عسلویه دلمرده
شهر دلمردهای است با کمترین فضای سبز و آلودگی نفتی که امان مردم را بریده است. این رایجترین توصیفی است که کارگران عسلویه از یکی از بزرگترین شهرهای صنعتی ایران دارند.
به گزارش شهروند، شهر دلمردهای است با کمترین فضای سبز و آلودگی نفتی که امان مردم را بریده است. این رایجترین توصیفی است که کارگران عسلویه از یکی از بزرگترین شهرهای صنعتی ایران دارند. توازن جمعیتی به هم خورده است و بیشتر مهاجران یعنی چیزی حدود ٩٠درصد را مردان تشکیل میدهند.
مشکلاتی که کارشناسان ریشه آن را در توسعه نامتوازن شهر و تمرکز جمعیت در چند کلانشهر میدانند. آنگونه که عباس آخوندی وزیر راهوشهرسازی اعلام کرده؛ ٥٠درصد جمعیت کشور در ١٠ شهر جای گرفته و ٥٠درصد دیگر در هزار و ١٠٠ شهر دیگر.
به باور او، عمر توسعه در شهرهایی که مسائل زیستمحیطی، رفاهی و اجتماعی در آن نادیده گرفته میشود، بسیار کوتاه است. شاید در ماههای ابتدایی کارگران منطقه عسلویه از گرفتن حقوق ٥میلیون تومان راضی باشند اما این مطلوبیت ابتدایی کاهنده است و مسأله اقتصادی بعد از مدتی دیگر جذابیتی برای فعالان در این شهرها را نخواهد داشت.
دگرگونی بافت اجتماعی عسلویه
برهمخوردن تعادل جنسی جمعیت از مهمترین آثار این توسعه نامتوازن در عسلویه است. درحال حاضر، ۹۰درصد مهاجران ورودی به عسلویه را مردان تشکیل میدهند. بهعلاوه سیل ورود جمعیتی با فرهنگها و آداب و رسوم متنوع به یک بافت روستایی همگن سنتی، مسائلی نظیر احساس ناامنی، بیاعتمادی و خطر در میان بومیان و احساس بیگانگی و عدم تعلق به مکان و بروز رفتارهای ناهنجار در میان غیربومیان را پدید آورد که نتیجه قهری دیدگاه اقتصادی حاکم بر برنامهریزان در این منطقه بود.
شهرهای مزیتدار، بیمزیت شدند
مجتبی اسلامی بیدگلی که تمرکز جمعیت در چند کلانشهر را معضل اصلی شهرسازی در ایران میداند، گفت: در همه جای دنیا شهرهایی که دسترسی به اقتصاد بینالملل و آب دارند، خود میتواند به مراکز حمایتی تبدیل شوند اما متاسفانه این اتفاق در کشور ما رخ نداده و شهرهای جنوبی ما با وجود داشتن هردو مزیت، از وضع بد اقتصادی و اجتماعی رنج میبرند.
به گفته او، تمرکز منابع به منابع مالی محدود نمیشود، بلکه منابع انسانی هم در شهرهای بزرگ جمع شده است. بیشتر مدیران موفق در کلانشهرها مشغول به کار هستند و نیروهای کارآمد در شهرهای کوچک کمتر دوام میآورند یا کمتر اجازه فعالیت به آنها داده میشود.
افزایش جمعیت و معضل فضای سبز
هجوم بیرویه به سمت عسلویه، تنها به حاشیهنشینی، برهمخوردن تناسب جنسیتی و افزایش ناهنجاریهای اجتماعی دامن نزده است. کمبود فضای سبز در شهری با این حجم از آلایندگی از دیگر مشکلاتی است که این روزها صدای شورای شهر عسلویه را هم درآورده است.
توسعه فضای سبز تقویت ریههای تنفسی شهر است اما گویا صنعتیبودن اینقدر به مذاق سیاستگذاران خوش آمده است که دلمردگی مردم را بر آن ترجیح دادهاند. تأثیر محیطزیست و فضای سبز شهری تنها بر شادکامی و افزایش روحیه شهروندان موثر نیست بلکه محیط زیست سالم، یکی از راههایی است که به نظر میرسد میتواند در کنترل آلودگی هوا بسیار کمککننده باشد.
راهحلهای ضربتی
حالا برخی از اعضای شورای شهر عسلویه از پرداخت غرامت بابت آلودگی بیش از حد استانداردها در این شهر نفتی سخن میگویند. پیشنهادی که در نگاه اول بسیار خوشایند به نظر میرسد، مورد تأیید کارشناسان اقتصادی نیست.
او با بیان اینکه این راهحلها نهتنها دردی از مشکل دوا نمیکند، بلکه نظامات بودجهای کشور را دچار مشکل میکند، ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از شهرهای ما با مشکلات زیستمحیطی دستوپنجه نرم میکنند، برای رفع آنها باید فکر کرد که چگونه میتوان یک تعادل توسعهای در کشور ایجاد کرد.
کرایه بالا و بضاعت مالی کم غیربومیها عامل حاشیهنشینی
اما مشکلات مردمان این شهر نفتی به مسائل زیستمحیطی ختم نمیشود. مسکن گران و افزایش حاشیهنشینی از دیگر معضلاتی است که امکان تشکیل خانواده را از فعالان عسلویه گرفته است.
نیمی از جمعیت ایران در ١٠ شهر
احداث کارخانههای صنعتی در شهرهای خشک و بیابانی کشور بدون توجه به منابع آبی شهرها، توسعه میادین نفتی بدون توجه به کاهش آلایندگی، ایجاد شغل بدون توجه به تأمین امکانات رفاهی همهوهمه شاید در کوتاهمدت به توسعه و رونق اقتصادی منجر شود اما آنگونه که اسلامی بیدگلی معتقد است این رونق دوام چندانی نخواهد داشت؛ چراکه توسعه صورتگرفته توسعه متوازنی نیست.
حرکت به سمت تعادل منطقهای
پیروز حنانچی، معاون اسبق وزیر راه و شهرسازی در اینباره به «شهروند» میگوید: واقعیت این است که کلانشهرهای ما و در رأس آنها پایتخت، امروز با معضلی جدی به نام «تمرکز» جمعیتی و فعالیت مواجهند که تبعات مختلفی را برای آنها به دنبال داشته و دارد. تبعاتی که چالشهای زیستمحیطی و کمبود آب از مهمترین آنها تلقی میشود و باعث شده تا آبهای سفرههای زیرزمینی به سمت کلانشهرها سرازیر شود.
او ادامه داد: به بیانی این تمرکز باعث تشدید آسیبپذیری کلانشهرهای ما در مواقع بحرانی و کاهش توان اکولوژیک ناشی از همین تمرکز در آنها و البته تخریب و آلودگی آب، خاک و هوا در این کلانشهرهاست. راهحل برونرفت از این بحران نیز حرکت به سمت ایجاد «تعادل» منطقهای است که نیازمند سرمایهگذاریهای کلانی است که البته همین سرمایهگذاری نیز امروز نه فقط یکی از مشکلات شهرداریها که از معضلات دولت تلقی میشود.