ترنج موبایل
کد خبر: ۳۷۵۷۵۱

فرارو با تحلیل آمار گمرک ایران در ۶ ماه نخست سال بررسی می‌کند:

صعود پتروشیمی، سقوط میعانات گازی

صعود پتروشیمی، سقوط میعانات گازی

با انتشار گزارش تحلیلی گمرک ایران، چند نکته مهم در مورد تحولات صادرات غیرنفتی ایران در شش ماه نخست سال ۱۳۹۷ خودنمایی می‌کند. مهمترین نکاتی که در این گزارش به چشم می‌خورد، افزایش ۲۴ درصدی ارزش دلاری محصولات پتروشیمی و کاهش ۲۸.۵۸ درصدی ارزش دلاری میعانات گازی صادر شده است. کاهش ۵۰ میلیون دلاری ارزش صادرات به هند و رشد قابل توجه ارزش صادرات غیرنفتی به خصوص به عراق، امارات و افغانستان نیز از نکات مهم این گزارش محسوب می‌شود. کاهش واردات نیز که عمدتا ناشی از تضعیف ریال در برابر ارز‌های معتبری همچون دلار است، نیز نکته مهمی دیگر به حساب می‌آید. علاوه بر این موارد، تراز تجاری ایران در برابر امارات مثبت شده است. در ادامه به بررسی دقیق‌تر این گزارش می‌‎پردازیم.

تبلیغات
تبلیغات
فرارو - مهمترین نکته‌ای که در گزارش تحلیلی گمرک ایران در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۷ وجود دارد را می‌توان افزایش ۲۴ درصدی ارزش صادرات محصولات پتروشیمی و افزایش ۹.۴۴ درصدی وزن این محصولات دانست. در واقع حجم صادرات پتروشیمی ایران از ۱۴۱۱۹ هزار تن درشش ماه نخست سال ۱۳۹۶ و ارزش ۵۹۹۷ میلیون دلار به ۱۵۴۵۱ هزار تن و ارزش ۷۴۳۵ میلیون دلار در شش ماه نخست سال ۱۳۹۷ رسیده است. محصولات پتروشیمی که در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۶ حدود ۲۹.۳۱ درصد از ارزش صادراتی و ۲۴.۱۱ درصد از حجم صادرات کالا‌های غیرنفتی را به خود اختصاص می‌دادند، در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۷ حدود ۳۲.۱۶ درصد از ارزش و ۲۷.۲۸ درصد از وزن صادرات کالا‌های غیرنفتی را تشکیل می‌دادند که نشان از اهمیت این بخش در ارزآوری برای اقتصاد ما دارد.

به گزارش فرارو؛ نکته مهم دیگر کاهش چشمگیر ارزش و حجم صادرات میعانات گازی است. این محصولات که در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۶ حدود ۱۶.۵ درصد از ارزش و ۱۴.۷۴ درصد از وزن صادرات غیرنفتی کشور را تشکیل می‌دادند، در نیمه نخست سال ۱۳۹۷ با کاهش ۲۸.۵۸ درصدی در ارزش دلاری و کاهش ۴۶.۱۸ درصدی در وزن صادرات روبرو شدند. در مجموع ارزش صادرات میعانات گازی در شش ماه نخست سال ۱۳۹۷ به ۲۴۱۸ میلیون دلار رسیده است.

در بخش سایر کالا‌ها نیز ارزش صادرات غیرنفتی ایران در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۷ با افزایش ۱۹.۷۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بوده و به ۱۳۲۷۰ میلیون دلار رسیده است. وزن این اقلام صادراتی نیز ۲.۰۶ درصد رشد داشته است.

در مجموع، ارزش صادرات غیرنفتی در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۷ نسبت به شش ماه نخست سال گذشته افزایش ۱۳ درصدی و وزن آن کاهش ۳.۲۷ درصدی نشان می‌دهد. لازم به ذکر است صادرات غیرنفتی ایران در ۶ ماه نخست امسال به ۵۶۶۴۴ هزار تن و ارزش آن به ۲۳۱۲۳ دلار رسیده است. در همین مدت ارزش واردات کالا‌های غیرنفتی به کشور ۱۱.۹۳ درصد و وزن آن ۹.۳ درصد کاهش یافته است. مجموع این رویداد‌ها موجب مثبت شدن تراز تجاری کشور شده است.
صعود پتروشیمی، سقوط میعانات گازی

واکاوی مقاصد صادراتی
انتشار آمار‌های گمرک حاکی از آن است که در حوزه صادرات کالا‌های غیرنفتی، به رغم آن که ارزش صادرات ما از ۴۱۵۱ میلیون دلار در شش ماه نخست سال ۱۳۹۶ به ۴۶۳۳ میلیون دلار در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۷ افزایش یافته، وزن صادرات ما به چین ۱۵.۵ درصد کاهش داشته و از ۱۶۲۱۶ هزار تن به ۱۳۷۰۳ هزار تن رسیده است. در حال حاضر کشور چین یک پنجم ارزش دلاری کل صادرات ما را به خود اختصاص داده است.

در مورد عراق، ارزش صادرات غیرنفتی به عراق نسبت به مدت مشابه سال پیش افزایش ۴۴.۵۸ درصدی یافته و از ۳۱۵۷ میلیون دلار به ۴۵۶۴ میلیون دلار رسیده، در حالی که وزن اقلام صادراتی افزایش ۴۵.۳۲ درصدی داشته و از ۶۶۱۹ هزار تن به ۹۶۱۸ هزار تن رسیده است. میزان صادرات به امارات متحده عربی نیز افزایش ۳۳ درصدی در ارزش دلاری و کاهش ۰.۸۵ درصدی در وزن صادرات به همراه داشته و صادرات به افغانستان نیز رشد ۳۰.۹ درصدی در ارزش دلاری و ۱۴.۸۶ درصدی در وزن صادرات را نشان می‌دهد. با این حال میزان صادرات غیرنفتی ما به هند کاهش ۳.۸۲ درصدی در ارزش دلاری و کاهش ۰.۲۸ درصدی در وزن صادرات نشان می‌دهد. علاوه بر این، صادرات ما به سایر کشور‌ها نیز کاهش ۷.۷۶ در ارزش دلاری و کاهش ۱۴.۳۴ درصدی در سایر کشور‌ها نشان می‌دهد. به این ترتیب متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ۴۰۸ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال پیش رشد ۱۶.۸۲ درصدی نشان می‌دهد.
صعود پتروشیمی، سقوط میعانات گازی

واکاوی مبادی وارداتی
بررسی این گزارش نشان می‌دهد که چین مهمترین مبدا وارداتی کشور با ارزش ۵۵۰۲ میلیون دلار در ۶ ماه نخست امسال بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۳.۹۲ درصدی داشته است. در رده بعدی ارزش واردات به کشور نیز امارات متحده عربی با ۳۱۵۹ میلیون دلار قرار دارد که نسبت به سال پیش ۳۰.۱۹ درصد کمتر شده و پس از آن، سه کشور جمهوری کره، هند و آلمان به ترتیب با وارداتی به ارزش ۱۴۳۳، ۱۳۷۳ و ۱۱۷۲ میلیون دلار قرار گرفته‌اند. ارزش واردات از سه کشور کره، هند و آلمان نیز به ترتیب ۱۶.۸۹، ۲.۱۷ و ۱۳.۶۳ درصد نسبت به ۶ ماه نخست سال گذشته کاهش یافته است. افزون بر این، ارزش واردات کالا‌های ایران از سایر کشور‌ها نیز ۸.۶۸ درصد کاسته شده است. به این ترتیب متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۱۳۶۸ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال پیش کاهش ۲.۸۹ درصدی در ارزش دلاری نشان می‌دهد.
صعود پتروشیمی، سقوط میعانات گازی
تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات