بحران در كمپ جمهوريخواهان
اشپیگل در گزارشی به اختلافات درونی جمهوری خواهان پس از پیروزی اوباما پرداخته است:
"مايكل استيل" از پدر و مادري سياهپوست و در يك پايگاه نيروي هوايي در مريلند، متولد و بلافاصله به عنوان فرزندخوانده به خانوادهاي ديگر سپرده شد. مادر جديدش يك رختشوي و پدر جديدش مردي دائم الخمر بود كه در 36سالگي به دليل بيماري كبدي از دنيا رفت.مايكل كوچك در همان سنين نوجواني به حزب جمهوريخواه پيوست اما خيلي زود فهميد محافظه كاران چندان روي خوشي به يك آفروآمريكن نشان نمي دهند.
در گردهمايي هاي حزبي، كسي حتي با وي دست نمي داد و دوستانش به او مي گفتند "از اينجا برو بيرون." اما او ماند و استقامت و مبارزه كرد. حال مايكل هر شب از نقطهاي به نقطه ديگر آمريكا مي رود و براي مخاطبانش از داستان خود مي گويد. مايكل استيل در پايان ژانويه امسال دبيركل حزب جمهوريخواه آمريكا شد و اگرچه قدرت زيادي ندارد اما در فقدان يك نامزد مناسب براي رياست جمهوري ميتوان روي او حساب كرد. سخنراني هاي مايكل به مثابه يك روان درماني عمومي است.
او در يكي از آخرين سخنراني هايش در چند هفته پيش در ايندياناپوليس گفت: حزب متبوعش بايد دست از گريه و شكوه و شكايت بردارد و فكري به حال خود كند: "اين كارها را بس كنيد." او از دوستان حزبي اش خواست به آنچه وي در تمام زندگي اش آموخته، عمل كنند: "غـــرور خــود را حـفــظ كـنـيــد. بــه پــا خـيــزيــد و مـبــارزه كنيد."جمهوريخواهان آمريكا اين روزها بيشتر به شخصيت هاي كمدي تراژيك مي مانند و اين حزب بيشتر از آنكه حزب باشد يك بيمار است.
اپوزيسيون جمهوريخواه هنوز هم از شكستي كه باراك اوباما براي آنها رقم زد، گيج و متحير است. محافظه كاران آمريكا به نوعي تنفر از خود به خاطر اين شكست دچار شده اند و چنان خشمگين هستند كه گويي كشورشان به دست بلشويك ها افتاده است.به عنوان مثال، "نيوت گينگريچ" كه زماني اميد محافظه كاران به حساب مي آمد از رئيس جمهور فعلي آمريكا به عنوان يك سوسياليست ياد مي كند و به وي دشنام مي دهد. يا "ديك چني" معاون رئيس جمهور سابق در همه حضورهاي تلويزيوني اش از به خطر افتادن امنيت ملي آمريكا اظهار نگراني مي كند و تا به آنجا پيش مي رود كه از مزيت هاي گوانتانامو مي گويد و آن شكنجه را از جمله حقوق اساسي آمريكاييان مينامد.
حتي در مجلس سنا هم كه معمولا ميانه روها دست بالارا دارند، جو عدم آشتي و مصالحه ناپذيري حاكم است. نمايندگان جمهوريخواه در اين مجلس هم صحبت از انتقام مي كنند و عقيده دارند آمريكا بايد براي تبديل شدن به آن ابرقدرت سابق، آمادگي از دست دادن خـيـلـي چيـزهـا را داشتـه بـاشـد.
"جيـم دومينـت" سنـاتـور جمهوريخواه ايالت كاروليناي جنوبي در حالي كه دشنام مي دهد، مي گويد: "ما اين فيلم را مي شناسيم زيرا يك بار در آغاز قرن بيستم اين فيلم را در اتحاد جماهير شوروي و چين ديده ايم."جمهوريخواهاني مانند گينگريچ و"كارل رو" رئيس استراتژيست هاي جرج دبليو بوش همواره تكرار مي كنند هم حزبي هاي آنها نه تنها نبايد به هيچ عنوان با رئيس جمهور دموكرات آمريكا همكاري كنند بلكه حتي از روبه رو شدن با وي نيز بايد خودداري كنند. به عقيده آنها اين وضعيت نامطلوب بايد وضعيت نامطلوب اوباما باشد و هرگاه كه وي شــكــســـت خـــورد آنــگـــاه اســـت كـــه امــيـــد بـــه اردوگــاه جمهوريخواهان باز خواهد گشت.
در اين ميان اين "جب بوش" فرماندار سابق فلوريدا و برادر رئيس جمهور پيشين است كه برخلاف ديگران از يك "اپوزيسيون كارآمد و سازنده" مي گويد و البته به همين خاطر از سوي دوستان حزبي اش به "خيانت" متهم مي شود.از سوي ديگر "كريس مانيوس" مجري محبوب برنامه هاي تلويزيوني و نويسنده نطق هاي پرزيدنت كارتر عقيده دارد كه "در حال حاضر جمهوريخواهان توانايي اداره هيچ دولتي را ندارند. از دست رفتن قدرت آنها باعث شد گروهي جنجال ساز رهبري آنها را برعهده بگيرد."
در اين ميان "سارا پيلن" فرماندار آلاسكا كه همراه با "جان مك كين" شكست را تجربه كرد سر و صداي بيشتري دارد. دولت و رسانه هاي پايتخت هم از وي به عنوان يك انقلابي دوآتشه ياد مي كنند. پيلن به جد عقيده دارد ايالات متحده آمريكا در حال تبديل شدن به يك كشور اقتدارطلب سوسياليستي است. به عقيده وي، اوباما به اين دليل در مورد مشكلات زيست محيطي اظهار نگراني مي كند چون در نظر دارد به اين صورت اقتصاد و به خصوص بانك ها و صنايع بهداشتي و اتومبيل سازي را دولتي كرده و در پايان، همه ايالت ها را دچار مشكلات مالي كند.
پيلن چندي پيش و طي يك ضيافت ناهار كه به افتخار "مايكل ريگان" پسر رئيس جمهور اسبق آمريكا برگزار شد، گفت: "هدف اصلي اين دولت كنترل كردن مردم است." پيلن كه از سوي ديگران گاه به مسخره و گاه خيلي جدي "ساراي مقدس" ناميده ميشود، با همين حرف ها تا به اينجاي كار طرفداران زيادي براي خود دست و پا كرده است.وي با زيركي تمام در روز چهارم جولاي يعني درست در همان روز استقلال آمريكا به صورت نمادين از فرمانداري آلاسكا كناره گيري كرد و گفت: "مي خواهم فارغ از وظايف دولتي و تشريفاتي شخصيت ملي خود را حفظ كنم و از عقيده مردم در مورد كانديداتوري براي رياست جمهوري به صورت امتحاني باخبر شوم."
اگرچه استراتژيست هاي سياسي هر دو جناح از كناره گيري پيلن تعجب كردند اما كاملا معلوم است راي دهندگان محافظه كار همچنان به وي وفادار هستند. 67درصد از اين عده بر اين عقيده اند كه اين زن بايد نقشي تعيين كننده در كشور بر عهده بگيرد. پيلن به عنوان مثال از حمايت كساني مانند آن مـجـري بسيار محافظه كار راديويي يعني "راش ليمباو" برخوردار است. برنامه هاي اين مجري از 600 ايستگاه راديويي هرروز پخش مي شود و به اين ترتيب از مخاطبي 20ميليوني برخوردار است.
ليمباو هفته گذشته براي اعلام حمايت خود از پيلن با وي ملاقات كرد و اين دو نفر با هم به زمين گلف رفتند. اين روزها در محافل حزب جمهوريخواه از ليمباو به عنوان مردي پرنفوذ ياد مي شود. او كه هميشه سيگار برگي ميان لب هاي خود دارد، صاحب يك فروند جت شخصي است و در برنامههاي راديويي اش عليه سياهان، فمنيست ها و دموكرات ها ميگويد. در سطوح پاييني و بدنه حزب جمهوريخواه هم صداهاي ناخوشايندي به گوش مي رسد و از قرار معلوم طبقه متوسط آمريكا از اين حزب روي برگردانده است.
بر پايه گزارش هاي موسسه معتبر نظرسنجي گالوپ، با وجود آنكه محافظهكاران بزرگ ترين گروه ايدئولوژيك اين كشور را تشكيل مي دهـنــد امــا تـنـهــا 28 درصــد از آمــريـكــايــي هــا هـنــوز از جمهوريخواهان حمايت مي كنند و اين رقم پايين ترين درصدي است كه در دهه گذشتهسابقه داشته است. اين حزب در حال حاضر 7 درصد كمتر از دموكرات ها راي دارد. بي اخلاقي و فساد در ميان اعضاي رده بالاي حزب جمهوريخواه نيز از جمله علت هاي رويگرداني مردم از اين حزب به شمار مي آيد. به عنوان مثال "مـارك سـانفـورد" فرماندار كاليفرنياي جنوبي كه زماني چهرهاي بسيار اخلاق گرا و باثبات از خود نشان مي داد و مي توانست كانديدايي بالقوه براي رياست جمهوري باشد اما همين شخص در حال حاضر تقريبا از هيچ حمايتي در ميان مردم برخوردار نيست.
سانفورد كه پدر چهار فرزند است، چندي پيش با معشوقه اش مخفيانه به آرژانتين رفت و اين در حالي بود كه قبل از اين سفر به افراد خانواده و همكارانش گفته بود براي تمدد اعصاب چند روزي را به كوهستان هاي اطراف مي رود. جالب آنكه قبل از رسيدن جناب فرماندار به آرژانتين، ايميل عاشقانه وي به معشوقه اش منتشر شد و مردم از جريان آگاه شدند. جوانان حزب جمهوريخواه كه به صورت سنتي نسبت به ارزش هاي مذهبي بسيار تعصب دارند، نسبت به اين رسوايي به شدت واكنش نشان دادند.
به همين علت بود كه در كنگره حزب در ايندياناپوليس از شكاف ميان حرف و عمل جمهوريخواهان صحبت به ميان آمد. در آن جلسه يكي از نمايندگان جوان حزب از بي انگيزگي خود گفت. او و سه نفر از رهبران حزب اين پرسش را مطرح كردند كه به چه دليل مردم و به خصوص جوانان بايد از اين افراد فاسد حمايت كنند و جالب آنكه پاسخ رهبر حزب اين بود: "زيرا اين مسئله با آينده شما ارتباط دارد."
اين روزها واژه آينده، واژه كليدي حزب جمهوريخواه به شمار مي آيد."اما آن مرد جوان در پاسخ گفت: "اشتباه است، واژه كليدي من درستي و صداقت است كه افرادي چون فرماندار سانفورد فاقد آن هستند. باراك اوباما به اين دليل برنده شد چون انسان پاك و درستي بود." پس از اين سخنان، حضار به شدت كف زده و گوينده را تشويق كردند.