داوود هرمیداس باوند در گفتوگو با فرارو
تفاهم لوزان آینده بهتری برای ایران نوید میدهد
فرارو- یک کارشناس مسائل بین المللی تاکید کرد که « بیانیه مشترک ایران و اعضای ۱+۵ یا به عبارتی تفاهم صورت گرفته با رعایت مکانیزمهای پیش بینی شده به توافق جامع منتهی خواهد شد.» که آن را «حاصل سیاست خارجی مبنی بر تنش زدایی و تعامل سازنده دانست و ابراز امیدواری کرد که به پرونده هستهای محدود نشود.
یک کارشناس مسائل بین المللی تاکید کرد که « بیانیه مشترک ایران و اعضای ۱+۵ یا به عبارتی تفاهم صورت گرفته با رعایت مکانیزمهای پیش بینی شده به توافق جامع منتهی خواهد شد.» که آن را «حاصل سیاست خارجی مبنی بر تنش زدایی و تعامل سازنده دانست و ابراز امیدواری کرد که به پرونده هستهای محدود نشود.
تلاش بیوقفه دولت و تیم دیپلماسی آن بالاخره به ثمر نشست و تعطیلات نوروزی با خبری خوش به پایان رسید.
استقبال مردم از این تفاهم فراتر از فضای مجازی بود و به مقابل ساختمان وزارت خارجه و فرودگاه کشید و نشان داد که سیاست خارجی روحانی با حمایت و پشتیبانی مردم همراه است اما با وجود این دلواپسیهای عده ایی تمامی ندارد!
برخی که گویا با نزدیک شدن به حصول نتیجه منافع خود را در خطر دیدهاند از اسب زین شده میگویند و عدهای معتقدند که توافق دومرحلهای شده است! در میان گروهی نیز میگویند استقبال و شادی در خیابان صحیح نبود زیرا به غرب پیام میدهد که ما نتیجهای فراتر از انتظار خود گرفتهایم.!
به هرحال این توافق از نگاه مردم و کارشناسان مسایل بین الملل گام رو به جلویی است که حل و فصل مشکلات خارجی و داخلی را نوید میدهد.
وی ادامه داد: تنگناهای ناشی از افزایش تحریمها به اضافه سوء مدیریت نظام در دولتهای نهم و دهم آثار نامطلوبی در اقتصاد کشور داشت و سبب شد که سیاستهای مقاومتی در پیش گرفته شود از همین رو در انتخابات سال ۹۲ یک سیاست دیگر مبنی بر تعامل سازنده با هر کشور و در هر کجا جهت رفع معضل هستهای عنوان شد و شاهد بودیم که با حمایت هجده میلیون از مردم همراه شد.
باوند افزود: حاصل این سیاست فرایندی بود که به توافق ژنو انجامید و با ادامه مذاکرات، نهایتا به تفاهم شکل گرفته در لوزان رسید و میدانیم که این تفاهم نامه با رعایت مکانیزمهای پیش بینی شده به توافق جامع منتهی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه این تفاهم نامه یک موفقیت نسبی قابل توجه است، گفت: به این ترتیب نوید آینده بهتری در تعاملات بین المللی ایران داده میشود و انتظار میرود که این تعاملات به مذاکرات هستهای محدود نشده و در عرصههای دیگر بین المللی نیز نمایان شود.
به گفته باوند این توافق حتی بازتاب داخلی نیز خواهد داشت و روزنه امیدی است تا دولت گامهای استوارتری برای بهبود وضعیت اقتصادی، آزادیهای مدنی، تحقق مفاهیم حقوق بشر، حکومت قانون و... بردارد.
این کارشناس مسایل بین المللی در پاسخ به این پرسش که چرا در پایان این دور از مذاکرات به جای توافق به تفاهم و بیانیه رسیدیم، گفت: فشاری که از سوی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای - اسراییل و کشورهای عربی - وارد میشد و با توجه به اثرات سیاستهای خصمانه آنان بر کنگره آمریکا سبب شده است که برای تعدیل این آثار نامطلوب از عنوان تفاهم نامه استفاده شود.
باوند با تاکید بر اینکه این تفاهم نامه الزاماتی را در پی دارد و تنها برای آنکه توافق جامع تلقی نشود عنوان تفاهم نامه را گرفته است، گفت: بر اساس کنوانسیون حقوق تعهدات نیز «عنوان»ها اعتبارات حقوقی را ایجاد نمیکنند بلکه «محتوا» اسناد تنظیمی مهم است. بیانیه، میثاق، منشور، تفاهم نامه یا... خیلی تفاوت نمیکند همان طور که بیانیه الجزایر عنوان بیانیه و محتوای قرارداد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بر این اساس تعبیر تندروهای داخلی مبنی بر استفاده از عنوان تفاهم نامه برای دور زدن توافق دو مرحله ایی صحیح است؟ گفت: خیر، به اعتقاد من آنچه موضع گیریهای منطقهای و فرامنطقهای که آمریکا و اعضای ۱+۵ را تحت فشار گذاشته بودند در این خصوص اثر گذار می دانم و با در نظر گرفتن مجموعه عوامل این شیوه را انتخاب کردهاند.
به گفته این کارشناس مسایل بین الملل استفاده از عنوان تفاهم نامه به خاطر ملاحظات کلی بوده است و نباید فکر کنیم که اعضای ۱+۵ به خاطر مسایل داخلی ایران این تصمیم را گرفتهاند.
باوند در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا بند مربوط به پروتکل میتواند با چالش آفرینی مجلس مواجه شده و مشکل ساز شود؟ گفت: به نظر نمیرسد که مشکلی وجود داشته باشد زیرا پیش از این نیز پروتکل را به صورت عملی پذیرفته بودیم و اجرا میکردیم.
وی افزود: بر مبنای پروتکلالحاقی، آژانس انرژی اتمی باید نسبت به انجام بازرسی در هر کجا و هر زمانی که نیاز باشد - با همکاری کشور مربوطه - آزادی عمل داشته باشد. اکنون که ما بازرسیهای آژانس را پذیرفتهایم و همکاری میکنیم در این خصوص مشکلی وجود ندارد.
این کارشناس مسایل سیاسی همچنین در واکنش به اظهارات مطرح شده از سوی اصولگرایان مبنی بر صحیح نبودن شادی مردم از نتیجه مذاکرات و استقبال از تیم مذاکره کننده، گفت: به اعتقاد من حمایت مردمی از دیپلماسی دولت دو پیام روشن دارد. اول اینکه به کشورهای منطقه و دنیا نشان میدهد مردم ایران خواهان تعدیل در تعاملات خارجی کشورشان هستند. پیام دوم نیز این است که از سیاستهای مبنی تنش زدایی و تعاملات سازنده خارجی دولت در برابر تندروهای داخلی حمایت میکنند.