یک کارشناس مسکن:
"مسکن مهر معنای خود را از دست داده است"
يك كارشناس مسكن با بيان اينكه افزايش قيمت معاملات، در سازندگان براي ورود به بخش مسكن انگيزه ايجاد ميكند، خاطرنشان كرد: با افزايش هزينههاي ساخت و ساز و در نتيجه قيمت تمام شده و نبود تقاضا براي خريد مسكن در بازار، سازندگان وارد عرصه ساخت و ساز نميشوند و اگر ركود موجود در بازار مسكن شديدتر نشود، بدون شك رونق ايجاد نميشود.
مينو رفيعي اظهار كرد: اجراي لايحه هدفمند كردن يارانهها اگر منجر به آزادسازي قيمت حاملهاي انرژي شده و در كنار آن سياستهاي جبراني به ويژه در توليد مصالح ساختماني و صنعت ساختمان اتخاذ نشود آنگاه باعث بالا رفتن هزينه ساخت و ساز و در نتيجه قيمت مسكن ميشود.
وي در ادامه به حمل و نقل مصالح ساختماني اشاره و تصريح كرد: مصالح ساختماني سنگين و حجيم بوده و هزينه حمل و نقل آنها با آزاد شدن قيمت انرژي افزايش مييابد بنابراين حتي اگر به توليد مصالح ساختماني يارانه تعلق بگيرد، افزايش قيمت حمل و نقل آنها بر قيمت مسكن اثرمي گذارد.
اين كارشناس مسكن گفت: رونق زماني در بازار ايجاد ميشود كه تقاضاي موثر در بازار موجود و قيمتها و بازده بهگونهاي باشد كه توليد كننده براي ورود به عرصه ساخت، از انگيزه كافي برخوردار باشد.
رفيعي در ادامه با بيان اينكه هيچ راهحل كوتاه مدتي كه بتواند كليه مشكلات بخش را حل كند وجود ندارد، اظهار كرد: بخش مسكن به شدت از اقتصاد كلان تاثير ميپذيرد بنابراين در چنين شرايطي اولين كاري كه بايد انجام شود اصلاح ساختار و عملكرد اقتصاد كشور است.
وي با بيان اينكه بايد در بخش مسكن بستههاي سياستي كامل كه همه جوانب در آن رعايت شده و آثار تورمي در پي نداشته باشد تعريف شود، خاطرنشان كرد: در طرح جامع مسكن پيشنهاداتي در اين راستا ارائه شده است كه طرح مسكن مهر و پرداخت وام خريد از جمله آنهاست.
اين كارشناس مسكن به افزايش وام مسكن اشاره و تصريح كرد: در شرايطي كه ركود بر بازار حاكم بوده و تقاضاي موثر وجود ندارد، افزايش تعداد وامها ميتواند موثر واقع شود.
رفيعي با اشاره به اينكه تهيه اين بستهها كار سختي نيست، گفت: بسته سياستي كه در برگيرنده نظام مالي تامين مسكن و همچنين توليد مسكن باشد ميتواند اثر بخش باشد.
وي افزايش ميزان وام مسكن را بسيار تاثيرگذار دانست و افزود: از آنجا كه تسهيلات ابتدا به ساخت و ساز اختصاص داده ميشود و سپس به خريدار منتقل ميشود، اثرات تورمي چنداني ندارد.
رفيعي تصريح كرد: قيمتهاي موجود در بازار مسكن بهگونهاي است كه خانوارهاي كم درآمد يا حتي ميان درآمد امكان خريد ندارند بنابراين بايد توان مالي خانوارها افزايش يابد كه راهكارهاي آن ريشه در اقتصاد كلان دارد.
اين كارشناس مسكن با بيان اينكه بدون ترديد مشكلات بخش مسكن با يك راه حل و طرح قابل حل شدن نيستند، اظهار كرد: مسكن مهر در حال از دست دادن معناي خود از نظر مقياس و تعاريف بوده و گستره آن در حال افزايش است به گونهاي كه مالكان زمين يا واحد مسكوني ميتواند ملك خود را به طرح مسكن مهر تبديل كنند بنابراين براي ارزيابي آن بايد منتظر بود و عملكرد آن را در آينده بسنجيد.