ترنج موبایل
کد خبر: ۱۸۳۲۰۵

امیر موسوی، رییس مرکز مطالعات استراتژیک تحلیل کرد

ایران و عمان به دنبال ترسیم "نقشه راه"

یک کار‌شناس مسائل منطقه‌ای با تاکید بر اینکه سفر رییس جمهوری ایران به عمان سفری مهمی است چرا که اهداف مهمی را دنبال می‌کند گفت: شاید نخستین هدف این سفر به نوعی تشکر از تلاش‌های سال‌های اخیر سلطان قابوس پادشاه عمان برای بهبود روابط ایران با غرب باشد.

تبلیغات
تبلیغات
فرارو- یک کار‌شناس مسائل منطقه‌ای با تاکید بر اینکه سفر رییس جمهوری ایران به عمان سفری مهم است چرا که اهداف مهمی را دنبال می‌کند گفت: شاید نخستین هدف این سفر به نوعی تشکر از تلاش‌های سال‌های اخیر سلطان قابوس پادشاه عمان برای بهبود روابط ایران با غرب باشد .

امیر موسوی، رییس مرکز مطالعات استراتژیک ضمن بیان این مطلب در گفتگو با فرارو گفت: جمهوری اسلامی ایران با سلطان نشین عمان همواره روابط گرم و صمیمی داشته است و با توجه به اینکه عمان روابط متعادلی با کشورهای منطقه از یک سوی و کشورهای غربی از سوی دیگر داشته است این کشور همواره از روابط خود برای میانجی‌گری و ایجاد تعادل در روابط جمهوری اسلامی با کشورهای منطقه و کشورهای غربی استفاده کرده است .

وی با بیان اینکه سلطان قابوس پادشاه عمان جدا از مباحث پیرامون روابط دوجانبه سه موضوع دیگر را با رییس جمهور ایران در میان خواهد گذاشت گفت: یکی از این موضوعاتی که میان دو طرف مطرح خواهد شد باز هم تلاش برای عادی سازی روابط ایران و غرب و در راس آن آمریکا است .

رییس مرکز مطالعات استراتژیک افزود: اگر چه مقامات ایران و آمریکا در ماه‌های گذشته بدون واسطه دیدار و گفتگوهای دوجانبه‌ فراوانی البته حول محور مذاکرات هسته‌ای داشتند اما دو کشور برای بهبود رابطه هنوز راه درازی دارند و آمریکایی‌ها در این زمینه گام‌هایی موثری برنداشته اند .

موسوی با بیان اینکه باراک اوباما برای بهبود روابط با ایران از سه زاویه تحت فشار است گفت: رییس جمهوری آمریکا از جانب تندروهای آمریکایی در کنگره، رژیم صهیونیستی و لابی‌های فعالان آن در آمریکا و کشور‌ها عرب منطقه و راس آن عربستان سعودی برای بهبود رابطه با ایران تحت فشار است .

وی افزود: بر همین اساس در چنین شرایطی هنوز نیاز است کشوری نقش تسهیل کننده روابط میان ایران و آمریکا را بازی کند که یقینا این کشور می‌تواند عمان باشد چرا که هم تجربه این کار را دارد و هم از ایفای نقش رابط میان دو کشور استقبال می‌کند .

این کار‌شناس مسائل بین الملل ادامه داد: موضوع دومی که پادشاه عمان در دیدار با رییس جمهوری ایران مطرح خواهد کرد بحث ایفای نقش عمان در بهبود روابط ایران با کشورهای عرب منطقه مخصوصا تهران - ریاض خواهد بود .

موسوی تصریح کرد: در حال حاضر به خصوص پس از تقویت جایگاه کبوترهای سعودی در ریاض و کنار زدن بازهابا افول جایگاه بندر بن سلطان در اختیار گرفتن زمام امور در عربستان توسط محمد بن نایف، کسی که روابط خوب و صمیمی با پادشاه عمان دارد می‌توان امیدوار بود که نقش آفرینی عمان می‌تواند در بهبود روابط تهران - ریاض موثر واقع شود .

وی تاکید کرد: موضوع سومی هم که در دیدار رییس جمهوری ایران و پادشاه عمان مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد بازنگری در تشکیلات شورای همکار خلیج فارس است. عمان یکی از کشورهایی است که به ضرورت تغییر در ساختار شورای همکاری خلیج فارس رسیده است .

رییس مرکز مطالعات استراتژیک با تاکید بر اینکه حضور ایران، عراق و یمن در شورای همکاری خلیج فارس می‌تواند تکمیل کننده شورای هکاری خلیج فارس باشد، گفت: با تکمیل شورای همکاری خلیج فارس می‌توان امیدوار بود سازمانی مقتدر به منظور همکاری‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی شکل بگیرد .

وی افزود: سابقه سازمان همکاری خلیج فارس در ۳۲ سال گذشته نشان داده است که از قدرت لازم برخوردار نیست لذا نیازمند تحول جدی است به خصوص پس از شکافی که در این شورا ایجاد شده، شکافی که این شورای شش عضوی را به دو نیم تقسیم کرده است که نیم آن قطر، کویت و عمان قرار گرفته‌اند و نیمه دیگر عربستان، بحرین و امارت. لذا در چنین شرایطی بهترین راه حل بازنگری در ساختار این شورا و عضو گیری تازه است .

این کار‌شناس مسائل منطقه درباره اینکه آیا این سفر روحانی به عمان را می‌توان سر آغاز تلاش‌های دولت یازدهم برای بهبود روابط با کشورهای منطقه دانست گفت: می‌توان از این سفر چنین تعبیری کرد اما این نکته را باید مد نظر داشت که ایران برای بهبود روابط با کشورهای منطقه با موانع جدی روبرو است که مهم‌ترین آن رژیم صهیونیستی است .

موسوی با بیان اینکه تندرو‌ها در عربستان هم یکی دیگر از موانع در بهبود روابط ایران با کشورهای منطقه است گفت: پیش از این دولت یازدهم برای بهبود روابط با کشورهای منطقه به خصوص عربستان سعودی پیش قدم شده بود. در همین رابطه آقای ظریف آماده سفر به عربستان شده بود که بندر بن سلطان مانع از انجام این سفر شده بود .

وی ادامه داد: با این حال اکنون پس از اعمال تغییرات در ساختار قدرت در عربستان و همچنین کنار گذاشته شدن بندر بن سلطان از عرصه تصمیم گیری و تصمیم سازی در عربستان می‌توان امیدوار بود که راه بهبود روابط ایران با کشورهای منطقه نسبت به گذشته تا حدود زیادی هموار شده است .

رییس مرکز مطالعات استراتژیک تصریح کرد: در هر حال در دیدار آقای روحانی با سلطان قابوس، نقشه راهی برای آینده سیاسی منطقه و همکاری‌های سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورهای منطقه ترسیم می‌شود .

وی با بیان اینکه در این سفر بحث روابط دو جانبه هم مطرح خواهد شد گفت: گسترش ارتباطات و همکاری‌های اقتصادی در راس مباحث دوجانبه ایران و عمان قرار دارد .

موسوی با تاکید بر اینکه در این رابطه هم دو موضوع مهم در دستور کار قرار دارد گفت: یکی از این موضوعات همکاری گازی ایران و عمان است. جمهوری اسلامی ایران درصدد است که علاوه بر فروش گاز به عمان از طریق این کشور اقدام به صادرات گاز از طریق خیلج فارس کند .

رییس مرکز مطالعات استراتژیک در خاتمه گفت: یکی از موضوعات دیگری که در سفر آقای روحانی پیرامون روابط دو جانبه دو کشور مطرح می‌شود بحث احداث پل ۳۶ کلیومتری از عمان به ایران از طریق تنگه هرمز است که در صورت احداث آن ترانزیت منطقه‌ای رونق تازه‌ای می‌گیرد .

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات