آشنایی با سامانه ثنا و شیوه ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی

به موجب ماده ۱۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری قوه قضاییه موظف است اوراق قضایی را با استفاده از سامانههای الکترونیکی یا مخابراتی ابلاغ کند.

فرارو- ابلاغ قضایی به صورت کاغذی و سنتی، مشکلات فراوانی دارد؛ مثلاً اطاله دادرسی، عدم امنیت لازم، سوء استفادههای احتمالی و مواردی از این قبیل مشکلات موجود در زمینه ابلاغ به صورت کاغذی است.
به موجب ماده ۱۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری استفاده از سامانههای (سیستمهای) رایانهای و مخابراتی، از قبیل: پیامنگار (ایمیل)، ارتباط تصویری از راه دور، نمابر و تلفن، برای طرح شکایت یا دعوی، ارجاع پرونده، احضار متهم، ابلاغ اوراق قضائی و همچنین نیابت قضائی با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی بلامانع است.
براساس این ماده قوه قضاییه موظف است اوراق قضایی را با استفاده از سامانههای الکترونیکی یا مخابراتی ابلاغ کند. مراجعان به قوه قضاییه نیز، موظف اند برای دریافت الکترونیکی اوراق قضایی، به سامانهای که به این منظور راه اندازی شده است، مراجعه کنند.
به موجب ماده ۶۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری در هر مورد که به موجب قوانین آیین دادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری، سند، مدرک، نوشته، برگه اجرائیه، اوراق رأی، امضاء، اثر انگشت، ابلاغ اوراق قضائی، نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصرههای آن کافی و معتبر است.
نحوه استفاده از سامانه الکترونیک ثنا
طبق قانون آیین دادرسی کیفری مراجعان قوه قضاییه موظفند اطلاعات خود، از جمله کد پستی و شماره تلفن همراه را، با ثبت نام در سامانه ثنا در اختیار دستگاه قضایی قرار دهند؛ سپس برای احراز هویت، کد ثبت نامی خود را به دفاتر خدمات قضایی ارائه میکنند و بعد از احراز هویت، صاحب حساب کاربری میشوند و با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود، میتوانند به سامانه ابلاغ مراجعه و ابلاغهای خود را مشاهده کنند که مشاهده یا عدم مشاهده توسط فرد نیز، از طریق سامانه ثبت میشود. برای دسترسی مستقیم به سامانه ثنا و ابلاغ میتوان از نشانیهای زیر استفاده کرد.
www.sana.adliran.ir
www.eblagh.adliran.ir