bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۹۱۲۳
مهدی مطهرنیا در گفتگو با فرارو بررسی کرد:

چرا پمپئو ناگهان به سمت بروکسل رفت؟

اکنون شاهد حرکت ایالات متحده برای تقلای ورود به جنگ هستیم و زمینه‌های آن باید مورد توجه قرار بگیرد؛ لذا با توجه به اعلام برگزاری نشست بروکسل در ارتباط با برجام، پمپئو، سریعا برای ایجاد فضای موثر برای فشار و همراه کردن اتحادیه اروپا وارد بروکسل شد تا بتواند قبل از رفتن به مسکو زمینه‌های همگرایی با متحدین خود را بسنجد و اگر توانست با دست پر به مسکو برود.

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۳ - ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
چرا پمپئو ناگهان به سمت بروکسل رفت؟
 
فرارو- پومپئو سفر به مسکو را لغو کرد تا در بروکسل با مقامات اروپایی در مورد ایران گفتگو کند. با توجه به مواضع جدید ایران در خصوص برجام و تحرکاتی که در هفته جاری در خاورمیانه اتفاق افتاده است، این سفر می‌تواند از اهمیت فراوانی برخوردار باشد.

به گزارش فرارو، این دومین باری است که وزیر خارجه آمریکا به خاطر ایران سفر‌های خود را لغو می‌کند. تقریبا یک هفته پیش، او در حالی که طبق برنامه قبلی قرار بود به آلمان برود، ناگهان سفر خود را لغو کرد و بدون هیچگونه اطلاع‌رسانی ناگهان عازم بغداد شد.

موگرینی، پیش از آغاز نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره سفر مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا به بروکسل، گفت: «شب گذشته به ما اعلام شد که او قصد دارد برنامه سفر خود را تغییر دهد. باید ببینم چطور می‌توانیم و آیا می‌توانیم دیداری داشته باشیم.»

موگرینی با اعلام اینکه «به طور کامل از توافق هسته‌ای با ایران و اجرای کامل آن حمایت می‌کنیم» از مذاکره با پمپئو در خصوص مسائل منطقه‌ای و ایران سخت گفت.

مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین المللی در گفتگو با فرارو به بررسی ابعاد این سفر می‌پردازد.

این استاد دانشگاه در مورد لغو سفر پمپئو به روسیه گفت: سفر پمپئو به روسیه یک سفر بسیار مهمِ کاری در مورد مسائل بین المللی، به ویژه در مورد ونزوئلا و ایران و شکل دادن و محتوا بخشیدن به نظم نوین جهانی است. بر اساس هندسه جدید جهانی، قدرت (بر اساس آنچه در کتاب " آینده قدرت" نگاشته ام) از منظر درون‌خیز و هویتی در حال تغییر است و لذا امریکایی‌ها می‌دانند باید از این دوران بحران‌زا و بحران‌زی عبور کرده و به نظم نوین جهانی شکل و محتوای مطلوب خود را عرضه کنند، وگرنه با چالش‌های بیشتری مواجه خواهند شد. بر اساس این آینده اندیشی، سناریو‌های بیشتری پیش روی آمریکا است که اتاق‌های فکر و اندیشکده‌ها آن را به دولت‌ آمریکا، چه دموکرات و چه جمهوری‌خواه، عرضه می‌کنند.

مطهرنیا افزود: بنابر این، تغییر سفر از مسکو به بروکسل، اهمیت این سفر را نشان می‌دهد. تحرکات ریز ودرشت در منطقه که تحت نظارت آمریکا با هواپیما‌های اف- ۳۵ و رادارگریز انجام می‌شود نشان دهنده آن است که آمریکا در پی ایجاد فضایی است تا بتواند زمینه‌های نوعی همگرایی بین اروپا و آمریکا را به وجود بیاورد.

این استاد دانشگاه افزود: اکنون تقلای ورود به جنگ به عنوان پلی بین جنگ روانی و میدانی دیده می‌شود. (آنچه "وار اِفورت" نامیده می‌شود). به نظر من اکنون شاهد حرکت ایالات متحده برای تقلای ورود به جنگ هستیم و زمینه‌های آن باید مورد توجه قرار بگیرد؛ لذا با توجه به اعلام برگزاری نشست بروکسل در ارتباط با برجام، پمپئو، سریعا برای ایجاد فضای موثر برای فشار و همراه کردن اتحادیه اروپا وارد بروکسل شد تا بتواند قبل از رفتن به مسکو زمینه‌های همگرایی با متحدین خود را بسنجد و اگر توانست با دست پر به مسکو برود.

این تحلیلگر مسائل بین الملل در مورد اینکه آیا با توجه به حمایت اروپا از برجام، ممکن است اروپا هم بتواند روی آمریکا تاثیر گذار باشد گفت: قبل از حمله امریکا به عراق کل کشور‌های اروپایی اساسا مخالف حمله نظامی بودند و با بوش دوم همراهی نکردند. رییس جمهور وقت آمریکا، سازمان ملل را دور زد و حمله کرد، اما بعد‌ها همین کشور‌های اروپایی در کنار او قرار گرفتند تا از امتیازات همراهی نظامی با آمریکا استفاده کنند.

مطهرنیا افزود: این گفتگو‌ها و بیانیه‌ها تنها ایجاد یک مُسکن برای گرفتن رنگِ کبود ناشی از التهاب کنونی در صحنه سیاسی خاورمیانه است وگرنه در عمل همواره دیده‌ایم، اروپایی‌ها سخن می‌گویند، اما در عمل در کنار آمریکا قرار می‌گیرند.

او ادامه داد: اروپایی‌ها همواره در پی این بوده اند که از منظر روشن‌فکری در چارچوب ادبیات سیاسی خود، خویش را از زیر بار قدرت آمریکا برهانند. نمونه آن را در کتاب "استراتژی بزرگ" هلموت اشمیت می‌بینیم. اما واقعیت این است که اروپایی‌ها نمی‌توانند، یا بعضی از آن‌ها نمی‌خواهند، ارتباط خود با آمریکا را از دست بدهند. سطح روابط دو طرف در قرن ۲۰ در سطح استراتژیک بوده   و هم اکنون نیز از لحاظ اقتصادی، سیاسی و.. مایل نیستند از آمریکا دور شوند.