بحث "جاسوسی" چگونه فراگیر شد؟!

۲۸ خرداد ماه مدیرکل ضدجاسوسی وزارت اطلاعات از وارد کردن نخستین ضربه جهانی به شبکه جاسوسی آمریکا در بستر سایبری با محوریت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی خبر داد.

به گزارش فرارو، اول تیر ماه سازمان قضایی نیروهای مسلح از اعدام جلال حاجی زوار خبر داد. بنابه اعلام سازمان قضایی نیروهای مسلح "او کارمند قراردادی سازمان هوا- فضای وزارت دفاع" بوده و به جرم جاسوسی "برای سازمان سیا و دولت آمریکا" اعدام شده است.
همسر او نیز در جریان همین پرونده به ۱۵ سال حبس محکوم شده است. اجرای حکم حاجی زوار در مقطع کنونی میتواند حاوی پیامهای هشدار آمیز باشد. هشدارهایی که مخاطب آنها کسانی است که در سازمانهای حساس فعالیت میکنند و در معرض نفوذ قرار دارند.
کمی پیش از اجرای این حکم، ایران نزار زاکا شهروند لبنانی را که در ایران به اتهام جاسوسی زندان شده بود، با میانجیگری حزب الله لبنان و میشل عون رییس جمهور این کشور آزاد کرد.
این در حالی است که تعدادی شهروندان دو تابعیتی نیز مدتی است به جرم جاسوسی در زندان هستند. نازنین زاغری، احمد رضا جلالی، محمد باقر و سیامک نمازی از جمله این افراد هستند.
در همین رابطه در اردیبهشت ماه غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد "یک فرد ایرانی که مسؤول میز ایران در شورای فرهنگی انگلیس موسوم به بریتیش کانسل بود و با سرویس جاسوسی انگلیس همکاری داشت و مسئول طراحی و مدیریت و برنامه ریزی پروژههای استحاله و نفوذ فرهنگی بود، تحت رصد دستگاههای اطلاعاتی - امنیتی قرار و دستگیر شد امنیتی قرار و دستگیر شد.
او تصریح کرد که این متهم اعترافات صریحی داشته و به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.

در تحول دیگری ۲۸ خرداد ماه مدیرکل ضدجاسوسی وزارت اطلاعات از وارد کردن نخستین ضربه جهانی به شبکه جاسوسی آمریکا در بستر سایبری با محوریت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی خبر داد.
این خبر نشان میدهد جدال اطلاعاتی امنیتی ایران با دشمنانش وارد فازهای پیچیدهای شده است. این مقام ارشد وزارت اطلاعات گفت: "ما در یک عملیات دیگر توانستیم شبکه جدیدی از جاسوسان آمریکا را هم مورد ضربه قرار دهیم که این موضوع مربوط به ماههای اخیر است و جزئیات آن بعد از طی روند قضایی این جاسوسان با شرح عملیات وزارت اطلاعات در این زمینه اعلام و برخی از مستندات فعالیتهای ماموران سیا در خارج از کشور و اطلاعات مربوط به این جاسوسان منتشر خواهد شد."
او تاکید کرد: «محور فعالیتهای ضدجاسوسی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی محدود به داخل کشور نیست و از ابعاد جهانی آن به عنوان عملیات ضدجاسوسی بینالمللی تعبیر میکنیم.»
این مقام اطلاعاتی درباره نحوه نفوذ در این شبکه جاسوسی گفت: «از آنجا که آنان برای برقراری ارتباط امن با جاسوسانشان در دنیا از پوشش سایتها استفاده میکردند - به شکلی که سایتی که در ظاهر مربوط به حوزه بهداشت، سلامت و ورزش بود با پسوردی به سیستم امن ارتباطی آنان راه پیدا میکرد - ما توانستیم جاسوسها را از طریق نفوذ به این فضا شناسایی کنیم.»

حساسیتهای امنیتی و اطلاعاتی به نقطهای رسیده است که در اوج تنشها صداوسیما سریالی ضد جاسوسی "گاندو" را پخش میکند، سریالی پرحاشیه و بحث برانگیز.
بنا به نوشته سایت باشگاه خبرنگاران وابسته به صداوسیما "سریال«گاندو» یک مجموعه ضدجاسوسی است و فیلمنامه این سریال براساس مستندات و وقایع تاریخی که در کشور رخ داده به نگارش درآمده است."
قسمتهای مهمی از سریال «گاندو» در خارج از ایران روایت شده و سکانسهای مربوط به دو سه کشور در ترکیه و در شهرهای استانبول و همچنین آنتالیا تصویربرداری شده است. همچنین بازیگران دو تابعیتی و یا ناشناخته و ترک در مجموعه تلویزیونی گاندو حضور دارند.
"گاندو" نام گونهای از کروکودیل در ایران اسـت. وی را شکارچی کمینگر نامیدهاند کـه قدرت بالایی دارد.
روایت "گاندو" به گونهای است که حاشیههای فراوانی داشته است. این سریال به نوعی دولت و مقامات دولتی را در بحث جاسوسی آسیب پذیر و نفوذپذیر معرفی میکند. در این سریال نزدیکان برخی مقامات در تور جاسوسان خارجی قرار گرفته اند.
در این فضا، شایعات فراوانی نیز تولید و منتشر میشود. در مواردی هم به خاطر منافع سیاسی برخی پروندهها در حالی که ممکن است ارتباط زیادی با جاسوسی نداشته باشند، برچسب جاسوسی میخورند. به دنبال تغییر و تحولات در نهادهای مختلف برخی رسانهها ادعاهایی مرتبط با مسائل جاسوسی مطرح میکنند که عموما با واقعیت همخوانی ندارد.
چندی پیش درباره بازداشت یک زن به دلیل ارتباط با ۱۶ مدیر وزارت نفت منتشر شد که روایت رسانهها و برخی نمایندگان مجلس در این باره از سوی دولت به شدت رد شده است.
گسترش بحثها پیرامون مسائلی همچون "پرستو" هم در راستای شایعات مشابه است. شایعاتی که مدعی هستند مقامات دولتی و حکومتی گرفتار "جاسوسان زن" شده اند.

اما این فقط در داخل ایران نیست که فعالیتهای ضد جاسوسی اوج گرفته است. در طرف مقابل نیز این فعالیتها حتی شاید با حدت و شدت بیشتری در جریان است. اما طرف مقابل کمتر درباره آن سخن میگوید.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اردیبهشت سال گذشته در یک سخنرانی تلویزیونی مدعی شد اسرائیل توانسته به هزاران سند دست یابد که به فعالیتهای هستهای ایران پس از توافق با قدرتهای جهانی مربوط میشوند.
ایران در آن زمان اسناد ادعایی را جعلی یا تکرار اطلاعات قدیمی دانسته بود و قدرتهای اروپایی هم، که بخشهایی از اسناد در اختیارشان قرار گرفت، آنها را اثبات سرپیچی ایران از تعهداتش در برجام ندانستند.
حالا اخیرا نتانیاهو میگوید آن عملیات را به ترامپ اطلاع داده بود. او مدعی شده که ۴ مرد و دو زن در این سرقت همکاری کرده اند. نتانیاهو از این افراد تقدیر کرده است.
فعالیتهای هستهای ایران همواره هدف عملیات اطلاعاتی و در مواردی خرابکارانه اسرائیل و آمریکا بوده است.