آنفلوآنزایی که میتواند در ۶ ماه ۳۳ میلیون نفر را نابود کند

در حال حاضر جهان درخطر ابتلا به یک بیماری همهگیر با مقیاس مشابه قرار دارد. درست یکصد سال پیش، در سال ۱۹۱۸ میلادی اسپانیا دچار شیوع آنفلوآنزا شد که ششصد و هفتاد و پنج هزار کشته داده و در سطح جهانی جان بیش از پنجاه میلیون نفر را گرفت. در آن زمان از هر ۲۰ نفر یک نفربر اثر این بیماری کشته شد.
به گزارش سینا پرس، حدود یک قرن پیش، در اسپانیا بیماری آنفلوانزای حادی شیوع پیدا کرد که بیش از پنجاه میلیون نفر را از بین برد.

چندی پیش تیمی از پژوهشگران با همکاری و حمایت بیل گیتس نسبت به ترسیم نقشه احتمالی شیوع جهانی ویروس آنفلوانزا هشدار داده و اعلام کردند این بیماری میتواند طی شش ماه در سراسر جهان شیوع یافته و سی و سه میلیون نفر را از بین ببرد.
محققان و پژوهشگران مرکز بهداشت هاپکینز هشدار دادهاند که شیوع آنفلوآنزا بهعنوان بزرگترین خطر رویداد قرن با بیشترین تلفات در ایالاتمتحده آمریکا، جان انسانها را تهدید میکند.
در اینجا سؤالی مطرح میشود که پاسخ به آن کمی مشکل است. چرا و چگونه در این دورهای که علم پزشکی پیشرفت قابلتوجهی داشته، ایالاتمتحده امریکا و سراسر جهان از این بیماری همهگیر آسیب خواهند دید؟ پزشکان و کارشناسان بهداشتی معتقد هستند که تلاشهای این قشر برای برطرف ساختن خطر شیوع و مرگومیر انسانها کافی نبوده و آنها قادر نیستند تا جلوی چنین فاجعهای را بهطور کامل بگیرند.
در حال حاضر در سال ۲۰۱۸ میلادی، علم پزشکی آمریکا با پیشرفتهایی که داشته است، ابزارهای زیادی برای مقابله با آنفلوآنزای همهگیر در اختیار دارد که قرن پیش از آن بیبهره بوده است. واکسنهای موجود آنفلوآنزا اگر نتوانند مصونیت کامل ایجاد کنند، اما میتوانند حفاظتی جزئی داشته باشند تا واکسنی قابلاعتماد ساخته شود.
در کنار این مزایای پیشرفت که پس از یک قرن ایجادشده میتوان به افزایش خطرات ناشی از پیشرفت و تمدن در شیوع این بیماری اشاره کرد. شبکههای حملونقل جهانی با پیشرفتی که داشتهاند، میتوانند کمتر از ۲۴ ساعت یک ویروس را از گوشهای از جهان به یکی از شهرهای پرجمعیت آن در بخش دیگر برسانند.
علاوه بر آن به دلیل تنوع گونههای ویروس آنفلوآنزا، امکان ابتلای مکرر در یکفصل به این بیماری وجود دارد چراکه بین عوامل مختلف بیماریزا، حفاظت متقابل زیادی نبوده و مصونیت ایجاد نمیکند. بیشتر افرادی که در فصل سرما به بیماری آنفلوآنزا مبتلا میشوند، ویروسهای گونه H۳N۲ را دریافت کرده و دچار آنفلوآنزای نوع A. میشوند؛ اما بر اساس بررسیها و دادههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، تعداد بسیار کمی از افراد در حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد، ویروس نوع H۱N۱ یا آنفلوآنزای نوع B. را دریافت میکنند.
در این قرن بیماریهای همهگیر مختلفی در بخش یا سراسر سطح جهان شیوع پیداکرده و کشتههای بسیاری برجای گذاشته است. شیوع بیماری ابولا در غرب آفریقا در سال ۲۰۱۴ تا ۱۵ میلادی بیش از یازده هزار نفر را در آنجا کشته و در سراسر جهان ترس ایجاد کرده است.

روند جدید سیاسی و اجتماعی در جهان سطح خطر را افزایش میدهد. افزایش رو به رشد احساسات ضد واکسیناسیون در ایالاتمتحده آمریکا و اروپا، خطر ابتلا به بیماریهای عفونی ازجمله سرخک را افزایش داده و احتمال مقاومت به واکسن در صورت ابتلا به بیماری همهگیر بالا رفته است.
از اقداماتی که دانشمندان و پژوهشگران با حمایت دولتها باید در جهت مقابله با این اپیدمی انجام دهند بهبود و ساخت واکسنی جهت پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا است. تقویت آمادگی اپیدمی ایالاتمتحده آمریکا و دیگر کشورها نیز میتواند عاملی کمککننده در جهت مقابله با این اپیدمی باشد.
بااینحال مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری آمریکا در فصول سرد و شیوع بیماری آنفلوآنزا برای مقابله با این بیماری پیشنهاد میکند که همه افراد از نوزاد ۶ ماهه به بالا واکسن این بیماری را دریافت کنند.