئیل را قانونی میداند.
حسینی با اشاره به این موضوع که کمیسیون انرژی مجلس کماکان در انتظار لایحه وزارت نفت برای تامین اعتبار واردات سوخت است، اظهار داشت: در صورت ادامه این روند، موضوع را از طریق هیات رئیسه و سایر کانالهای قانونی پیگیری خواهیم کرد. او در مورد افزایش قیمت هر مترمکعب سیانجی به 40 تومان هم توضیح داد: دولت با بخشنامه خودش این افزایش را اعمال کرده و بهتر بود که این افزایش قیمت را ابتدا با مجلس مطرح میکرد.
به گفته این عضو کمیسیون انرژی مجلس، براساس برنامه چهارم توسعه اقتصادی کشور هرگونه افزایش قیمت سوخت شامل بنزین، گازوئیل و سیانجی را باید دولت به مجلس پیشنهاد بدهد تا به تصویب نمایندگان مردم برسد. حسینی خاطرنشان ساخت: اقدام وزارت نفت در افزایش بهای سیانجی هم از دیگر اقدامات غیرقانونی این وزارتخانه است که توسط مجلس پیگیری خواهد شد.
وی همچنین در مورد بحث استیضاح وزیر نفت گفت: بهرغم تمامی بیقانونیهای وزارت نفت، بحث استیضاح وزیر نفت هنوز مطرح نشده است. اینكه مجلس چه راهكاری را در برابر تخلف دولت از قانون و انجام اعمال غیرقانونی وزارت نفت به كار خواهد برد، پرسشی است كه ظاهرا مجلس هشتم خود را مخاطب آن نمیداند. دولت در حالی در حال آمادهسازی لایحه تامین کسری بودجه واردات بنزین است که ایران در هفت ماه نخست امسال از هشت کشور جهان بیش از دو میلیارد و 532 میلیون دلار بنزین وارد کرد.
كارنامه 7 ماه واردات بنزین
در هفت ماه اول امسال کشورهای امارات متحده عربی، هند، فرانسه، هلند، ترکیه، ترکمنستان، آذربایجان و الجزایر حدود دو میلیارد و 700 میلیون کیلوگرم بنزین به ارزش بیش از دو میلیارد و 532 میلیون دلار به کشورمان صادر کردند که در این میان، امارات متحده عربی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. در این مدت امارات متحده عربی بیش از یک میلیارد و 995 میلیون دلار بنزین به ایران صادر کرد که این میزان حدود 79 درصد بنزین خریداری شده از سوی ایران را شامل میشود. حجم بنزین وارداتی ایران از این کشور عربی در هفت ماه اول امسال در حالی به بیش از دو میلیارد و 134 میلیون دلار رسید که این میزان در هفت ماه سال گذشته یک میلیارد و 54 میلیون دلار بوده است. در سال گذشته ایران از کشورهای سنگاپور، بلغارستان و آلمان نیز بنزین وارد میکرد که در سال جاری واردات بنزین از این کشورها متوقف شده است.
بودجه واردات بنزین و گازوئیل در سالجاری 3/3میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود که با توجه به افزایش قیمت نفت در ماههای گذشته و افزایش سنواتی مصرف این بودجه جوابگوی واردات بنزین نبوده و آنگونه كه معاون وزیر نفت خبر داده به پنج میلیارد دیگر بودجه برای واردات بنزین نیاز میباشد. ضمن آنكه اگر اعداد و ارقام صرفشده در چند ماه گذشته برای واردات بنزین کشور كه از طریق معاوضه با نفت خام تامین شده را نیز به این ارقام اضافه كنیم، میزان واردات باید چیزی نزدیك به 10 یا 11 میلیارد دلار باشد.
یك عضو كمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، با بیان اینكه اتمام بودجه بنزین در چهار ماه اول سال یك واقعیت است، گفت: در حال حاضر نمیتوان نسبت به محل بودجه واردات بنزین از دولت بازخواست كرد. هادی قوامی افزود: دولت ممكن است تا پایان سال تمهیداتی مانند افزایش قیمت بنزین بیندیشد و از محل آن، اختلاف بودجه اختصاص یافته به واردات با یارانه اختصاصیافته برای این كار را جبران كند، بنابراین واخواهی در مورد بودجه صرف شده برای واردات بنزین باید پایان سال انجام شود. حال اگر دولت اینبار برای تنظیم و تدوین لایحه متممی برای واردات بنزین مصمم باشد، حداقل این فایده را دارد كه بخشی از حساب و كتابهای مرتبط با واردات بنزین شفاف میشود، هرچند كه نه دولت علاقهای به راز چگونگی واردات بنزین در ماههای گذشته بدون بودجه دارد و نه مجلس برای فهم این راز آنقدر جدی است.